default-image

Τοποθέτηση Μ. Κριτσωτάκη για τον τουρισμό

Κρήτη
Τοποθέτηση Μ. Κριτσωτάκη για τον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Κριτσωτάκη σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα: Η στρατηγική του τουρισμού και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη, και που παρέστησαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κυρία Έλενα Κουντουρά, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ. Γεράσιμος Ζαχαράτος και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης είπε τα εξής:

«Θέλω να ευχαριστήσω, καταρχήν, την Αναπληρώτρια Υπουργό, την κυρία Κουντουρά, την οποία την ξέρουμε εκτός από τον Βουλευτή και με τον ειδικό ρόλο να είναι εισηγήτρια για τον Τουρισμό από την πλευρά του κόμματος της και θυμόμαστε ότι οι θέσεις της και η ενασχόλησή της για τον Τουρισμό, ήταν και σε βάθος και ήταν και άκρως ενδιαφέρουσες.

Να πω επίσης, ότι πρέπει να καλωσορίσω με τον κ. Ζαχαράτο, και θα έλεγα ότι αυτό που τον χαρακτηρίζει δεν είναι κυρίως ο ακαδημαϊκός τίτλος, ο τίτλος του Καθηγητή, αλλά κυρίως, θεωρείται ότι είναι ο «γκουρού» του Τουρισμού στη χώρα.

Να πω, όμως, ότι για μένα είναι πολύ σημαντικό, ότι είναι μια Επιτροπή που δεν θεωρείται από τις σπουδαιότερες η Επιτροπή των Περιφερειών, αλλά είναι για μένα τουλάχιστον, μια Επιτροπή που ζήτησα από την αρχή από τον πρώτο λεπτό που ήμουν Βουλευτής να είμαι μέλος της. 

Διότι είμαστε σε μια χώρα που έχει τεράστιες ιδιαιτερότητες. Είναι η πιο νησιωτική χώρα στην Ευρώπη, είναι η χώρα που συνδέει τρεις ηπείρους και τρεις πολιτισμούς κατά συνέπεια, έχει ιδιαίτερη, δηλαδή, γεωστρατηγική σχέση, ό,τι δεν είναι νησιωτικό, σχεδόν το περισσότερο είναι ορεινό, άρα η Υποεπιτροπή της Επιτροπής αυτής των Περιφερειών για τις Ορεινές και Νησιωτικές περιοχές, για μένα είναι ακόμα σημαντικότερη. Θα έλεγα, ότι κάνει την ανάγκη της ανάπτυξης της χώρας με ειδικό τρόπο, αφού έχει τέτοιες περιοχές που για άλλους είναι μειονεκτικές και για άλλους είναι πλεονεκτήματα της χώρας, να πρέπει να δει, πώς θα αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο με αυτές τις ιδιομορφίες.

Θα έλεγα, λοιπόν, ότι και το θέμα του νησιωτισμού και το θέμα της ορεινότητας και το θέμα των περιφερειών, πρέπει να έχει μέσα του τον Τουρισμό, αφού από τον Τουρισμό αυτή η χώρα εκ των πραγμάτων περιμένει τόσο πράγματα. Άρα- εκτός από το ότι ευχαριστούμε που είναι σήμερα εδώ και η πρώτη συνεδρίαση και αυτό έχει και έναν συμβολισμό- να ζητήσουμε και μια ειδική σχέση, πιο μόνιμη σχέση και πιο ειδική σχέση.

Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι υπάρχει μια αντίληψη για τον Τουρισμό στη χώρα η οποία έχει παγιωθεί όλα αυτά τα χρόνια, που λέει «αφίξεις και τζίρος, πάνε καλά. Ζήτω ο Τουρισμός!». Θα έλεγα, όμως, ότι ενώ αυτό είναι αλήθεια, όταν δηλαδή, όταν φτάνει κανείς 21 εκατ. αφίξεις σε μια χώρα των 10 εκατ. κατοίκων, δεν μπορεί να πει κανείς λάθος είναι αυτό. Πολύ καλό είναι. Και επίσης, είναι πολύ καλός ο τζίρος όταν έχει ήδη υπερβεί τα 12 δισ. € κι όταν πηγαίνει και προς τα πάνω. Όμως, έρχονται κάποια άλλα πράγματα να δείξουν ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τις λεπρομερειούλες και μάλιστα με έναν τρόπο που δείχνει ότι δεν μπαίνουμε καθόλου σε βάθος, γιατί καμιά φορά οι λεπτομέρειες παίζουν ρόλο, εγώ δεν είμαι κατά των λεπτομερειών, αλλά να μην μένουμε στις λεπτομέρειες, να δούμε τα σημαντικά, τα στρατηγικά.

Να πω, λοιπόν, ότι όταν ενώ ανεβαίνει ο τζίρος, ανεβαίνουν οι αφίξεις, πέφτει η απασχόληση έχουμε, δηλαδή, λιγότερους εργαζόμενους με λιγότερο εισόδημα κι έχουμε πρόβλημα, κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Τουρισμού, αλλά έχουμε και στις μεγάλες επιχειρήσεις του Τουρισμού, όχι μόνο από το «all inclusive» αλλά απ' αυτό κυρίως και από άλλα, τότε πρέπει να δούμε τι πρέπει να ψάξουμε στο μοντέλο που αναπτύσσεται ο Τουρισμός και όχι στις λεπτομέρειες. που μπορεί να εντυπωσιάζουν αλλά δεν αλλάζουν τα πράγματα. Που μπορεί να πρέπει να αλλάξουν και να τις αλλάξουμε αλλά δεν θα αλλάξουμε το ρου των πραγμάτων.

Θα πω ένα δεύτερο θέμα, αυτό που θα ρωτούσα τον κ. Ζαχαράτο. Το θέμα του Συστήματος Δορυφόρων Λογαριασμών, είναι πολύ σημαντικό διότι εφόσον ο Τουρισμός είναι κατανάλωση, και αν αυτή η κατανάλωση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό νομίζω ότι είναι άκρως ανησυχητικά τα πρώτα συμπεράσματα, που δεν είναι ασφαλή αλλά είναι άκρως ενδεικτικά από τα αποτελέσματα των Δορυφόρων Λογαριασμών στον σημαντικότερο δήμο για τον Τουρισμού επειδή είναι ένας δήμος που έχει φοβερό τουρισμό- τον οποίο δεν θα πω ποιος είναι για να μην πω στις λεπτομέρειες κι εγώ- δείχνουν ότι αυτά που έρχονται από εισαγωγή, τα προϊόντα που καταναλώνονται από τον Τουρισμό, είναι σε έναν εξωφρενικό αριθμό.

Να τελειώσω, λοιπόν, λέγοντας και για το Παρατηρητήριο του Τουρισμού, μια ενημέρωση, κύριε Γενικέ. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι υπάρχει το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, εάν μπορούσαμε να είχαμε δωδεκάμηνο τουρισμού, δηλαδή, αυτός θα είναι ένας πρώτος στόχος στρατηγικός.

Το θέματης εργασίας και της εκπαίδευσης, νομίζω, ότι είναι η βάση για την ποιότητα του Τουρισμού. Δεν έρχεται ο τουρισμός με τη διαφήμιση μόνο, που χρειάζεται, αλλά με την εργασία και την εκπαίδευση.

Να δούμε το περιβάλλον και τη χωροταξία και την φέρουσα ικανότητα μέσα σε αυτό, να δούμε τα ζητήματα του ΕΟΤ και των περιφερειακών υπηρεσιών, ειδικά εδώ στην Επιτροπή μας, υποχρεούμεθα να τα βλέπουμε αυτά.

Να δούμε την στρατηγική των «πυλών εισόδου», που δεν υπάρχει σε μια χώρα που περιέγραψα προηγουμένως, πόσοι είναι. Εδώ να δούμε τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τις μαρίνες και ως εργαλεία, πέρα ότι είναι οι «πύλες εισόδου» και η στρατηγική κ.λπ., αλλά και ως εργαλεία για την ανάπτυξη και να δούμε σε ποια χέρια θα είναι και ποιος. Γιατί εάν δεν έχεις αυτά τα εργαλεία, δεν μπορείς να κάνεις καμία αλλαγή, «έχεις το καράβι αλλά δεν έχεις το τιμόνι», οπότε είναι άλλα θέματα εδώ.

Να δούμε το θέμα των υποδομών και της ποιότητας ζωής στη χώρα, γιατί είναι πολύ σημαντικό. Κι εδώ, επειδή αναφέρθηκε να σας πω, ότι το 1991 ήμουν ένας από τους τρεις που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία για να ανοίξει στην Χερσόνησο, στην Κρήτη στο νομό Ηρακλείου το χειμώνα η περιοχή και να έχουμε, δηλαδή, χειμερινό Τουρισμό. Απέτυχε, για τους λόγους που είπε ο κ. Ζαχαράτος, διότι, δηλαδή, άνοιξαν τα ξενοδοχεία χωρίς να ανοίξει ο περίγυρος, οπότε ήταν μια μικρή όαση σε μια απέραντη έρημο.

Αυτό απέτυχε, ήταν ένα πείραμα πολύ καλό που έδειξε πάρα πολύ κακά πράγματα. Διέθεσαν οι εργαζόμενοι μέσω του ΟΑΕΔ το επίδομα ανεργίας για να χρηματοδοτηθεί αυτή προσπάθεια. Χάθηκε αυτό το ποσό από τους εργαζόμενους, δεν κερδήθηκε από κανέναν είναι η αλήθεια, χάθηκε και το εγχείρημα και αποδεικνύει ότι θέλει πολιτικές, θέλει στρατηγική, δεν μπορείς να πας μερικά και με λεπτομέρειες, να δεις ειδικές μορφές τουρισμού και ξεχωριστά την κρουαζιέρα, η οποία και αυτή είναι ένα άλλο τραγικό θέμα που δείχνει ότι είναι καλό ενώ δεν είναι.

Να κλείσω με το εξής. Αγγλόφωνα με δίδακτρα μόνο στους αλλοδαπούς, που μετά θα πάνε τους Έλληνες και μετά θα κάνουν μια γύρα και μια ντρίπλα στο σύνταγμα, για να κάνουν αυτό που είναι διακαής πόθος. Θυμόμαστε τι είχε γίνει κάποτε και πως αντέκρουσε πριν η κυβέρνηση τότε, από τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας, πριν από 7-8 χρόνια αυτό έρχεται «πάλι από το παράθυρο». Γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να είμαστε αντίθετοι.

Και για το θέμα του Κτηματολογίου, που είπε η κυρία Ταχιάου, μια μόνο κουβέντα. Ποιος είναι αντίθετος; Κανείς! Ξέρετε ποιος είναι αντίθετος; Οι κυβερνήσεις όλες οι προηγούμενες, οι οποίες δεν το έκαναν παρόλο που χρηματοδοτήθηκε. Κι αυτό δεν είναι η ρήση που είπαμε, γιατί μας δυσφημείτε χωρίς να το θέλετε βέβαια, όσοι λέμε ότι δεν θέλουμε να έχουμε μνημονιακές πολιτικές γιατί βλάπτουν σοβαρά την υγεία της κοινωνίας και του Τουρισμού, δεν εννοούμε το Κτηματολόγιο. Το αντίθετο!

Και για το σποτ που είπατε. Εγώ δεν ήθελα να απαντήσω, αλλά δεν μπορεί να κουβεντιάζει το γερμανικό Κοινοβούλιο για τις αποζημιώσεις και να δέχεται ομιλητή τον Μανώλη Γλέζο, κι εγώ να ντρέπομαι να το βάλω στο Μετρό.

Ο Τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητος, αλλά δεν είναι παραδίδω τα πάντα, διότι έτσι χάνω. Είναι ότι διεκδικώ δικαιώματα και στο περιβάλλον και παντού και τα εθνικά μαζί με αυτά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News