default-image

Σπασμένα και άκρως επικίνδυνα πεζοδρόμια

Κρήτη
Σπασμένα και άκρως επικίνδυνα πεζοδρόμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν, αν και από το περασμένο Σάββατο γίνονται ακόμη και εθελοντικές προσπάθειες για να καθαριστούν τα πεζοδρόμια της Αμμουδάρας, πάρα πολλά τμήματα από αυτά βρίσκονται σε κακό χάλι. Από τη μια οι πρόσφατες κακοκαιρίες, από την άλλη έργα που έγιναν και τα χάλασαν, αλλά και η χρόνια φθορά τους, τα καθιστούν μια απέραντη παγίδα για τους πεζούς. Εξάλλου, όπως τονίζουν καταστηματάρχες, τις τελευταίες ημέρες δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που έχουν τραυματιστεί, ευτυχώς ελαφρά, επειδή σκόνταψαν κι έπεσαν. Κατά μήκος της Αμμουδάρας, δεξιά κι αριστερά του δρόμου, δεκάδες είναι τα σημεία που χρειάζονται άμεσα φτιάξιμο.

Τόσο μπροστά στα καταστήματα και σε κάθετους δρόμους, όσο πάνω, αλλά και κάτω από τα πεζοδρόμια. Μάλιστα, όπως λένε καταστηματάρχες, που τηλεφώνησαν ή έχουν κάνει ακόμη και γραπτή έκθεση κι έχουν υποβάλει στο Δήμο Μαλεβιζίου, η αποκατάσταση σε ορισμένα από αυτά έχει να κάνει με το Δήμο Ηρακλείου.

«Έτρεχαν νερά και ήταν θέμα της ΔΕΥΑΗ. Τα σημεία σκάφτηκαν από το Δήμο Μαλεβιζίου, αλλά δε φτιάχτηκαν, καθώς με το θέμα της αποκατάστασης, όπως μας είπαν, έχει να κάνει ο Δήμος Ηρακλείου. Αποτέλεσμα, μπροστά από τα μαγαζιά μας να έχουμε λακκούβες, πέτρες και χώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ κάποτε τα σημεία αυτά ήταν πεζοδρόμιο με τοποθετημένες πλάκες», σημειώνουν. «Έλεος, έχουμε τουρισμό. Πριν δύο μέρες έπεσε μια τουρίστρια, μεγάλη γυναίκα, μπροστά από το μαγαζί μου. Νιώθω άσχημα, ντρέπομαι γι' αυτήν την κατάσταση», υπογραμμίζει η κ. Δήμητρα Πλουμή, που έσπευσε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στην τραυματία, η οποία ευτυχώς τελικά δε χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, λίγα μέτρα παρακάτω, όπως μας ανέφεραν άλλοι καταστηματάρχες, χτύπησαν δύο κοπέλες, με τη μια να σκίζει το αφτί της, μιας και φορούσε μεγάλο σκουλαρίκι. Σκόνταψαν κι έπεσαν αυτήν τη φορά σε άλλο έργο που έγινε πάνω στο δρόμο και δεν τοποθετήθηκε ξανά ασφαλτοτάπητας, με τη σκόνη να γεμίζει κάθε τόσο τις βιτρίνες καταστημάτων, εξαντλώντας την υπομονή των ιδιοκτητών που πασχίζουν για το μεροκάματο.

Παράλληλα, κ. Πολύδωρος Πλουμής, αλλά και οι κύριοι Μανόλης Χριστοδουλάκης και Φραγκίσκος Χιαμηλάκης επισήμαναν και το ζήτημα που έχει να κάνει με τα ξερόχορτα που έχουν κατακλύσει οικοπεδικούς χώρους και αποτελούν εστία κινδύνου για εκδήλωση κι επέκταση πυρκαγιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ζωές και παρακείμενες περιουσίες. Την ίδια στιγμή ο κ. Πλουμής έκανε λόγο και για την καθαριότητα στην περιοχή, που θα πρέπει, όπως είπε, να είναι συχνή. «Είναι απαράδεκτες οι εικόνες που συναντούν οι τουρίστες και καλό θα είναι άμεσα να μεριμνήσουν όποιοι είναι οι αρμόδιοι», πρόσθεσε ο κ. Φανούρης Παλαμιανάκης.

Σε ένα μεγάλο τμήμα πεζοδρομίου αντί για πλακάκια έχει χώμα. Στις φθορές συνετέλεσε η σχετικά πρόσφατη κακοκαιρία.
Ενώ τα πεζοδρόμια είναι σε πολλά σημεία σπασμένα, δίπλα τους σωροί πέτρες αλλά και σκουπίδια κάνουν την κατάσταση δραματικότερη.
Παγίδα για τους πεζούς ένα ακόμη πεζοδρόμιο της Αμμουδάρας, με τα σκουπίδια που έχουν ξεχειλίσει από τον κάδο να συμπληρώνουν το σκηνικό.
Ο αγωγός της ΔΕΥΑΗ φτιάχτηκε, αλλά το πεζοδρόμιο παρέμεινε σπασμένο, με τον κίνδυνο ατυχήματος για τους πεζούς να είναι ορατός.
Ο κ. Μιχάλης Βατσινάς και μαζί του άλλο ένα άτομο, που εργάζονται σε εταιρεία, εθελοντικά καθαρίζουν από το περασμένο Σάββατο τα πεζοδρόμια στην Αμμουδάρα.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News