Ειδήσεις

ΠΑΜΕ: Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση του δικαστηρίου, που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων οδηγών στα τουριστικά λεωφορεία και το Σωματείο "Ο Ερμής" για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης είναι δίκαιος, επίκαιρος και αποτελεί υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης του νομού.

Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση του δικαστηρίου, που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία.

Εκφράζει την εναντίωση της σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης και υπονόμευσης του αναφαίρετου δικαιώματος της εργατικής τάξης να παλεύει και να διεκδικεί τα δικαιώματα της με κάθε μορφή αγώνα μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του Ηρακλειώτικου λαού.

Αυτό που πρέπει να έχουν καθαρό οι εργαζόμενοι, είναι ότι και στις σημερινές συνθήκες, η κατάσταση που έχουν διαμορφώσει το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του, με τη βοήθεια της αστικής Δικαιοσύνης, έχει υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα στην απεργία. Από αυτή τη σκοπιά, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απεργιών που φτάνουν στα δικαστήρια με προσφυγή της εργοδοσίας, χαρακτηρίζονται παράνομες ή/και καταχρηστικές.

Η προσπάθεια υπονόμευσης του αγώνα των εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία και το σωματείο «Ο Ερμής», από τους μεγαλοξενοδόχους είναι προκλητική όταν την ίδια ώρα οι ίδιοι, οι tour operators, οι μεγαλοκαρχαρίες του τουρισμού βγάζουν αμύθητα κέρδη ακόμα και μέσα στην κρίση, ενώ οι εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, όχι μόνο δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, αλλά ούτε καν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες!

Στην ίδια ρότα και ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης που αξιοποιεί όλους τους αντεργατικούς νόμους που τους χάρισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και εξακολουθεί να το εφαρμόζει απαρέγκλιτα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μονόδρομος για όλους τους εργαζόμενους είναι η οργάνωση στα σωματεία τους και η διεκδίκηση σε κατεύθυνση ρήξης με τα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους για την ανάκτηση των απωλειών και για νέες κατακτήσεις που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά σωματεία του νομού μας,  στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων οδηγών στα τουριστικά λεωφορεία και θα είμαστε στο πλευρό τους, όπου και όποτε χρειαστεί.

Διεκδικούμε:

• Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.

• Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.

• Να καταργηθεί το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας, των 586 και 511 ευρώ.

• Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.

• Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση. Να μπει τέρμα στη σύγχρονη γκιλοτίνα των ατομικών Συμβάσεων, στις ενώσεις προσώπων.

• Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις».

Σχόλια