default-image

18 Μαΐου: Τα μουσεία γιορτάζουν

Κρήτη
18 Μαΐου: Τα μουσεία γιορτάζουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές" είναι το θέμα που επέλεξε φέτος για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM). Επιθυμώντας έτσι να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων συμμετέχει την ερχόμενη Δευτέρα και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου με τις παρακάτω δράσεις:

* Από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εργαστήρι αγγειοπλαστικής στον κήπο του μουσείου από τον αγγειοπλάστη κ. Βασίλη Πολιτάκη και τον κ. Γιάννη Ρογδάκη, συντηρητή του Αρχαιολογικού Μουσείου. Θα πραγματοποιηθούν επίσης θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου στο χώρο της έκθεσης, σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής αγγείων στην αρχαιότητα.

* Από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο υφαντικής στον προθάλαμο του μουσείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ινίου. Παραδοσιακές υφάντρες θα περιγράφουν τη διαδικασία παραγωγής νήματος και ύφανσης. Θα πραγματοποιηθούν επίσης θεματικές ξεναγήσεις από αρχαιολόγους του μουσείου στο χώρο της έκθεσης σχετικά με την ύφανση και την επεξεργασία μαλλιού στην αρχαιότητα.

* Από τις 6:30 έως τις 7:30 το απόγευμα το πραγματοποιηθεί ντουέτο εγχόρδων (Duo String) του Δήμου Ηρακλείου με τους Leonard Sopi (βιολί) και Agron Dalipi (βιολί) στην αίθουσα Γλυπτών του μουσείου. Την ημέρα του εορτασμού η είσοδος στο μουσείο και η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι ελεύθερες.

Τα πολιτιστικά μνημεία της Μυρτιάς

Το Μουσείο Καζαντζάκη θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με μια εξωτερική δράση για παιδιά και ενήλικες. Τα παιδιά της Μυρτιάς θα υποδεχτούν τους μικρούς και μεγάλους φίλους στον τόπο καταγωγής του Νίκου Καζαντζάκη και μέσα από εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις, ιδέες και εμπειρίες θα ανακαλύψουν όλοι μαζί τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία του χωριού, συνθέτοντας το δικό τους πολιτιστικό χάρτη.

Τι σχέση έχει ο Αλέξης Ζορμπάς με το "Στενό των λουλουδιών"; Τι ακούμε σ' ένα φαράγγι; Τι γεύση έχει το φασκόμηλο; Το μουσείο προσκαλεί τους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά την τοπική ιστορία και τη φύση και να βρούνε όλοι μαζί τρόπους για την ανάδειξη και την προστασία τους.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16 έως 18 Μαΐου. Χώρος συνάντησης ο πολυχώρος του μουσείου, στις 11 το πρωί. Απαραίτητος εξοπλισμός: καπέλο, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, νερό. Ελεύθερη συμμετοχή.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχή: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΝΚ, τηλ. 2810/741.689, [email protected].

Φτιάχνουν κούκλες

Με αφορμή το θέμα εορτασμού που επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων 2015 "Μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία", το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης καλεί παιδιά από 8 ως 12 ετών για να πειραματιστούν με ανακυκλώσιμα υλικά και να φτιάξουν τις δικές τους κούκλες, όπως ακριβώς γινόταν σε προβιομηχανικές κοινωνίες.

«Πάρτε, λοιπόν, μια παλιά σας κάλτσα και ελάτε να τη ζωντανέψουμε!», αναφέρει το Ιστορικό Μουσείο σε ανακοίνωσή του. «Θα κόψουμε, θα κολλήσουμε, θα τσακίσουμε, θα ενώσουμε και η παλιά μας κάλτσα θα μεταμορφωθεί σε ό,τι βάλει ο νους μας. Πριγκίπισσες, πειρατές, ιππότες, πλάσματα φανταστικά θα ζωντανέψουν στα χέρια μας, έτοιμα να ζήσουν περιπέτειες!».

Το εργαστήριο, που θα εμψυχώσει η Εύη Καμπουράκη (κουκλοπαίχτρια-θεατροπαιδαγωγός), θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Μαΐου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο χώρο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Η δήλωση συμμετοχών είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 2810/283.219 (εσωτερικός αριθμός 106), από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα.

Τιμή: 3 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News