Ειδήσεις

Η μείωση των Ρώσων τουριστών πλήττει την ιεραπετρίτικη αγορά

Αν και ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, η φετινή τουριστική περίοδος εξελίσσεται σε μια - από πολλές απόψεις - περίεργη τουριστική σεζόν. Η αρχική αισιοδοξία για την καλύτερη τουριστική χρονιά των τελευταίων ετών που εκπορεύθηκε από τη μεγάλη αύξηση των προκρατήσεων μέχρι το τέλος του 2014 έδωσε τη θέση της στο σκεπτικισμό και την ανησυχία, ύστερα από την κατακόρυφη πτώση του ρυθμού κρατήσεων μετά τις εκλογές.

Από το Φεβρουάριο του 2015 και για όσο καιρό συντηρείται το κλίμα «οικονομικής αστάθειας» της πατρίδας μας από διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, όλες οι προβλέψεις για την πορεία του τουρισμού είναι υπό συνεχή αναθεώρηση.

«Στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας υπάρχει και ένας παραπάνω παράγοντας που διαφοροποιεί την τουριστική κίνηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτός είναι η μεγάλη, αναμενόμενη βεβαίως, πτώση από τη ρωσική αγορά. Στην περιοχή μας το ρωσικό στοιχείο ήταν πολύ έντονο, και όσο κι αν οι επιχειρηματίες του τουρισμού ξεκίνησαν έγκαιρα να δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές αγορές, οι συνθήκες δεν έχουν βοηθήσει στο να ομαλοποιηθεί η τουριστική κίνηση. Φέτος λοιπόν παρατηρείται το φαινόμενο κάποια ξενοδοχεία να έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους με πολύ υψηλές πληρότητες και κάποια άλλα να μην έχουν ξεκινήσει την ουσιαστική λειτουργία τους ακόμα.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, αν δε συμβεί κάτι "ιδιαιτέρως περίεργο" στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας, η παρτίδα θα σωθεί, έστω και με κρατήσεις "last minute", αφού η πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα έχει ξαναμπεί εδώ και 3-4 χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης. Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε σε ένα πραγματικά ευλογημένο τόπο και ότι η τουριστική υποδομή μας - όσον αφορά τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα - είναι σε γενικές γραμμές υψηλότατου επιπέδου», μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Στην Ιεράπετρα, όλοι οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου είναι πανέτοιμοι να δεχτούν τους ξένους και τους Έλληνες επισκέπτες. Τα ξενοδοχεία που φέτος στο σύνολο τους σχεδόν είτε ανακαινίστηκαν, είτε πρόσθεσαν νέες πτέρυγες για να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών τους. Τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, και τα καφέ-μπαρ. Τα καταστήματα τουριστικών ειδών, και τα γραφεία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, βρίσκονται ήδη έτοιμα να υποδεχτούν και να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους επισκέπτες της "Νύμφης του Λιβυκού Πελάγους".

«Πέρυσι το 70% του τζίρου μας ήταν από τους Ρώσους επισκέπτες. Περιμέναμε ότι και φέτος τα πράγματα θα πήγαιναν καλά. Κάναμε μάλιστα μεγάλες αγορές τουριστικών ειδών για να καλύψουμε τα ενδιαφέροντα των ξένων που μας έλεγαν ότι θα ήταν περισσότεροι από πέρυσι. Όσο συνεχίζεται, όμως, αυτή η ανασφάλεια που πηγάζει από την υπόθεση της γνωστής διαπραγμάτευσης η οποία δεν καταλήγει σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, τόσο θα αυξάνεται και η ανησυχία των συναδέλφων μας επαγγελματιών του τουρισμού. Όλοι μας ανησυχούμε αλλά ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και θα επιστρέψει η ηρεμία αν πάνε καλά και οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ. Στέλιος, έμπορος τουριστικών ειδών.

«Η αγορά στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου παραμένει μουδιασμένη. Εμείς όμως ελπίζουμε ότι στα τέλη του Μάη, που θα ανοίξουν και τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση. Ήδη υπάρχουν κάποια καλά δείγματα ότι, παρά την πτώση στις αφίξεις των Ρώσων τουριστών, που ήταν αναμφισβήτητα οι καλύτεροι μας πελάτες και στο φαγητό και στο ποτό αλλά και στις αγορές τους από τα καταστήματα τουριστικών ειδών, θα περιορίσουμε, πιστεύω, τις απώλειες σε πολύ μικρό ποσοστό», μας λέει ο πάντα αισιόδοξος κ Γιάννης, επαγγελματίας του χώρου της εστίασης.

Στο μεταξύ, οι μικρές ημερήσιες κρουαζιέρες με τα μικρά και τα μεγαλύτερα τουριστικά σκάφη έχουν ήδη ξεκινήσει από την προβλήτα και το λιμάνι της Ιεράπετρας για τη νήσο Χρυσή και το Κουφονήσι, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ενδιαφερόμενων επισκεπτών που αγοράζουν εισιτήριο μετ' επιστροφής, για να περάσουν τη μέρα τους απολαμβάνοντας τις ομορφιές του σμαραγδένιου νησιού, για το οποίο έχουν γραφεί και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια