Ειδήσεις

Κομπίνα ΟΓΑ: Δύο χιλιάδες ύποπτες περιπτώσεις

Βιομηχανία παραγωγής πλαστών πιστοποιητικών με τα οποία εκατοντάδες αλλοδαποί εισέπρατταν επιδόματα από τον ΟΓΑ για ανύπαρκτα παιδιά είχε στηθεί με επίκεντρο λογιστικό γραφείο στο Ηράκλειο, όπως αποκάλυψε η πολύμηνη έρευνα της διοίκησης του ΟΓΑ, που θορυβήθηκε βλέποντας τα ταμεία του Οργανισμού να "αιμορραγούν" απρόβλεπτα.

Την ώρα που οι αγρότες του νησιού πασχίζουν να πληρώσουν τις εισφορές τους και οι συνταξιούχοι του Οργανισμού εισπράττουν συντάξεις πείνας, επιτήδειοι έβαλαν στο μάτι τα λιγοστά χρήματα που έχουν απομείνει στα ταμεία του Οργανισμού, τον οποίο φαίνεται ότι ζημίωσαν με αρκετά εκατομμύρια ευρώ πριν προδοθούν από την απληστία τους.  

Εδώ και μήνες οι επικεφαλής του ΟΓΑ έβλεπαν τον αριθμό των δηλωμένων τέκνων να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο σε συγκεκριμένες περιοχές. Από μήνα σε μήνα τα άλματα ήταν τεράστια, με την περιοχή της Κρήτης και του Ηρακλείου ειδικότερα να σπάει κάθε ρεκόρ.

Το καμπανάκι του κινδύνου σήμανε αμέσως από το μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού που σημείωσε παρόμοιες περιστάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως αποκαλύπτει ο διοικητής του ΟΓΑ Ξενοφών Βεργίνης, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", από το Σεπτέμβριο μέχρι το Μάρτιο κλήθηκε να υπογράψει την έγκριση χρηματοδοτήσεων για την πληρωμή οικογενειακών επιδομάτων σε αλλοδαπούς, τα οποία αυξάνονταν δραματικά από μήνα σε μήνα στην Κρήτη και ιδίως στο νομό Ηρακλείου.

Ο αριθμός τω αιτήσεων δεν ήταν απλά μεγαλύτερος, αλλά φαινόταν να προέρχεται και από συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η φάμπρικα που στήθηκε στο Ηράκλειο άρχισε να αποκαλύπτεται πολύ γρήγορα. Ένα συγκεκριμένο γραφείο, το οποίο φαινόταν να μεσολαβεί για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών.

Το κόλπο είναι γνωστό στις Αρχές, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την έκδοση πλαστών αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς. Η εντολή της διοίκηση του ΟΓΑ να περάσουν από κόσκινο τα δικαιολογητικά έβγαλε λαβράκι, καθώς μόνο στην Κρήτη είχαν κατατεθεί περισσότερες από 1.200 αιτήσεις.

Στην πρώτη ανάγνωση εντοπίστηκαν κοινά ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, περίεργες διευθύνσεις που οδήγησαν τους υπαλλήλους του ΟΓΑ σε ερείπια είτε ανύπαρκτα κτήρια, αλλά και ανύπαρκτα παιδιά! Τα παιδιά που δηλώθηκαν σε έγγραφες είτε ηλεκτρονικές αιτήσεις αναζητήθηκαν σε σχολεία της υπαίθρου, όμως οι τάξεις, όπως εξηγεί ο κ. Βεργίνης, βρέθηκαν άδειες. «Δεν είναι δυνατό να πηγαίνουμε σε σχολεία που έπρεπε να βρούμε 15 παιδιά και δε βρίσκαμε ούτε ένα. Σε κάποια χωριά βρήκαμε ένα-δυο μόνο».

Τις αιτήσεις κατέθεσαν αλλοδαποί, κυρίως γυναίκες από τη Βουλγαρία, που φαίνεται να καθοδηγήθηκαν επιμελώς και οργανωμένα για να περάσουν το κατώφλι του ΟΓΑ και να διεκδικήσουν επιδόματα για τα ανύπαρκτα παιδιά τους. Σε ανύποπτο χρόνο ο ΟΓΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, η οποία σηματοδότησε και τη συνδρομή της Αστυνομίας στις έρευνες. Έγινε έφοδος στο λογιστικό γραφείο, όπου εντοπίστηκε το ζευγάρι των φοροτεχνικών που εμπλέκονται στην υπόθεση και μαζί τους εκατοντάδες φάκελοι με πλαστά δικαιολογητικά.

Από τις 1.200 ως 2.000 ύποπτες περιπτώσεις στην Κρήτη, έχουν ήδη διασταυρωθεί τα στοιχεία σε περίπου 500 φακέλους. Από τις 600 χιλιάδες ευρώ που επιχείρησαν να εισπράξουν τα μέλη του κυκλώματος και οι αλλοδαποί φαίνεται να έχουν καταβληθεί περίπου 200 χιλιάδες ευρώ. Για τα υπόλοιπα, ο ΟΓΑ πρόλαβε να μπλοκάρει τους τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να μην μπορούν να εισπραχθούν.

Γ. Τζωρτζάκης: «Να επιστραφούν τα χρήματα»

«Ο ΟΓΑ είναι το τελευταίο αποκούμπι των αγροτών και τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει στους δικαιούχους είναι απαραίτητα. Δεν μπορεί ένα τέτοιο σκάνδαλο να μείνει σε επίπεδο καταγγελιών. Τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν και οι υπαίτιοι όχι μόνο να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη, αλλά επιτέλους κάποιος να πάει φυλακή γι' αυτό το έγκλημα», σχολίασε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.

Οι οικογένειες των αλλοδαπών δικαιούχων του ΟΓΑ που είχαν δικαίωμα καταβολής οικογενειακού επιδόματος, αν δεν είχαν παιδιά, αποκτούσαν τέκνα στα χαρτιά, όπως ομολόγησαν κάποιες γυναίκες τις οποίες προσέγγισαν τόσο οι υπάλληλοι του Οργανισμού όσο και αστυνομικοί, είτε τις κατηύθυναν στο συγκεκριμένο λογιστικό γραφείο για να καταθέσουν από εκεί ηλεκτρονική αίτηση είτε τις οδηγούσαν με συνοδεία στο κτήριο του ΟΓΑ για να υποβάλουν τα χαρτιά τους.

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια