default-image

Σε πρώτη πανελλήνια προβολή η ταινία "Το μέσα φως"

Πολιτισμός
Σε πρώτη πανελλήνια προβολή η ταινία "Το μέσα φως"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο του εορτασμού από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων με θέμα "Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία", το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης "Λυχνοστάτης" οργανώνει προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ στο κινηματοθέατρο "Βιτσέντζος Κορνάρος" τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00.

Συγκεκριμένα,  θα προβληθεί - σε α' πανελλήνια προβολή - η ταινία "Το μέσα φως" του βραβευμένου Κρητικού σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη, ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 92 λεπτών που αποτελεί παραγωγή του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης "Λυχνοστάτης". Η ταινία παρακολουθεί την πορεία ζωής του ιδρυτή του Μουσείου, οφθαλμίατρου Γιώργη Μαρκάκη.

Στιγμιότυπο από τα γυρίσματα της ταινίας

Ο Γ. Μαρκάκης  αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο για τον Μηλιωτογιάννη, «τον πρώτο και μεγαλύτερο δάσκαλο» της ζωής του, την αυλή όπου γνώρισε «τη στενή σχέση ζωής και θανάτου, του θρήνου και του πανηγυριού», τη λαογραφία «που μιλάει στην καρδιά και στη συνείδηση των ανθρώπων», το φως, το μάτι αλλά και το δάκρυ που «είναι αγίασμα της ψυχής». Μας ξεναγεί στην κιβωτό των αναμνήσεών του, τη γενέθλια πόλη Σητεία καθώς και στον τόπο της δημιουργικής πνοής του, το Μουσείο "Λυχνοστάτης", για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως «το κάθε πράγμα στον κόσμο ετούτο αξίζει τόσο, όσο το αγάπησες».

Στην προβολή, που έχει ελεύθερη είσοδο, θα παραστεί και ο σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News