Ειδήσεις

"Μαϊμού" λιμενικός ενώπιον της Θέμιδος

Σε 10 μήνες ποινή φυλάκισης καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έναν άνδρα που προσποιούνταν το λιμενικό εκμεταλλευόμενος τη συνωνυμία του με άνδρα που όντως υπηρετεί στο Λιμενικό Σώμα στο νησί. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω άνδρας, που δεν έχει καμία σχέση με το Λιμενικό Σώμα, διατυμπάνιζε πως ήταν λιμενικός.

Καθώς φέρεται να μην ήταν και το καλύτερο παιδί, τα καμώματά του έφτασαν μέχρι την υπηρεσία του πραγματικού Λιμενικού και, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο Δικαστήριο, προσπαθούσε να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.

Το κουβάρι της υπόθεσης με τα καμώματα του δήθεν λιμενικού άρχισε να ξετυλίγεται όταν πατέρας με του οποίου την κόρη σχετιζόταν ο "μαϊμού" λιμενικός πήγε στο Λιμεναρχείο με καραμπίνα για να λύσουν τις διαφορές τους. Έκπληκτοι οι λιμενικοί είδαν έναν εκνευρισμένο άνδρα να ψάχνει το συνάδελφό τους, ο οποίος δεν είχε τη στιγμή εκείνη υπηρεσία. Όταν τον ενημέρωσαν για το συμβάν, έπεσε από τα σύννεφα και, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι συνάδελφοί του τον κοιτούσαν με καχυποψία μέχρι να αποκαλυφτεί ο άνδρας που υποδυόταν το λιμενικό με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Σύμφωνα με τον πραγματικό λιμενικό, που εξιστόρησε τα γεγονότα αφήνοντας άφωνους ακροατήριο και δικαστήριο, «ήρθε ο άνθρωπος με την καραμπίνα στο Λιμεναρχείο. Ενδιαφέρθηκα και εγώ και η υπηρεσία, όμως συνέχιζε να χρησιμοποιεί το όνομά μου. Μια φορά εξαιτίας του με πήραν από το Ρέθυμνο να πάω να καταθέσω για υπόθεση ναρκωτικών. Είχε μετατρέψει τη στρατιωτική του ταυτότητα για να παραπλανεί. Έχει μπλεξίματα με διάφορες υποθέσεις. Είναι πολύ άσχημο από τη μια στιγμή στην άλλη, εκεί που ξέρουν όλοι πως δουλεύεις στο Λιμενικό, να καλείσαι να αποδείξεις πως δεν τα κάνεις αυτά τα πράγματα. Δεν μπορώ να κατανοήσω το γιατί».

Στο δικαστήριο ως μάρτυρας ήρθε και ο τότε διοικητής του πραγματικού Λιμενικού. «Πιθανολογώ πως του άρεσε η στολή. Δεν μπορώ να δώσω άλλη εξήγηση. Όταν η υπηρεσία ασχολήθηκε με τον κατηγορούμενο, δε μας είπε ότι δούλευε. Ήξερα ότι χρησιμοποιούσε το όνομα του υφισταμένου μου και για ενοικιαζόμενα».

Ο κατηγορούμενος κατά την απολογία του ισχυρίστηκε πως τότε ήταν μόλις 22 ετών και όταν γνώρισε μια κοπέλα της είπε πως είναι λιμενικός για να την εντυπωσιάσει. «Ήταν απλώς συνωνυμία. Είχα διαφορές με τον πατέρα της και πήρε την καραμπίνα και πήγε στο Λιμενικό. Έχω πάει, έχω ζητήσει συγνώμη. Δεν τη δέχτηκε».

Ο εισαγγελέας μετά το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και έτσι ο άνδρας που προσποιούνταν το λιμενικό υπάλληλο καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκισης. Ποινή που του μετέτρεψε το δικαστήριο προς 3 ευρώ την ημέρα, με δεδομένο πως είναι άνεργος, και την οποία επιπροσθέτως δοσοποίησε ώστε ο κατηγορούμενος να καταφέρει να πληρώσει για να μην πάει φυλακή, ενώ όρισαν την πρώτη δόση μετά από τέσσερις μήνες.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως ο κρίσιμος κοινωνικός ρόλος των δικαστηρίων δεν εξαντλείται στην έκδοση αποφάσεων αλλά και πως η βαρύτητα του λόγου τους απέναντι στον όποιο κατηγορούμενο μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει καταλυτικά, μετά το πέρας της δίκης ανέφερε στον κατηγορούμενο: «Τον ταλαιπωρήσατε τζάμπα. Να του ζητήσετε και μια συγνώμη και άλλη φορά να μην ασχοληθείτε ξανά».

Όπως δήλωσε στη "Νέα Κρήτη" ο πραγματικός λιμενικός, «ταλαιπωρήθηκα πολύ άσχημα. Αμφέβαλαν για μένα στην υπηρεσία. Σε μια νύχτα από την Κρήτη πήρα μετάθεση για άλλο νησί στο ανατολικό Αιγαίο. Σήμερα υπηρετώ στο Λιμενικό στην ανατολική Κρήτη».

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια