default-image

"Ικανό περιθώριο ευελιξίας", είπε κυβερνητικός παράγοντας

Ελλάδα
"Ικανό περιθώριο ευελιξίας", είπε κυβερνητικός παράγοντας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολιτικό» χαρακτήρισε το ζήτημα των συζητήσεων με τους θεσμούς, κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, προσθέτοντας, πάντως, ότι «υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία, αλλιώς δεν θα συζητούσαμε».

Ενεργότερο ρόλο στη διαπραγμάτευση ανέλαβε πάντως ο πρωθυπουργός, καθώς η τηλεδιάσκεψη με το Brussels Group έγινε από το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο ίδιος αναμένεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα στη σύνοδο κορυφής της Λετονίας. Στο πολιτικό επίπεδο επανέρχεται η διαπραγμάτευση

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group, Γιώργο Χουλιαράκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και ενόψει της μετάβασης της ομάδας στις Βρυξέλλες όπου θα σσυναντηθεί το επόμενο τριήμερο η ομάδα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κρισιμότερη καμπή των συζητήσεων μιας και η Αθήνα ενδεχομένως να μπορούσε να υποχωρήσει στο θέμα του ΦΠΑ και να δεχθεί υψηλό συντελεστή 19% υπό την προϋπόθεση της εξαίρεσης στην ενέργεια και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Ωστόσο το δυσκολότερο κομμάτι της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με τα εργασιακά και το ασφαλιστικό στα οποία η Αθήνα τονίζει ότι δεν θα κάνει καμία υποχώρηση.

Ερωτηθείς για την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «συζητούμε πάνω στα θέματα που η σύγκλιση είναι μικρή και όχι για τα θέματα που η σύγκλιση είναι μεγάλη. Εκεί δεν χρειάζεται».

Από την πλευρά του άλλος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο, ξέρουμε πού και φτιάξαμε ημερήσια διάταξη για το πώς θα προχωρήσουμε τις επόμενες ημέρες. Το Eurogroup μιλούσε για κάποια ανοιχτά ζητήματα. Αυτά θα συζητηθούν».

Νέα τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες κατά πάσα πιθανότητα το Σάββατο.

Σημειώνεται ότι σήμερα επελέγη η λύση της τηλεδιάσκεψης διότι είναι η εορτή της Αναλήψεως για τους καθολικούς και οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είχαν αποχωρήσει από τις Βρυξέλλες, ενώ είναι αργία για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε ο υπουργός, Γιάνης Βαρουφάκης, περίπου την ώρα της τηλεδιάσκεψης.

Σακελλαρίδης: Σημαντικός σταθμός η Σύνοδος της Ρίγα

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στη στρατηγική της κυβέρνησης, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση γίνεται τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Επισήμανε δε ότι έχει προχωρήσει πολύ η διαπραγμάτευση και έχει υπάρξει πρόοδος, ότι «η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να υπάρξει αυτή» και ότι «καιρός είναι να καταβάλουν και οι εταίροι έστω και λίγη προσπάθεια».

Σημείωσε ότι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο και των κόκκινων γραμμών της, πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της ρευστότητας. Ως προς αυτό το ζήτημα και την κατάληξη σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει μέσα στον Μάιο, είπε ότι είναι σημαντικός σταθμός η τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας και ενδεχόμενο έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει η κυβέρνηση.

Είπε ότι στη Ρίγα, θα τεθεί από τον πρωθυπουργό και στον κ. Τουσκ θέμα, να συζητηθεί το ζήτημα της Ελλάδας. Επισήμανε ότι η συγκυρία της Συνόδου Κορυφής συμπίπτει με μια περίοδο που το ζήτημα της Ελλάδας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, σε ένα κρίσιμο σημείο, και ότι εκεί θα τεθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Ανέφερε ότι το εύλογο χρονικό διάστημα για την ελληνική πλευρά για κλείσιμο μιας συμφωνίας είναι να κλείσει «αύριο» και αν μπορούσε και «χθες». Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας που θα πρέπει να δίνει ανάσα στους πολίτες της χώρας με τρόπο βιώσιμο τα επόμενα χρόνια.

Ερωτηθείς, εάν είναι ικανοποιητική η εικόνα «αντιφατικών» δηλώσεων μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, ανέφερε ότι οι σίγουρα οι πολλές δηλώσεις δεν είναι κάτι που βοηθάει το έργο της κυβέρνησης και ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία.

Τόνισε ότι η συμφωνία που θα έρθει, δεν θα εκφεύγει από τις βασικές κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση και ο λαός με την ψήφο του. Επισήμανε ότι για να φτάσει σε αυτό το σημείο η ελληνική πλευρά έχει κάνει αρκετές υποχωρήσεις, έχει δείξει στην πράξη τη βούληση της για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία «και η συμφωνία που ευελπιστούμε ότι θα προκύψει, σίγουρα θα είναι συμφωνία που και τα μέλη της Βουλής που στηρίζουν την κυβέρνηση, θα κληθούν να την επικυρώσουν με την ψήφο τους.

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News