default-image

Γερμανός δικαστής:Εύλογο το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις

Ελλάδα
Γερμανός δικαστής:Εύλογο το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκαιες χαρακτηρίζει τις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό δάνειο μέλος του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Der Spiegel.

To περιοδικό στο άρθρο του με τίτλο «Δίκαιες απαιτήσεις», αναφέρει ότι ο Γερμανός δικαστής του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου Ντίτερ Ντάιζεροτ θεωρεί πως η ελληνική απαίτηση για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου είναι εύλογη καθώς, όπως τονίζει, «αρκετά στοιχεία συνηγορούν υπέρ του ότι πρόκειται για δάνειο».

Ο Γερμανός δικαστής προσθέτει εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το περιοδικό, ότι θα μπορούσε να ικανοποιηθεί και το αίτημα για αποζημιώσεις μεμονωμένων θυμάτων, ενώ διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για παραγραφή των απαιτήσεων λόγω της Συμφωνίας 2+4, που αποτελεί κλασικό παράδειγμα σύμβασης εις βάρος τρίτου.

«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της», εξηγεί ο κ. Ντάιζεροτ, καθώς, όπως λέει, δεν εκφράστηκε γραπτώς και «δεν υπάρχει παραίτηση μέσω της σιωπής».

Προτείνει δε, σε ό,τι αφορά τον τρόπο διεκδίκησης, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για το οποίο όμως απαιτείται συμφωνία του Βερολίνου, ή εναλλακτικά στο Δικαστήριο Συμβιβασμού και Διαιτησίας του ΟΑΣΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News