Ειδήσεις

Συντυχάκης: "Άμεση λύση στα προβλήματα των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ"

Για τα προβλήματα στη λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ τοποθετήθηκε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης κατά συζήτηση επίκαιρης ερώτησης αναφορικά με το θέμα, την οποία είχε καταθέσει ο ίδιος.

Ο κ. Συντυχάκης στηλίτευσε την τραγική κατάσταση στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΠΑ), με εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο, όπως είπε, να περιμένουν να δουν αν το παιδί θα πάει στα Κέντρα για να βρουν οι άνθρωποι ένα μεροκάματο, αλλά κυρίως για να μπορέσει το παιδί να έχει μια στοιχειώδη προσχολική αγωγή.

Παράλληλα σημείωσε ότι πανελλαδικά υπάρχουν 448 δομές, φιλοξενούνται περίπου 40 χιλιάδες παιδιά και εργάζονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι.

Όπως τόνισε, τα προβλήματα είναι περισσότερα στα ΚΔΑΠ παιδιών με αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ), καθώς ελάχιστα είναι αυτά που συμμετέχουν.

«Λόγω της ισχνής κρατικής χρηματοδότησης, όλα εξαρτώνται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Και κάθε χρόνο έχουμε την ίδια συζήτηση. Θα χρηματοδοτηθεί; Δε θα χρηματοδοτηθεί;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε ότι διαχέεται προς τα έξω ότι έχουν εξασφαλιστεί 60 εκατομμύρια για το σύνολο των δομών, ενώ οι πραγματικές ανάγκες κοστολογούνται στα 200 με 250 εκατομμύρια ευρώ. «Αν ισχύει αυτό, σημαίνει ότι 40 χιλιάδες παιδιά και περίπου 10 χιλιάδες εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός».

Ζήτησε από την κυβέρνηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην κλείσει κανένα Κέντρο, να ιδρυθούν νέα και να χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μπορούν να εγγράφονται όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς, να καταβάλλονται στην ώρα τους τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να ενταχθούν τα ΚΔΑΠ στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού.

«Θα κριθούμε σε ορίζοντα διετίας, που θα είναι δυνατόν μια νέα στρατηγική να έχει τα δικά της αποτυπώματα», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης, κάνοντας λόγο και για νέα οικονομικά δεδομένα «με τα οποία πρέπει να πορευθούμε».

«Εσείς προεκλογικά λέγατε για πρόγραμμα 100 ημερών. Αποφασίστε μέσα σε ποιο χρονικό πλαίσιο και τι ακριβώς θα κάνετε», απάντησε ο Μ. Συντυχάκης.

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανώλης Συντυχάκης προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με θέμα "Προβλήματα στη λειτουργία των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ" έχει ως εξής:

«Στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) φιλοξενούνται πανελλαδικά περίπου 40χιλιαδες παιδιά και εργάζονται περίπου 1.000 εργαζόμενοι. Ο αριθμός των ωφελούμενων είναι πολύ μικρός μπροστά στον όγκο χιλιάδων παιδιών 6-12 ετών που έχουν την ανάγκη μιας τέτοιας φροντίδας. Η ικανοποίηση των αναγκών στο τομέα των ΑμΕΑ είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες και μόλις ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών των παιδιών δέχεται τέτοιου είδους υπηρεσίες. Τα οξυμμένα προβλήματα λόγω της ισχνής κρατικής χρηματοδότησης και της εναπόθεσης της λειτουργίας των αντίστοιχων δομών στα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπέρα συρρίκνωση και κλείσιμο των δομών αυτών. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους γονείς που αδυνατούν να καλύψουν οικονομικά τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους, την ώρα που αυτοί πρέπει να ανταπεξέλθουν σε αφάνταστα δυσμενείς συνθήκες εργασίας, εξοντωτικά ωράρια, βάρδιες.

Συγκεκριμένα, φέτος μειώθηκε η επιδότηση από 2.800 ευρώ ανά παιδί, στα 1.400 ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα παιδιά που εξυπηρετούνται και να έχει υποβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν τα αντίστοιχα κέντρα. Αβέβαιο προδιαγράφεται το μέλλον τους και για την επόμενη περίοδο 2015-2016 λόγω και των γενικότερων περικοπών, και της πιθανής μείωσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αποτέλεσμα να προωθούνται σχέδια κατάργησής τους ή ιδιωτικοποίησης τους με την παρέμβαση ιδιωτών, ΜΚΟ, τη δημιουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ. Μια τέτοια  προοπτική θα σημάνει απόλυση των σημερινών εργαζομένων, ενώ όσοι απ' αυτούς ενταχθούν στους "κοινωνικούς συνεταιρισμούς" θα δουλεύουν με ακόμα δυσμενέστερους όρους εργασίας και ασφάλισης.

Αυτό το κλίμα ανασφάλειας βιώνουν για χρόνια και ακόμη περισσότερο σήμερα οι  εργαζόμενοι και τα παιδιά περιμένοντας κάθε φορά είτε την ανανέωση των συμβάσεων εργασίας είτε την έγκριση της αίτησης για ένταξη στην παιδαγωγική διαδικασία.

Η ολόπλευρη υγιής ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, που πλευρά της είναι και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, θα έπρεπε να είναι ευθύνη του κράτους, με ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών, υψηλής ποιότητας και όχι αποσπασματικές και περιορισμένες υπηρεσίες μέσα από προγράμματα που έχουν ημερομηνία λήξης και με εργαζόμενους σε μόνιμη ανασφάλεια.

Η αποσπασματικότητα και η υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών και η λειτουργία τους στα πλαίσια επιδοτούμενων προγραμμάτων, που σήμερα υπάρχουν, αύριο συρρικνώνονται ή σταματάνε, είναι χαρακτηριστικό μίας πολιτικής που αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ανάγκες ως "κόστος" και μεταθέτει την ικανοποίησή τους σε μεγάλο βαθμό στην ατομική ευθύνη των λαϊκών οικογενειών. Πρόκειται για στρατηγική της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών που προωθείται απ' όλες τις κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Βάσει των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε:  

• Να μην κλείσει κανένα Κέντρο, να ιδρυθούν νέα και να χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των παιδιών και των γονιών. Τα δε χρήματα από το ευρωπαϊκά προγράμματα να δοθούν για την ενίσχυση και επέκταση των δημόσιων δομών και όχι για ενίσχυση των ιδιωτικών κέντρων και επιχειρήσεων.

• Να μπορούν να εγγράφονται όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς και εισφορές των γονιών τους.

• Να καταβάλλονται στην ώρα τους  τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η τακτική τους μισθοδοσία.

• Να ενταχθούν τα ΚΔΑΠ στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων».

Σχόλια