Ειδήσεις

Αρνητική πρωτιά στη μεταβολή μισθών για την Κρήτη

Προβληματισμό προκαλεί η πρωτιά που κατέκτησε η Κρήτη σε όλη την Ελλάδα, καθώς παρουσίασε μεταβολή σε μισθούς σχεδόν -15% για το μήνα Απρίλιο και αφορά σε τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις με 64 εργαζόμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.

Την ίδια ώρα, θετικό πρόσημο παρουσιάζουν οι προσλήψεις για τον ίδιο μήνα στο νησί, που είναι η δεύτερη περιφέρεια με αυξημένες προσλήψεις. Για πλασματικά νούμερα και για αύξηση λόγω ξενοδοχειακού κλάδου κάνει λόγο το ΕΚΗ, δεδομένου ότι η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη αγγίζοντας το 25% για την Κρήτη.

Συγκεκριμένα, σε τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις με 64 εργαζόμενους είχαμε πτώση σχεδόν 15% για το μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

«Πραγματικά θα έχουμε αντιδράσεις από το χώρο της εργασίας σε αυτόν που θα διανοηθεί να υπάρξουν ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες σε εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων με την εργοδοσία. Αυτές οι επιχειρησιακές προφανώς είναι από ενώσεις προσώπων που δεν ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου, γι' αυτό δε μας έχουν γνωστοποιηθεί. Προφανώς υπάρχει μια ελεγχόμενη κατάσταση εκεί πέρα, γιατί οι ενώσεις προσώπων όλοι ξέρουμε πώς λειτουργούν», αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Στο 25% η ανεργία

Την ώρα που η ανεργία χτυπά "κόκκινο" και αγγίζει το 25% στην Κρήτη, το νησί ανήκει στη χρυσή δυάδα των περιοχών που κατέγραψαν αύξηση θέσεων εργασίας για το μήνα Απρίλιο, μαζί με το Ν. Αιγαίο. Με θετικό πρόσημο οι προσλήψεις για το μήνα Απρίλιο στο νησί, γεγονός που μεταφράζεται σε 19.492 θέσεις εργασίας. Στο Ηράκλειο 8.388, στο Λασίθι 3.574, στο Ρέθυμνο 2.794 και στα Χανιά 4.736, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας.

«Πιστεύω πως τα στοιχεία είναι πλασματικά γιατί η αύξηση των θέσεων εργασίας αυτή τη στιγμή στην Κρήτη είναι με το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων και όχι μόνο. Άρα οι θέσεις εργασίας αυτές είναι πρόσκαιρες. Θα κρατήσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, το πολύ μέχρι τον Οκτώβριο, και μετά οι συνάδελφοι αυτοί, οι οποίοι βρήκαν μια θέση εργασίας, θα είναι πάλι στην ανεργία», τονίζει ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Γιάννης Βρέντζος.

Σε πλασματικά νούμερα και στον ξενοδοχειακό κλάδο ενόψει καλοκαιρινής σεζόν αποδίδεται η αύξηση σε θέσεις εργασίας στην Κρήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή.

«Τον Απρίλιο ξεκινά ο τουρισμός. Όμως οι θέσεις εργασίας αυτές είναι εποχικές και είναι σύνηθες το φαινόμενο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου κ. Γιώργος Αρετίνης. Κι όλα αυτά την ώρα που στο συγκεκριμένο κλάδο ανθεί η ανασφάλιστη εργασία.

19.492 προσλήψεις τον Απρίλιο

ΝΟΜΟΣ

ΘΕΣΕΙΣ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

8.388

ΛΑΣΙΘΙ

3.574

ΡΕΘΥΜΝΟ

2.794

ΧΑΝΙΑ

4.736

Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια