default-image

Ο τουρισμός της Κρήτης δεν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα

Χανιά
Ο τουρισμός της Κρήτης δεν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μείωση των κρατήσεων σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις. Σοβαρό πλήγμα από την ρωσική τουριστική αγορά για τη φετινή τουριστική περίοδο και διαρκείς επιπτώσεις από την έλλειψη οικονομικής ρευστότητας και στις τουριστικές επιχειρήσεις. Πόσο μπορεί να αντέξει ο κλάδος του τουρισμού στην Κρήτη όταν πλέον απειλείται και με παράλυση της διακίνησης των τουριστών ;

Είναι γεγονός ότι παρά τα φετινά- όχι και τόσο αισιόδοξα- σημάδια ,οι καλές χρονιές από το 2012 εως και το 2014 δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια για έναν έντιμο συμβιβασμό. Έτσι, με αυτό το δεδομένο η διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών για τους εργαζόμενους από τη μια και βιώσιμων-σύμφωνα με τα  οικονομικά δεδομένα-συμβάσεων εργασίας για τους εργοδότες  από την άλλη, είναι αναφαίρετο δικαίωμα και για τις δύο πλευρές. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα καμία από τις δυο πλευρές είναι να συμβάλλει  εκών άκων στο να επέλθει ένα ακόμη πλήγμα για την τουριστική εικόνα του νησιού και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου, όπου όπως γνωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλο ,εκπέμπονται τα πρώτα μηνύματα για τις μελλοντικές κρατήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή αυτές που ονομάζονται κρατήσεις τελευταίας στιγμής.

Θα ήταν υπερβολικό να θεωρήσει κανείς ότι μια 24ωρη ή 48ωρη απεργία , όπως έχει προαναγγείλει το σωματείο των οδηγών τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης για την ερχόμενη Παρασκευή θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα τον τουρισμό του νησιού, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία αρνητικού κλίματος για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Άλλωστε και οι ίδιοι οι παράγοντες του τουρισμού γνωρίζουν καλά ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό τουριστών επισκέπτονται το νησί, κλείνοντας πακέτα προσφορών καθ΄ολη τη διάρκεια του καλοκαιριού και η τελική τους απόφαση για τον προορισμό που θα επιλέξουν είναι εύκολο να μεταβληθεί. Επίσης  έχει καταστεί σαφές ότι η επικοινωνιακή μεταχείριση της χώρας μας από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μας περιμένουν στη γωνία σε κάθε στραβοπάτημα. Τα αρνητικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου , τα οποία μπορεί να αναφέρονται έστω και σε μια ημερήσια ταλαιπωρία των τουριστών που την ημέρα της απεργίας θα βρίσκονται στην Κρήτη για διακοπές, είναι βέβαιο ότι θα  επηρεάσουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Σε ότι αφορά την ουσία της αντιπαράθεσης των οδηγών με τον σύνδεσμο τουριστικών και ταξιδιωτικών γραφείων του νησιού, μερίδα των οποίων διαθέτει τουριστικά λεωφορεία, επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας και γενικότερά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφου το υφιστάμενο καθεστώς όπως καταδεικνύεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί σε εργαζόμενους και εργοδότες δυο, τριών η και ακόμη περισσοτέρων ταχυτήτων.

Κοντολογίς, η Κρήτη και φέτος περιμένει την τουριστική περίοδο περίπου ως ¨σωσίβιο¨ για να καταφέρει να ανταπεξέλθει εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω πλήγματα. Εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση πρωτίστως απέναντι στον ίδιο τον κλάδο τους να συμβάλουν στην αποτροπή δημιουργίας αρνητικού κλίματος, που σε κάθε περίπτωση θα επηρεάσει την οικονομία της Κρήτης , της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι και οι δυο πλευρές.

Χρήστος Κώνστας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News