Ειδήσεις

Θύελλα για την απεργία των οδηγών τουριστικών λεωφορείων

Έκκληση προκειμένου να καθίσουν στο τραπέζι και να βρεθεί άμεσα λύση ώστε να μη χρειαστεί να προχωρήσουν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων σε απεργία την ερχόμενη Παρασκευή απευθύνει με επιστολή του προς το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων "Ο Ερμής" ο Σύνδεσμος Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης.

Παράλληλα η Νομαρχιακή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας σε σχετική της ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή της στην απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων.

Η επιστολή του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης προς το Σωματείο "Ερμής" έχει ως εξής:

«Κύριοι, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, οι απειλές σας να προχωρήσετε σε απεργία έγιναν πράξη. Διαβλέποντας ότι η κήρυξη απεργίας θα έχει ολέθριες συνέπειες για όλους μας, σας ζητούμε και πάλι να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μία λύση.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία διαπραγμάτευση από μέρους σας και καμία αντίληψη του μεγέθους του προβλήματος. Απειλές προκειμένου να αποδεχτούμε τους όρους σας. Συκοφαντίες περί εργασιακού μεσαίωνα. Ύβρεις προς τους εργοδότες σας. Καμία πρόθεση διαλόγου και συμβιβαστικής επίλυσης. 

Γνωρίζετε ήδη από τον Ιανουάριο, οπότε σας καλέσαμε για διαπραγματεύσεις, ότι η Σ.Σ.Ε. αυτή αφορά μία εξαιρετικά μικρή μειοψηφία των μελών μας, τα οποία διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία πλέον και κατ' επέκταση οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, και δεν είναι λογικό να υπάρξουν διαπραγματεύσεις χωρίς αυτούς. Ο Σύνδεσμος σας καλεί λοιπόν εκ νέου να καθίσετε με αυτούς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να συμφωνήσετε και να συνάψετε από κοινού την νέα Σ.Σ.Ε. Δεσμευόμαστε δημόσια ότι την Σ.Σ.Ε. αυτή θα την υπογράψουμε, όπως κάνουμε επί τόσα χρόνια. 

Πραγματικά δεν κατανοούμε ποιος είναι ο λόγος που δεν επιθυμείτε να καθίσετε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες σας; Για ποιο λόγο να μην συναποφασίσετε με αυτούς που πραγματικά έχουν έννομο συμφέρον από την κατάληξη των εν λόγω διαπραγματεύσεων; 

Επαναλαμβάνουμε την πρόθεση του Συνδέσμου να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί και για τον λόγο αυτό σας καλούμε, καλοπροαίρετα και χωρίς τελεσίγραφα και απειλές να συζητήσετε».

Αντίθετη στην απεργία η ΝΟΔΕ

Την αντίθεσή της στην απόφαση απεργιακών κινητοποιήσεων από τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων εκφράζει η ΝΟΔΕ Ηρακλείου της Ν.Δ. σε σχετική ανακοίνωση.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η πραγματοποίηση απεργίας στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, από το Σωματείο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης "Ο Ερμής" θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό στην Κρήτη.

Με δεδομένο ότι η φετινή σεζόν ξεκίνησε με 12% πτώση σε σύγκριση με πέρσι, δεν πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα που θα  βλάψουν  τους τουρίστες που επισκέπτονται  το νησί μας, τους τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Αν αποφασιστεί σήμερα να ξεκινήσουν την Παρασκευή απεργιακές κινητοποιήσεις, την ημέρα εκείνη θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε 15.000 τουρίστες οι οποίοι θα μείνουν στο "δρόμο" αφού η μετακίνησή τους στους διάφορους προορισμούς τους θα είναι δύσκολη με αποτέλεσμα να ζημιωθεί η εικόνα της Κρήτης στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση θα πρέπει α) να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα αποτροπής μιας τέτοιας εξέλιξης που θα είναι καταστροφική για τον τουρισμό και θα βλάψει την οικονομία της Κρήτης και της χώρας γενικότερα και β) να προχωρήσει στη θεσμική αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων και μάλιστα στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ILO που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Αναφορά Κριτσωτάκη-Βαρδάκη

Οι βουλευτές Ηρακλείου, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Σωκράτης Βαρδάκης καταθέτουν αναφορά, στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης  την "ανοιχτή επιστολή" του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, με την οποία καταγγέλλουν ότι «παρά το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία και υπογράφτηκε μία αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων με τον Εργοδοτικό φορέα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης αρνείται την εφαρμογή της παρά τις αρχικές εκ του αντιθέτου θέσεις του.

Συμπαρασύροντας και μερίδα μεγαλοϊδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων μη μέλη του συνδέσμου τους,  με σκοπό την απαξίωση και ακύρωση της τοπικής Σ.Σ.Ε. και εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας με εξευτελιστικούς για τους εργαζόμενους όρους» και σας καλούν  «να πάρετε θέση και να προχωρήσετε σε ενέργειες,  για την προστασία του κοινωνικού διαλόγου αλλά και της βιομηχανίας που λέγετε τουρισμός», τονίζοντας την «αναγκαιότητα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας και γενικότερά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων, την διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την εξάλειψη των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας».

Σχόλια