Ειδήσεις

Ξεκινούν οι εργασίες στον παλιό νερόμυλο του Κρουσώνα

Τη σύμβαση του έργου συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του παραδοσιακού νερόμυλου του Κρουσώνα και τη δημιουργία μιας νέας πλατείας στον οικισμό, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Με τις συγκεκριμένες εργασίες ο νερόμυλος, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα με τον πύργο υδατόπτωσης να είναι ακόμα παλαιότερος, αναμένεται να αποκατασταθεί στο σύνολό του και να αποτελέσει ξανά αξιοθέατο της περιοχής.

Ταυτόχρονα, θα διαμορφωθεί ο αύλειος χώρος του νερόμυλου και θα δημιουργηθεί μια νέα πλατεία με παιδική χαρά, βοτανικό κήπο, αμφιθέατρο, παγκάκια, φωτισμό, κ.ά.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του, «η ιστορία και τα πολιτιστικά στοιχεία του Μαλεβιζίου αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης για το Δήμο μας, γι' αυτό και τα έργα ανάδειξης των παραδοσιακών στοιχείων των οικισμών μας, όπως είναι το συγκεκριμένο, αποτελούν βασική προτεραιότητα της δημοτικής Αρχής. Η παρέμβασή μας επεκτείνεται και στην ευρύτερη περιοχή του μνημείου, καθώς εξαγοράσαμε τρία γειτονικά παλαιά κτίσματα, τα οποία περιλαμβάνουν και ελεύθερους χώρους όμορους στο νερόμυλο, που θα πολλαπλασιάσουν τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, ο οποίος ενοποιείται έτσι με την αυλή της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια νέα πλατεία, περίπου ενός στρέμματος, η οποία θα δώσει ανάσα σε μια από τις πλέον πυκνοδομημένες συνοικίες του Κρουσώνα».

Στη διαδικασία αυτή, καθοριστική ήταν, όπως είπε ο κ. Μαμουλάκης, «η συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος για μια ακόμα φορά βρέθηκε δίπλα μας, μας βοήθησε τα μέγιστα και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτό».

Τα οφέλη του έργου, σύμφωνα με το δήμαρχο Μαλεβιζίου, «είναι πολλαπλά και προφανή: ενισχύεται η επισκεψιμότητα της ενδοχώρας, τονώνεται η τοπική οικονομία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, αναβαθμίζεται λειτουργικά και αισθητικά ένας μεγάλος χώρος, ενισχύονται οι συνθήκες πολιτικής προστασίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ένα ακόμα μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που μαρτυρά συνήθειες μιας άλλης εποχής, άγνωστες στους νέους του σήμερα».

Τέλος ο κ. Μαμουλάκης απευθύνει ευχαριστίες «για μια ακόμα φορά στις οικογένειες Βαμβουκάκη, Δρακουλάκη και Ξυλούρη που δώρισαν το νερόμυλο στο Δήμο Μαλεβιζίου, στον πρόεδρο, τα μέλη και όλα τα στελέχη της Α.Κ.Ο.Μ.Μ. Ψηλορείτης Αναπτυξιακή Α.Ε.Ο.Τ.Α. για την άριστη συνεργασία μας, στους πρώην αντιδημάρχους Κρουσώνα Κώστα Φασουλάκη και Γιάννη Μακριδάκη για τη συμβολή τους στο έργο, καθώς και σε όλα τα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου μας για το θετικό αυτό αποτέλεσμα».

Ο Νερόμυλος του Κρουσώνα

Πρόκειται για ένα μνημείο παραδοσιακής βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής, που βρίσκεται στην καρδιά του παλαιού οικισμού, το οποίο τις τελευταίες δεκαετίες κινδύνευε σοβαρά από την εγκατάλειψη.

Ο υπό ανάδειξη νερόμυλος αποτελείται από τον υψηλό υδατόπυργο και τον οικίσκο με τον εξοπλισμό του μύλου, καθώς και την ευρύχωρη στέρνα συγκέντρωσης των ομβρίων. Χτισμένος στα τέλη του 19ου αιώνα ή στις αρχές του 20ού ο αλεστικός νερόμυλος του Κρουσώνα ακολουθεί τον καθιερωμένο για την εποχή αρχιτεκτονικό τύπο και ανήκει στην κατηγορία του "ελληνικού" τύπου με εσωτερικό, οριζόντιο υδροτροχό (φτερωτή).

Λειτούργησε αδιάσπαστα μέχρι τα μέσα σχεδόν της δεκαετίας του 1950 και αποτέλεσε για πολλά χρόνια την κύρια βιοτεχνική εγκατάσταση του Κρουσώνα, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια του χωριού και λόγω της περίοπτης θέσης του, αλλά και της μοναδικότητας του μέσα στα όρια του οικισμού, αποτελεί τοπόσημο για ολόκληρο τον οικισμό.

Τέλος, σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από το πρόγραμμα Leader.

Σχόλια