Ειδήσεις

Με "καθρεπτάκια" οι γερμανικές αποζημιώσεις

Την επόμενη εβδομάδα, που στην Κρήτη κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την ηρωική εποποιία του κρητικού λαού στη γερμανική εισβολή και κατοχή από τα ναζιστικά στρατεύματα στο νησί, με την παγκόσμια αίσθηση που προκάλεσε η Μάχη της Κρήτης, είναι προφανές ότι το θέμα των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα θα επανέλθει με εντυπωσιακό τρόπο στο προσκήνιο.

Του Γιώργου Σαχίνη

Το γεγονός ότι η αναβαθμισμένη διακομματική επιτροπή της Βουλής μεταφέρει το βάρος των δραστηριοτήτων της στην Κρήτη για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς την επόμενη εβδομάδα έχει θορυβήσει τις κρατικές Αρχές στη Γερμανία. Η όλη υπόθεση από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης και κυρίως της νέας Βουλής έχει πάρει θεαματική τροπή, με αποτέλεσμα σχεδόν κάθε εβδομάδα να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας, ίσως όσο ποτέ άλλοτε.

Υπό το βάρος αυτό, η πλευρά της Γερμανίας, πέραν της απόλυτης άρνησης επισήμως να ανοίξει επίσημα το όλο θέμα, φροντίζει ομοίως διαρκώς από την πλευρά της επικοινωνιακά να ψελλίζει διάφορα περί «έμπρακτης συγνώμης», τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν παίρνουν επίσημο χαρακτήρα, είναι διαρροές και κυρίως βολιδοσκοπήσεις των αντιδράσεων στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, θέμα συνολικά για γερμανικές οφειλές και επανορθώσεις, αδιάσπαστο, για καταστροφή δημόσιου πλούτου και υποδομών, κλοπής και λεηλασίας αρχαιολογικών θησαυρών, αναγκαστικού κατοχικού δανείου και αποζημιώσεων θυμάτων θηριωδιών και ολοκαυτωμάτων από τους ναζί στην Ελλάδα δεν τίθεται ούτε για αστείο.

Στη λογική αυτή, χθες είχαμε νέα ομοβροντία δημοσιευμάτων για τις προθέσεις της Γερμανίας, που ομοιάζουν με "καθρεπτάκια προς ιθαγενείς", ώστε οι εντυπώσεις πάντως να διασκεδάσουν κάπως, τώρα που γίνεται αντιληπτό ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να καταθέσει μέχρι και ρηματική διακοίνωση για το θέμα, που θα είναι το πρώτο αλλά αναγκαίο βήμα ώστε να γνωστοποιηθούν με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο οι αξιώσεις μας έναντι της Γερμανίας.

Έτσι, μέσω ενός "Ταμείου για το Μέλλον" εμφανίζεται από χθες να επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση να προωθήσει ένα μεγάλο κοινωνικό έργο στην Ελλάδα ως κίνηση συμφιλίωσης για τις αγριότητες που διέπραξαν οι ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg και η γερμανική εφημερίδα "Die Welt".

Όμως, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι πιθανό το σχέδιο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή προτού υπάρξει συμφωνία (!).

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ελλάδα πολεμικές αποζημιώσεις, όμως υποστηρίζει την ιδέα να προωθηθούν κοινά αναπτυξιακά έργα με γερμανική χρηματοδότηση μέσω «ενός Ταμείου για το Μέλλον», το οποίο θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ για τα έτη 2014-2017.

Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που υπέφερε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς ναζί, με περίπου 200.000 νεκρούς από το 1941 ως το 1944.

Το γερμανικό κοινοβούλιο δημιούργησε το Ταμείο αυτό πέρυσι, επισημαίνοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή «κουλτούρα μνήμης» και να προάγουν τη συμφιλίωση μέσω, μεταξύ άλλων, της ανταλλαγής νέων και της ιστορικής έρευνας.

Έτοιμη για χρηματοδοτήσεις - Βελτίωση υποδομών στα μαρτυρικά χωριά

Η Γερμανία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει προγράμματα για τη βελτίωση των υποδομών σε ελληνικά χωριά, όπου ναζί στρατιώτες σφάγιασαν πολίτες, και να υποστηρίξει την ελληνική εβραϊκή κοινότητα, όπως είχε επισημάνει το Σεπτέμβριο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξάλλου, όπως αναφέρει η "Welt", ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν δήλωσε σχετικά την προηγούμενη εβδομάδα: «Έχουμε πολλές δυνατότητες να συνεργαστούμε με τους Έλληνες μέσω έργων για τους νέους και ενός "Ταμείου για το μέλλον". Όμως το να μιλάμε για τις (πολεμικές) αποζημιώσεις είναι ο λάθος δρόμος».

Με άλλα λόγια, "τιμή εκκίνησης" για τους Γερμανούς είναι τα 4 δισ. ευρώ και σε καμία περίπτωση ως πολεμικές αποζημιώσεις.

Φαντάζομαι ότι και ο καθηγητής Χάινς Ρίχτερ, που το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγόρευσε σε επίτιμο διδάκτορα, θα έχει χρόνο για ένα νέο βιβλίο υπέρ αυτής της άποψης, ώστε να μας περιγράψει την ιπποτική διάθεση των Γερμανών αξιωματούχων, που αν και δεν έχουν καμία υποχρέωση, εντούτοις αισθάνονται ότι με 4 δισ. ευρώ σε ένα "Ταμείο Μέλλοντος" μπορούν να ξεμπερδέψουν εύκολα με το παρελθόν και τη μνήμη σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Σχόλια