Ειδήσεις

Βουλευτές του Ποταμιού για την προβολή σποτ με τους ναζί

Πέντε βουλευτές του Ποταμιού, ανάμεσα στους οποίους ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Σπύρος Δανέλλης, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή στην οποία αναφέρουν ότι από το τηλεοπτικό κύκλωμα του Μετρό Αττικής έχει αρχίσει η προβολή βίντεο στις οθόνες των σταθμών με εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές, αφού στηλιτεύουν την ενέργεια αυτή, αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνεται και η δυσαρέσκεια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, της γερμανικής κυβέρνησης.

Ερωτούν δε αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού και του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ' αόριστον προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και «με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Από το τηλεοπτικό κύκλωμα του Μετρό Αττικής έχει αρχίσει η προβολή βίντεο στις οθόνες των σταθμών του με εικόνες από την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα το 1941. Σε αυτό μάλιστα ακούγεται και η φωνή του Έλληνα δημοσιογράφου της εποχής εκείνης σε σχετικό απόσπασμα που καλούσε τους Έλληνες σε αντίσταση και πόλεμο μέχρι την τελική νίκη.

Το συγκεκριμένο βίντεο δημιουργήθηκε από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Κώστα Ήσυχο.

Σε δημοσίευμα μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικής εφημερίδας αποτυπώνεται η έντονη δυσαρέσκεια της γερμανικής κυβέρνησης για την εν λόγω ενέργεια. Κατά το δημοσίευμα αυτό πέντε κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Τουρισμού, έδωσαν το πράσινο φως για την προβολή του βίντεο.

Σημειώνουμε ότι η αναπληρώτρια υπουργού Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά, της οποίας το υπουργείο φαίνεται ότι ζήτησε την προβολή αυτή σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών την 12η/05/2015, σε ερώτηση της υπογράφουσας την παρούσα ερώτηση βουλευτού κ. Χ. Ταχιάου, απόρησε σε ποιο σποτ αναφέρεται, δηλώνοντας άγνοια.

Με τέτοιου είδους ενέργειες, η εικόνα που πλάθεται για τη χώρα μας και ειδικά αυτήν την περίοδο είναι απαράδεκτη και αποκρουστική. Ο αντίκτυπός της στον τουρισμό είναι άκρως επαχθής και ζημιογόνος, δεδομένου ότι το εν λόγω βίντεο υποτιτλίζεται στην αγγλική γλώσσα. Δεν είναι τρόπος αυτός για να "καλωσορίζεται" ο τουρίστας που επιλέγει τη χώρα μας.

Πέρα όμως από τον τουρισμό τορπιλίζει ευαίσθητες ισορροπίες που αυτήν ειδικά την περίοδο επιβάλλεται να τηρούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω αλλά και δεδομένου ότι:

1. Σήμερα αλλά και πλέον του μισού αιώνα η χώρα μας όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Δ. Ευρώπης που είχαν εμπλακεί στον καταστροφικό για όλες εκείνο Β' Π.Π. είναι πλέον σύμμαχοι, εταίροι στην Ε.Ε. αλλά και οι πολίτες τους έχουν αναπτύξει φιλικές σχέσεις.

2. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο η ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι για το α' εξάμηνο 2014 (Ιανουάριος - Ιούνιος) στην κατανομή αφίξεων ανά χώρα προέλευσης την πρώτη θέση κατέχει η Γερμανία με ποσοστό επί του συνόλου 11,4%. Αλλά και γενικά η Γερμανία μαζί με την Κίνα είναι στις δύο πρώτες θέσεις παγκοσμίως στον τουρισμό με τις υψηλότερες ταξιδιωτικές δαπάνες, με τη Γερμανία να είναι μέχρι πρόσφατα ο παγκόσμιος πρωταθλητής ταξιδιών.

3. Με τις 2 γραμμές του Μετρό της Αθήνας μετακινούνται περίπου μισό εκατομμύριο επιβάτες ημερησίως αλλά και αλλοδαποί επισκέπτες της χώρας μας οι οποίοι καθίστανται δυνητικοί δέκτες των μηνυμάτων που προβάλλονται στις οθόνες των σταθμών.

4. Προκύπτει με σαφήνεια μια προφανής πρόθεση προβολής και ταύτισης της ναζιστικής Γερμανίας με τη σημερινή δημοκρατική, σύμμαχο και εταίρο στην Ε.Ε. Γερμανία.

5. Οι συνομιλίες και διαπραγματεύσεις της χώρας μας για τη συνέχιση της χρηματοδότησής της από την Ε.Ε. βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με τη Γερμανία να παίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτές,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

• Είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού η συγκεκριμένη ενέργεια προβολής του βίντεο για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων σε χώρους του μετρό της πρωτεύουσας;

• Ποιοι ακριβώς υπουργοί αιτήθηκαν και με ποιο σκεπτικό την επ' αόριστο μετάδοση του εν λόγω σποτ;

Στο πλαίσιο της αυτής ερώτησης αιτούμεθα και την κατάθεση των σχετικών εγγράφων.

• Είναι σε γνώση και έγκριση του υπουργείου Τουρισμού η παραπάνω ενέργεια;

• Γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δημιουργεί ένταση, δυσκολεύει και υπονομεύει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στη δημιουργία κλίματος κατανόησης και αλληλεγγύης για την υπέρβαση των διαφορετικών προσεγγίσεων σε επί μέρους επίκαιρα θέματα;

• Με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση να χρησιμοποιείται το δίκτυο πληροφόρησης του Μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επιμέρους πολιτικών της προσεγγίσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές: Χριστίνα Ταχιάου (Α' Θεσσαλονίκης), Γιώργος Αμυράς (Β' Αθηνών), Σπύρος Δανέλλης (ν. Ηρακλείου), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας), Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθηνών)».

Σχόλια