Ειδήσεις

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: "Να μη χαθεί ούτε ένα μέτρο γης"

«Τα μάτια σας δεκατέσσερα. Ούτε ένα μέτρο γης χαμένο από τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων και των μεταβιβάσεων» είναι το μήνυμα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης που μετέχουν σε κοινό φορέα συντονισμού πανελλαδικά με άλλες ενώσεις και την ΠΑΣΕΓΕΣ, προς όλους τους δικαιούχους παραγωγούς, αλλά και τους νέους που διεκδικούν τώρα να αποκτήσουν δικαιώματα για να ενταχθούν στο καθεστώς της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που θα ισχύσει μέχρι και το 2020.

Χθες, οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων συμμετείχαν σε σύσκεψη στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΑΣ Ηρακλείου και συζήτησαν τους χρόνους και τις διαδικασίες μέσα στο χρονικό περιθώριο της παράτασης που δόθηκε για ολοκλήρωση διαδικασιών μέχρι τις 2 Ιουνίου.

Χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες για την υπόθεση αυτή δίνει στη δημοσιότητα σήμερα, με δηλώσεις που μας έκανε, ο διευθυντής της ΕΑΣ Ηρακλείου Μανόλης Γαρεφαλάκης.

Καταρχήν, ο κ. Γαρεφαλάκης υπενθυμίζει ότι «από 1/1/15 εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ. Που σημαίνει ότι τα δικαιώματα θα υπολογιστούν από μηδενική βάση για όλους τους παραγωγούς και θα ισχύουν για μία εξαετία μέχρι και το 2020. Και μετά θα έχουμε τη νέα προγραμματική περίοδο του 2020-2026. Στα πλαίσια λοιπόν αυτά και μέσα από τη διαδικασία της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, πολλές περιπτώσεις είναι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων είναι μια άλλη διαδικασία, η οποία περνάει μέσα από την ενιαία αίτηση».

Σύμφωνα με τον κ. Γαρεφαλάκη, στην παρούσα φάση υπάρχουν πολλές απορίες και ερωτήματα. «Στα πλαίσια αυτά, με το φορέα συντονισμού που εμείς συνεργαζόμαστε ως Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Κρήτης, κάνουμε αυτήν τη συνάντηση, προκειμένου να υποβληθούν αυτά τα ερωτήματα, να ανταλλάξουμε απόψεις και όποια ερωτήματα δεν απαντηθούν να τα θέσουμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δοθούν απαντήσεις προκειμένου να πετύχουμε το στόχο».

Ο στόχος

Ποιος είναι όμως ο στόχος των Ενώσεων; «Να αξιοποιήσουμε», όπως τονίζει ο Μανόλης Γαρεφαλάκης, «αξιόπιστα, υπεύθυνα και έγκαιρα τον παραγωγό μας. Διότι το κεφάλαιο των οργανώσεων παραγωγών είναι ο ίδιος ο παραγωγός. Και ο στόχος μας είναι να δώσουμε αξιόπιστη πληροφορία στον παραγωγό ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτήν τη διαδικασία».

Βέβαια, ήδη μέσα από το καθεστώς της νέας ΚΑΠ οι μειώσεις που υπάρχουν σε βάρος των παραγωγών της Κρήτης είναι πάρα πολύ μεγάλες. Και λόγω των προβλεπόμενων κρατήσεων και μειώσεων και λόγω της μεταφοράς τουλάχιστον των μισών επιδοτήσεων της Κρήτης προς την υπόλοιπη Ελλάδα.

«Αυτές οι απώλειες έχουν να κάνουν με το νέο καθεστώς. Ότι δηλαδή οι νέες ενισχύσεις θα υποστούν τις μειώσεις που μεταφέρονται σε άλλα μέτρα. Δηλαδή, οι παραγωγοί θα υποστούν τη μείωση του 8% για την ενίσχυση των συνδεδεμένων ενισχύσεων, του 5% για δράσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του 2% για την ενίσχυση των νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 40 ετών και του 3% που αφορά στη βασική ενίσχυση».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαρεφαλάκης διευκρινίζει ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε σε έναν άλλο κουμπαρά, όπου θα αναζητηθούν ξανά, αν και εφόσον ισχύουν οι συνθήκες για τον παραγωγό, προκειμένου να πάνε σε νέα δικαιώματα στο μέλλον.

Ανακοίνωση ΕΑΣΗ

Πλήρη ενημέρωση για τις μεταβιβάσεις απέστειλε η ΕΑΣ Ηρακλείου, αναφέροντας τα εξής:

«- Μεταβίβαση δικαιωμάτων λήψης:

Ο κάτοχος δικαιωμάτων μεταβιβάζει την ιδιότητά του σε νεοεισερχόμενο παραγωγό με το μέρος ή το όλον της αγροτικής του εκμετάλλευσης.

Δικαιολογητικά:

* Αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης εκμετάλλευσης.

* Αντίγραφο του συμβολαίου πώλησης, γονικής παροχής ή δωρεάς εν ζωή.

* Μεταγραφή της συμβολαιογραφικής πράξης στο Υποθηκοφυλακείο ή στο αρμόδιο Τμήμα του Εθνικού Κτηματολογίου (για πωλήσεις γης, γονικής παροχής ή δωρεάς εν ζωή).

Σε περίπτωση μίσθωσης ή πώλησης τμήματος της εκμετάλλευσης, η ημερομηνία σύναψης πρέπει να είναι από 1/6/2013 έως 15/5/2015, ενώ για το σύνολο της εκμετάλλευσης η ημερομηνία είναι από 2/1/2015 έως 15/5/2015. Ελάχιστη έκταση που απαιτείται για τις ανάγκες λήψης δικαιώματος είναι τα 0,2 ΗΑ (εκτάρια ήτοι 2 στρέμματα).

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται από το μεταβιβαστή.

- Εκμίσθωση των προς χορήγηση δικαιωμάτων με εκμίσθωση γης.

Η αίτηση χορήγησης υποβάλλεται από το μεταβιβαστή με την προϋπόθεση να υφίσταται ο όρος του ενεργού γεωργού και για τους δύο (αποδέκτης και μεταβιβαστής).

Δικαιολογητικά:

* Ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για το σύνολο της επιλέξιμης έκτασης και με ημερομηνία σύναψης μεταξύ 2/1/2015 και 15/5/2015.

* Ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης για το μέρος της επιλέξιμης έκτασης από 1/7/2006 έως 15/5/2015.

Δικαιώματα χορήγησης δε μεταβιβάζονται με συμβολαιογραφικό τίτλο. Χρησιμοποιείται μόνο στην περίπτωση της λήψης δικαιωμάτων ή από τον κάτοχο του τίτλου για χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης μέσα από την υποβολή της ΑΕΕ του ίδιου.

- Χορήγηση δικαιωμάτων λόγων κληρονομιάς.

Δικαιολογητικά:

Σε περίπτωση κληρονομιάς βάσει διαθήκης:

* Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

* Αντίγραφο δημοσιευμένης διαθήκης.

* Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης άλλης διαθήκης.

* Πιστοποιητικό περί μη αγωγής για ακύρωση ή διάρρηξη ή προσβολή αυτής.

* Υπεύθυνη δήλωση κατανομής από τον ή τους κληρονόμους (εκδίδεται μέσα από το πληροφοριακό σύστημα και συμπληρώνεται από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης).

Κληρονομιά από το Νόμο (εξ αδιαθέτου):

* Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

* Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.

* Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

* Υπεύθυνη δήλωση κατανομής από τον ή τους κληρονόμους (εκδίδεται μέσα από το πληροφοριακό σύστημα και συμπληρώνεται από τους ίδιους κατά την υποβολή της αίτησης μεταβίβασης).

Όταν η εκμετάλλευση που κληρονομείται αποτελείται αποκλειστικά από ζωικό κεφάλαιο, συμπληρώνεται ο αριθμός των ζώων και το ποσοστό της εκμετάλλευσης που κληρονομείται.

- Αλλαγή επωνυμίας ή νομικού καθεστώτος:

* Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ.

* Αντίγραφο καταστατικού στο οποίο αποτυπώνεται η αλλαγή.

- Λόγω συγχώνευσης ή κατάτμησης της εκμετάλλευσης:

* Βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ.

* Αντίγραφο καταστατικού.

Οι διαδικασίες: Αγκάθι οι μεταβιβάσεις

Ένα μεγάλο αγκάθι, όμως, για τις τρέχουσες διαδικασίες είναι οι μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων. «Αυτό έχει να κάνει με το εξής: Μπορεί ο παραγωγός να κάνει διαδικασία λήψης δικαιωμάτων. Δηλαδή, να δώσει το εισιτήριο εισόδου σε έναν παραγωγό νέο προκειμένου να πάρει ο νέος παραγωγός νέα δικαιώματα. Δηλαδή, για παράδειγμα, δικαιώματα που θα υπολογιστούν σε μένα για το 2015 μπορώ να τα μεταβιβάσω σε έναν αποδέκτη δικό μου, είτε αυτό είναι ένα συγγενικό μου πρόσωπο, είτε είναι ο οποιοσδήποτε αγρότης μέσα από μια διαδικασία εκμίσθωσης».

Η άλλη διαδικασία είναι όμως και η κληρονομιά. «Αυτά είναι», όπως εξηγεί ο διευθυντής της ΕΑΣΗ, «είναι δικαιώματα που μεταβιβάζονται, σε περίπτωση θανάτου, από το θανόντα στους κληρονόμους. Έχουμε και κάποιες άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η διαδικασία της συγχώνευσης, που αφορά τις εταιρείες. Κατάτμηση, αλλαγή του νομικού καθεστώτος κ.λπ. Είναι διαδικασίες που δεν απασχολούν και πολύ τους παραγωγούς της Ένωσης Ηρακλείου».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Βάλια Μπούη

Σχόλια