Ειδήσεις

Αθώες μητέρα και θεία για την υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους

Με μια υπόθεση αγοραπωλησίας βρέφους ασχολήθηκε το πρωί της Τετάρτης το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Πρόκειται για περίπτωση που είχε απασχολήσει την Αστυνομία στο Λασίθι το 2008, όταν συνελήφθησαν τρία άτομα Ρομά στον Άγιο Νικόλαο, ένας άνδρας και δύο γυναίκες, ανάμεσά τους η μητέρα του μωρού.

Τότε δύο αστυνομικοί είχαν προσποιηθεί το άτεκνο ζευγάρι και ήρθαν σε επαφή με τη μητέρα, που τους παρέδωσε το παιδί της, και έτσι συνελήφθη μαζί με τη θεία του μικρού παιδιού, ενώ στη συνέχεια χειροπέδες φόρεσε και το τρίτο άτομο, ο μεσάζων φίλος τους.

Πρωτόδικα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε στη μητέρα και στη θεία για την παράδοση του μωρού στους υποψήφιους θετούς γονείς ποινή κάθειρξης 9 χρόνων. Το ίδιο και στον άνδρα κατηγορούμενο για τη μεσολάβηση αγοραπωλησίας βρέφους.

Χθες το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο αθώωσε τη μητέρα και τη θεία της, όμως στον τρίτο κατηγορούμενο επέβαλε 2 χρόνια με τριετή αναστολή, αλλά και χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ για την κατηγορία της τετελεσμένης διαμεσολάβησης.

Ο βασικός ισχυρισμός της υπεράσπισης, σύμφωνα με το δικηγόρο Γιάννη Σπανάκη, συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ήταν ότι δεν είχε προαποφασιστεί από τον κατηγορούμενο και τους λοιπούς η πράξη της υιοθεσίας, αλλά προκλήθηκε από συντονισμένη αστυνομική μεθόδευση, που είχε ως στόχο την εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας βρεφών.

«Η αξιόποινη συμπεριφορά του κατηγορουμένου φέρει το χαρακτήρα πλημμελήματος, καθώς δε συντρέχουν προϋποθέσεις για την κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορία της κατ' επάγγελμα και από κερδοσκοπία».

Σύμφωνα με τον κ. Ροδιτάκη, δικηγόρο, συνήγορο υπεράσπισης της μητέρας, η κατηγορούμενη αδυνατούσε να συντηρήσει το νεογέννητο παιδί της, καθώς ο σύζυγός της ήταν στη φυλακή.

«Για το λόγο αυτό το έδωσε προς υιοθεσία και δε ζήτησε ούτε έλαβε χρήματα», επισήμανε.

Και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν λόγο για μια ικανοποιητική απόφαση και επανέλαβαν πως επρόκειτο για αστυνομική παγίδευση.

Μετά την πρωτόδικη απόφαση, η μητέρα παρέμεινε στη φυλακή για 2 χρόνια και οι άλλοι δύο για ένα χρόνο, ενώ στη συνέχεια όλοι αποφυλακίστηκαν με αίτηση αναστολής και περιοριστικούς όρους.

Σχόλια