Ειδήσεις

Επιστολή ΕΚΗ στον υπουργό για τη ΣΣΕ των οδηγών λεωφορείων

Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη και τους βουλευτές του Ηρακλείου απέστειλε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αναφορικά με τα αιτήματα των οδηγών τουριστικών λεωφορείων ενόψει και της απεργιακής τους κινητοποίησης την ερχόμενη Παρασκευή.

Το Εργατικό Κέντρο στην επιστολή του κάνει λόγο για «αναγκαιότητα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας και γενικότερα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων, τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την εξάλειψη των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας» καλώντας τον υπουργό να πάρει άμεσα θέση και να προχωρήσει σε ενέργειες για την προστασία του κοινωνικού διαλόγου αλλά και της βιομηχανίας που λέγεται "τουρισμός".

Καλεί επίσης και τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου να πάρουν θέση στην ανεύθυνη στάση ορισμένων που πυροδοτούν αρνητικό κλίμα.

Ολόκληρη η ανοικτή επιστολή του ΕΚΗ έχει ως εξής:

Κύριε υπουργέ,

Όπως είναι ήδη γνωστό οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων μέσω του Σωματείου "Ο Ερμής" έχουν προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση στις 15.05.2015.

Ο λόγος είναι ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία και υπογράφτηκε μία αξιοπρεπή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τον εργοδοτικό φορέα των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων, ο Σύνδεσμος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης αρνείται την εφαρμογή της παρά τις αρχικές εκ του αντιθέτου θέσεις του, συμπαρασύροντας και μερίδα μεγαλοϊδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων μη μέλη του συνδέσμου τους, με σκοπό την απαξίωση και ακύρωση της τοπικής Σ.Σ.Ε. και εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας με εξευτελιστικούς για τους εργαζόμενους όρους.

Το να πυροδοτείται το ήπιο κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά την υπογραφή της Σ.Σ.Ε., από μία μερίδα εργοδοτών που απασχολούν ελάχιστους οδηγούς και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου, πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε τη σκοπιμότητα.

Επειδή ο τουρισμός πραγματικά αποτελεί το τελευταίο αποκούμπι της εθνικής μας οικονομίας,

επειδή οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να μην επιτρέψουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα,

και επειδή η στάση του Συνδέσμου Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, αλλά και ορισμένων μεγαλοϊδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων μπορεί να πυροδοτήσει μία σειρά συγκρούσεων στο χώρο του τουρισμού, με απρόβλεπτες συνέπειες,

σας καλούμε άμεσα να πάρετε θέση και να προχωρήσετε σε ενέργειες για την προστασία του κοινωνικού διαλόγου αλλά και της βιομηχανίας που λέγεται τουρισμός.

Επίσης να τονίσουμε ότι για άλλη μία φορά αναδεικνύεται η αναγκαιότητα της επαναφοράς της υποχρεωτικότητας και γενικότερά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων, τη διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης και την εξάλειψη των συνθηκών εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψει σε κανέναν να παίξει με την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και δηλώνει έτοιμο για σύγκρουση με όλους αυτούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Τέλος καλούμε και τους βουλευτές του νομού Ηρακλείου να πάρουν θέση στην ανεύθυνη στάση όλων αυτών που για κερδοσκοπικούς λόγους δε διστάζουν να πυροδοτήσουν, εν μέσω τουριστικής περιόδου, το ήπιο κλίμα που επικρατούσε μέχρι πριν από μερικές ημέρες, λόγω της υπογραφής της Σ.Σ.Ε.».

Σχόλια