default-image

Η Περιφέρεια για τη θαλάσσια πολιτική στις Βρυξέλλες

Κρήτη
Η Περιφέρεια για τη θαλάσσια πολιτική στις Βρυξέλλες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Περιφέρεια Κρήτης εκπροσωπεί τις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες της CRPM, (Διάσκεψη Παραθαλάσσιων Ευρωπαϊκών Περιφερειών) στο συνέδριο με θέμα "Πως θα αναπτυχθεί μια δυνατή Ευρώπη στη Θάλασσα" που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Το συνέδριο διοργανώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο απο τη "Διακομματική Επιτροπή των Ευρωβουλευτών για τις Παραθαλάσσιες, Νησιωτικές, Παραποτάμιες και Παράκτιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες "INTERGROUP".

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Αλεξάκης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της CRPM  μίλησε για τα θέματα και προβλήματα των Περιφερειών, αμέσως μετά τον επίτροπο Περιβάλλοντος κ. VELLA και την ευρωβουλευτή κ. MEISSNER η οποία είναι Πρόεδρος του INTERGROUP.

Το συνέδριο ασχολείται ειδικότερα με την εξειδίκευση της βιωσιμότητας της Γαλάζιας (θαλάσσιας) Ανάπτυξης, με τη χρηματοδότηση των θαλάσσιων δραστηριοτήτων από Ευρωπαϊκούς Πόρους και με τις ιδιαιτερότητες των Ευρωπαϊκών νησιών.

Μάλιστα η ευρωβουλευτής και πρόεδρος του INTER GROUP κα MEISSNER στην εισαγωγή της έκανε ειδική αναφορά στην Περιφέρεια Κρήτης λέγοντας ότι αποτελεί ιδανικό παράδειγμα θαλάσσιας Περιφέρειας στην Ευρώπη.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα Γιώργος Αλεξάκης με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της CRPM, τόνισε την σημαντικότητα του ρόλου των Περιφερειών, καθώς θα είναι αυτές που θα υλοποιήσουν τη θαλάσσια νομοθεσία αλλά και το χωροταξικό σχεδιασμό. Επίσης ο κ. Αλεξάκης ζήτησε ο τομέας της αλιείας να συμπεριληφθεί στην πολιτική της θαλάσσιας οικονομίας καθώς προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε διάφορες ειδικότητες.

Παράλληλα ζήτησε οι Περιφέρειες της Ευρώπης να εξειδικεύσουν τις πολιτικές τους για την "έξυπνη εξειδίκευση", καθώς θα κληθούν να υλοποιήσουν το επενδυτικό σχέδιο "Γιούνκερ". Αναφερόμενος στον τουρισμό ο Γιώργος Αλεξάκης επεσήμανε ότι «αυτός αποτελεί προτεραιότητα για τις παραθαλάσσιες Περιφέρειες, θέλουμε να αυξήσουμε τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ανταλλαγής καλών πρακτικών, να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των τουριστών, να θέσουμε πολιτικές προτεραιότητες και επενδυτικές ευκαιρίες». Κάλεσε τέλος τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν από κοινού για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης των Περιφερειών στην Ευρώπη.  

Στο συνέδριο αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη συμμετοχή - για πρώτη φορά - ευρωβουλευτών που συμμετέχουν σε μια ειδική συνεδρίαση για τις Περιφέρειες της Ευρώπης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News