Ειδήσεις

Φιλοξενία Καταλανών από Π.Π. Γενικό Λύκειο Ηρακλείου

Με τη χτεσινή επίσκεψη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, και στη συνέχεια στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, πλησιάζει στο τέλος του το εκπαιδευτικό ταξίδι 15 Καταλανών μαθητών και 3 καθηγητών τους από το σχολείο INS Infanta Isabel d'Arago της Βαρκελώνης, φιλοξενούμενων του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου.

Τα δύο σχολεία, μαζί με το σχολείο-συντονιστή Vossius Gymnasium από το Άμστερνταμ, το      Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, και τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία της Ολλανδίας υλοποιούν στο τριετές Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ KA2 (Συνεργασία για Καινοτομία και Ανταλλαγή Καλών Πρακτικών) με τίτλο Geo Future Excellence Programme (GFEP).

Έχοντας διαγνώσει ότι είναι πανευρωπαϊκό το φαινόμενο του ελλείμματος παιδείας σε σύγχρονα θέματα Γεωγραφίας, το πρόγραμμα στοχεύει στη διαμόρφωση μιας σύγχρονης πρότασης εκπαιδευτικής παρέμβασης με σαφές Αναλυτικό Πρόγραμμα στη σύγχρονη Γεωγραφία (φυσική, ανθρωπιστική και τεχνολογική), για μαθητές Α΄ Γενικού Λυκείου όλης της Ευρώπης, με έμφαση σε ζητήματα ποιότητας ζωής, βιωσιμότητας, συμμετοχής του πολίτη στα κοινά, αξιοποίησης της τεχνολογίας, αειφορίας, καθώς και της σχέσης του πολίτη με την πόλη.

Η θεματολογία του πρώτου χρόνου του προγράμματος συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων τις Έξυπνες Πόλεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής, τα Δημόσια Ανοιχτά Δεδομένα, Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα Ανοιχτού Κώδικα, τη Διαχείριση Υδάτων, τη διαχείριση κινδύνων και κρίσεων, και άλλα.

Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι Καταλανοί επισκέπτες ενημερώθηκαν από τον κ. Μ. Γκοργκούλη και τις συνεργάτριές του στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας για την οργάνωση και τις πρακτικές σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και φυσικών κινδύνων.

Ο κ. Μ. Γκοργκούλης, μηχανολόγος μηχανικός, ανήκει στο μικρό δίκτυο εξειδικευμένων επιστημόνων που με χαρά συνδράμουν το Πρότυπο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου στο πρόγραμμά του.

Έτσι, οι επισκέπτες από τη Βαρκελώνη τις προηγούμενες ημέρες ενημερώθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης από τον κ. Χ. Φασουλά, γεωλόγο, για τους σεισμούς, τα μέτρα πρόληψης και τους τρόπους αντιμετώπισης τους, για τη γεωλογικό προφίλ της Κρήτης, την πανίδα και την χλωρίδας της.

Ακόμη, στο αμφιθέατρο του Πρότυπου Πειραματικού παρακολούθησαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη Διαχείριση Υδάτων από τα Μινωικά χρόνια και την αρχαιότητα, μέχρι τις μέρες μας, από τον πλέον, ίσως ειδικό στο θέμα, Δρ. Α. Αγγελάκη, Ερευνητή του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Στο Γραφείο Ενημέρωσης & Πληροφόρησης των Επισκεπτών της πόλης του Ηρακλείου (InfoPoint), στα Αχτάρικα, έγινε ενημέρωση από εξειδικευμένα στελέχη του Δήμου και επίδειξη των σύγχρονων διαδραστικών Πληροφοριακών Συστημάτων που παρέχουν στον επισκέπτη της πόλης μας σύγχρονες υπηρεσίες τουριστικής και ιστορικής ενημέρωσης και ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία. Το Infocloud, ο πολύτροπος χάρτης, τα διαδραστικά έντυπα, ο διαδραστικός δίσκος Φαιστού, το κιόσκι παιχνιδιών, ο σταθμός ενημέρωσης κ.α., εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, και αποτέλεσαν μια μικρή γεύση για το δρόμο που έχει να διανύσει η πόλη μας προς το όραμα της Έξυπνης Πόλης, που υλοποιεί παραδειγματικά εδώ και χρόνια η Βαρκελώνη.

Στο θέμα της Έξυπνης Πόλης, πολύτιμος αρωγός για την ελληνική ομάδα στο πρόγραμμα αποτελεί από την πρώτη ημέρα ο κ. Κ. Μοχιανάκης, Προϊστάμενος Πληροφορικής, Επικοινωνιών και Διαφάνειας στο Δήμο Ηρακλείου.

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση έχουν επίσης προσφέρει σχετικό υλικό οι διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες ερευνητές, κ.κ. Ι. Ασκοξυλάκης, Ερευνητής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Προϊστάμενος του Τμήματος Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών Κυβερνοασφάλειας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δ. Καστάνης, Αντιπρόεδρος και επικεφαλής του παγκόσμιου δικτύου γραμμής παραγωγής-παράδοσης περιεχομένου της εταιρείας Ericsson, και Γ. Σπανουδάκης, Καθηγητής και Διευθυντής του Κέντρου Αναπροσαρμοζόμενων Υπολογιστικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου.

Την επίσκεψη στο InfoPoint ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος και σε Πύλες των Τειχών του Ηρακλείου από την κ. Κ. Νικολιδάκη, Αρχαιολόγο του Δήμου Ηρακλείου.

Σήμερα, Παρασκευή, πραγματοποιείται εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Δυτικής Κρήτης στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, στην Αγιά Χανίων, καθώς και στο Φράγμα Βαλσαμιώτη. Την ενημέρωση έχει αναλάβει η μηχανικός του Οργανισμού, κ. Ε. Βαρδουλάκη.

Την πολύτιμη εξειδίκευση του στα ζητήματα διαχείρισης υδατικών πόρων παρέχει στην ελληνική ομάδα του προγράμματος από την πρώτη ημέρα ο Δρ. Μ. Κριτσωτάκης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υδάτων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού αυτού Προγράμματος, η ελληνική ομάδα έφερε σε πέρας μεγάλη έρευνα πεδίου με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου Κλίμακας Λίκερτ γύρω από τη βιωσιμότητα και την ποιότητα ζωής στο ευρύτερο μητροπολιτικό συγκρότημα της πόλης μας.

Η συλλογή δεδομένων και η βασική τους επεξεργασία έχει ολοκληρωθεί. Η παρουσίαση, ωστόσο των αποτελεσμάτων, αλλά και η ελεύθερη ανώνυμη διάθεση όλων των δεδομένων που συλλέχτηκαν θα ακολουθήσει μετά την περίοδο των εξετάσεων. Οι 15 Καταλανοί μαθητές, που φιλοξενούνται από τις οικογένειες των Κρητικών συμμαθητών τους, έφτασαν στο Ηράκλειο την Κυριακή, και θα αναχωρήσουν με τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις το Σάββατο.

Πέρα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σημαντική θέση στο πρόγραμμα κατέχει η κοινωνική συνιστώσα του, με την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ των μαθητών και τη συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και μοίρας απέναντι στο παρόν και κυρίως το μέλλον της ηπείρου μας.

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική επίσκεψη της ελληνικής ομάδας στη Βαρκελώνη, την οποία ήδη προσμένουν όλοι.

Πιο πριν, τις καλές πρακτικές και τα αποτελέσματα του πρώτου χρόνου εφαρμογής του Προγράμματος θα παρουσιάσουν στο Σεμινάριο Διάχυσης για Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς που οργανώνει τον Ιούνιο το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, καθηγητές της ελληνικής και των υπολοίπων ομάδων.

Με την επιστροφή από τη Βαρκελώνη, ξεκινά ο δεύτερος χρόνος του Προγράμματος, με μια νέα ομάδα μαθητών της Α΄ Τάξης του Πρότυπου Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, και την ανταλλαγή εκπαιδευτικών ταξιδιών με το σχολείο του Άμστερνταμ.

Σχόλια