default-image

Κωνσταντοπούλου: "Σχήμα λόγου" η κατάργηση του μνημονίου

Ελλάδα
Κωνσταντοπούλου: "Σχήμα λόγου" η κατάργηση του μνημονίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σχήμα λόγου» χαρακτήρισε την προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου «με ένα άρθρο και ένα νόμο» η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΪ, σχολίασε πως η παραπάνω διατύπωση δεν είχε άλλο στόχο, παρά μόνο να καταδείξει τη «βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή» της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Το μνημόνιο δεν είναι ζήτημα κριτικής ή προσέγγισης αντοχών. Το μνημόνιο είναι ένα αντιδημοκρατικό καθεστώς και πρέπει να πάψει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εξηγηθεί ότι χιλιάδες διατάξεις δεν καταργούνται με ένα νόμο. Το σχήμα λόγου 'με ένα άρθρο και ένα νόμο' είχε ειπωθεί, για να καταδείξει τη βαθιά αντιδημοκρατική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κωνσταντοπούλου. «Να είμαστε σαφείς. Προφανώς η κατάργηση του μνημονίου προϋποθέτει πολλαπλά νομοθετήματα και (…) έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, παρόλο που η κυβέρνηση δεν είναι απερίσπαστη», προσέθεσε.

Οι απόπειρες, σύμφωνα με το imerisia.gr, να εμφανίσουν ως καπετανάτα τις συνθέσεις ή τις αντιθέσεις δε θα κλονίσουν την εσωτερική δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε επίσης η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα», δήλωσε μιλώντας στον Σκάι η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής ρωτήθηκε για την κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος στην κρίσιμη αυτή φάση των διαπραγματεύσεων.

«Είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες επί τη βάσει διαρροών», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου.

«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στην κρίση του και στη συνείδησή του σε σχέση με αυτή την διαπραγμάτευση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αναλάβει την ευθύνη της. Οι προσπάθειες που γίνονται διαρκούσης της διαπραγμάτευσης να υπονομευθεί η θέση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο και κάθε προηγούμενο», είπε η κ.Κωνταντοπούλου. «Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ο οποίος αποκλείεται να συνομολογήσει μια συμφωνία που θα παραβιάζει τη Δημοκρατία», ανέφερε ακόμη η Πρόεδρος της Βουλής.

Για το ζήτημα της μεταφοράς αποθεματικών της Βουλής στον λογαριασμό της ΤτΕ, είπε ότι δεν της ζητήθηκε κάτι τέτοιο αλλά την Παρασκευή έλαβε επιστολή από τον κ. Μάρδα με διερευνητικό χαρακτήρα: «Η Πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της Βουλής δεν είναι διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών και αποθεματικών. Η Βουλή αποτελεί μια εκ των τριών ανεξάρτητων και συνταγματικών λειτουργιών και μάλιστα αποτελεί τη λειτουργία εκείνη η οποία εγγυάται την κοινοβουλευτική λειτουργία του πολιτεύματος. Μια λειτουργία η οποία βάλλεται επί Μνημονίου. Δεν μου έχει ζητηθεί αυτό το οποίο με ρωτάτε. Την Παρασκευή μου εστάλη μια επιστολή από τον κ. Μάρδα την οποία ερμηνεύω ως διερευνητική. Από κει και πέρα, με βάση αυτή την επιστολή που μου έστειλε ο κ. Μάρδας θα ερευνήσω ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες. Η Βουλή πάντως έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Όλη παραφιλολογία που υπάρχει για να δημιουργηθεί μια εικόνα διάστασης και ρήξης της Βουλής με την Κυβέρνηση αφορά εκείνους οι οποίοι θα επιθυμούσαν να υποσκαφθεί και το κυβερνητικό έργο και το κοινοβουλευτικό έργο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News