Ειδήσεις

Έρχονται οι μπουλντόζες στον Καρτερό

Νέο τελεσίγραφο από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εστάλη στους ιδιοκτήτες τροχόσπιτων και κτισμάτων στην περιοχή του Καρτερού. Όπως αποκάλυψε χθες η "ΚΡΗΤΗ TV", το σχετικό έγγραφο αναφέρει ότι, αν δεν απομακρυνθούν από την περιοχή, τότε θα αναλάβουν δουλειά οι μπουλντόζες!

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο που τους κοινοποιήθηκε και με το οποίο τους καλεί να εγκαταλείψουν το χώρο, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αναφέρει ότι σε περίπτωση μη εκτέλεσης των προαναφερόμενων, οι εργασίες αυτές θα εκτελεστούν την Τετάρτη 27 Μαΐου και ώρα 10 το πρωί, με μέριμνα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με καταλογισμό της αντίστοιχης δαπάνης σε βάρος των υπαιτίων.

«Δε φεύγουμε»

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έπεσε σαν βόμβα στους ιδιοκτήτες των τροχόσπιτων στον Καρτερό, οι οποίοι καλούνται για μια ακόμη φορά να απομακρυνθούν. Οι ίδιοι στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν πρόκειται να φύγουν, κατηγορώντας την Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την απόφαση αυτή, που ελήφθη χωρίς να έρθουν σε επικοινωνία μαζί τους οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως είχαν κάνει στο παρελθόν, οι κύριοι Δεικτάκης και Ροκαδάκης.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, δεν είναι καταπατητές, καθώς τους έχει υποδειχτεί ο συγκεκριμένος χώρος για να έχουν τα τροχόσπιτά τους, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο δεν αποτελεί περιουσία του Δημοσίου, άρα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν έχει την αρμοδιότητα να τους διώξει.

Η απάντηση

Η απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφέρει ότι η ίδια «οφείλει και πρέπει να προβεί σε κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλούς, για τα οποία υπάρχουν οριστικά πρωτόκολλα κατεδάφισης».

Για τα τροχόσπιτα και τα άλλα κτίσματα που βρίσκονται στην περιοχή του Καρτερού είχαν δοθεί παρατάσεις στα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων τον Οκτώβριο του 2014, με τους ιδιοκτήτες τότε να δηλώνουν και πάλι την αγανάκτησή τους.

«Μας τάζουν άλλα», όπως υποστηρίζουν. «Μας λένε "παγώνει" η υπόθεση και μια στιγμή βγαίνουν στην τηλεόραση και λένε πως θα μας διώξουν». Μάλιστα, την περίοδο εκείνη αντιπροσωπία των καταπατητών της περιοχής επισκέφτηκε τον κ. Ροκαδάκη, για να του ζητήσει να μην κάνει πράξη το σχεδιασμό του.

Η αντιπρότασή τους ήταν να μετακινηθούν λίγο για να μην καταλαμβάνουν την παραλία ή να πληρώσουν ενοίκιο για την κατάληψη του χώρου, κάτι που ο κ. Ροκαδάκης δεν έκανε αποδεκτό. Είχε απαντήσει, συγκεκριμένα, ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαιώνιζε την παρανομία.

250 πρωτοκόλλα

Στο μεταξύ, μέχρι και σήμερα στην Κρήτη τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεων για τα αυθαίρετα κτίσματα σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις ξεπερνούν τα 250, με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να διαμηνύει ότι όλα πρέπει να πάρουν το δρόμο τους και να εκτελεστούν κανονικά, χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή. Ήδη έχουν γίνει απομακρύνσεις στη Χερσόνησο και το Μόχλος, ενώ και στον Μπάλο στα Χανιά καταγράφηκαν έντονες αντιδράσεις, που δεν άφησαν να προχωρήσουν. Και παρά την ενεργοποίηση του μηχανισμού του κράτους, οι αντιδράσεις των καταπατητών στάθηκαν πιο... δυνατές από τις μπουλντόζες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Πιο αναλυτικά, σε πολλά άλλα σημεία του νησιού έχουν εντοπιστεί παράνομες πρόχειρες κατασκευές κι έχουν τελεσιδικήσει οι προσφυγές που έκαναν όσοι τις έστησαν, χωρίς να καταφέρουν μέσα από αυτές τις προσφυγές να πετύχουν τη δικαίωσή τους και την ακύρωση των αποφάσεων κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών τους σε παραλίες και σε εκτάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.

Αρχικά, βέβαια, και για μεγάλο χρονικό διάστημα επιλέγεται η μέθοδος του διαλόγου. Αλλά, αν τελικά ο διάλογος δεν αποδώσει, τότε προγραμματίζονται ή εκτελούνται κατεδαφίσεις "διά της βίας", με συνέπεια, όπου είχαμε τέτοιες ενέργειες, να έχουν γίνει επεισόδια, με σκηνές απείρου κάλλους προς την κοινή γνώμη, με καταπατητές να προσπαθούν να σταματήσουν με το σώμα τους τις μπουλντόζες την ώρα των κατεδαφίσεων.

Ρεπορτάζ:

Χριστόφορος Παπαδάκης-Νικολέτα Σφακιανάκη

Σχόλια