default-image

Ενημερώθηκαν για τις δράσεις ενέργειας του Δήμου Χερσονήσου

Κρήτη
Ενημερώθηκαν για τις δράσεις ενέργειας του Δήμου Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για το "Σχέδιο δράσεων αειφόρου ενέργειας 2012-2020 Δήμου Χερσονήσου", στο πλαίσιο του "Συμφώνου των Δημάρχων", είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Μοχού στο πλαίσιο εκδήλωσης, όπου παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές εργασίες της Α' και Β' Λυκείου και τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2014-2015.

Οι κ. Μιχάλης Τζαγάκης, ΠΕ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Φανή Αναστασίου, ΠΕ Χημικών παρουσίασαν στοιχεία της ενεργειακής ταυτότητας του σχολικού κτιρίου και  πιθανές παρεμβάσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσής του. Παρουσιάστηκε, επίσης, η δράση "Ενεργειακοί Επιθεωρητές εν δράσει" ("Junior Energy Inspectors in action") που ο Δήμος Χερσονήσου έχει ξεκινήσει από το 2012 και επεκτείνει σε όλα τα σχολεία της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η δράση έχει βραβευτεί ως καλή πρακτική στο πρόγραμμα MEDEEA, το έτος 2012.

Τα πρακτικά αποτελέσματα στο ΓΕΛ Γουρνών, όπου εφαρμόζεται, είναι κάτι παραπάνω από ορατά: Μόνο από την αλλαγή συμπεριφοράς των χρηστών-μαθητών του κτιρίου εξοικονομείται κάθε χρόνο 10% της καταναλισκόμενης ενέργειας, το μέγιστο δηλαδή που μπορεί να επιτευχθεί με εργαλείο την ευαισθητοποίηση και συνειδητοποίηση των παιδιών. Η δράση  έχει προταθεί για το βραβείο ROGER LERON το 2015.

Επίσης, εκτενής αναφορά έγινε στη συμμετοχή του Δήμου Χερσονήσου στο δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων/περιοχών "To Σύμφωνο των Δημάρχων" από 18 Απριλίου 2011.

Το εν λόγω δίκτυο έχει σκοπό τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής υιοθετώντας το στόχο 20-20-20, δηλαδή:

-μείωση ενεργειακής κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 20%

-μείωση εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 20% και

-διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά 20%

Σχετικά, έχει συνταχθεί σχέδιο δράσεων του Δήμου (ΣΔΑΕ) που περιλαμβάνει: απογραφή εκπομπών αερίων φαινομένου θερμοκηπίου, στόχο μείωσης εκπομπών 25,83%, μέτρα δράσης, χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και προϋπολογισμό, στους τομείς των δημοτικών κτιρίων, δημοτικού φωτισμού, μεταφορές, οικιακό και τριτογενή τομέα.

Εξαιτίας του τουριστικού χαρακτήρα του Δήμου, και του σχεδίου που ανέδειξε αυτό το χαρακτήρα, ο Δήμος Χερσονήσου επελέγη ως περίπτωση μελέτης (case-study).

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση στο Γενικό Λύκειο Μοχού εδώ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News