default-image

Αγώνας επιβίωσης για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Κρήτη
Αγώνας επιβίωσης για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από το χαρακτηρισμό του "γίγαντα με τα πήλινα ποδάρια", που απέδιδαν στο συνεταιριστικό κίνημα της χώρας οι συνεταιριστές και οι πολιτικοί παράγοντες της δεκαετίας του '90, μόλις 10 με 15 χρόνια μετά κανείς δεν τολμάει πια να τον επαναδιατυπώσει ως προς τις διαστάσεις του "γίγαντα", αφού οι κυβερνώντες κατά την τελευταία 5ετία, μέσα από τις αλλαγές των νόμων που διέπουν τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, φρόντισαν ώστε να βρεθούν ουσιαστικά "στο εκτελεστικό απόσπασμα".

Τα χρέη τους αυξήθηκαν ραγδαία και σήμερα, με ζωντανό παράδειγμα αυτό της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, δίνουν τεράστια μάχη να κρατηθούν όρθιες στα πόδια τους, με τους ιδιώτες εμπόρους να καραδοκούν στη γωνία για να αποκομίσουν τα οφέλη από τα όποια λουκέτα σε άλλοτε κραταιές συνεταιριστικές οργανώσεις!

Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες και φέρνει στο φως της δημοσιότητας ενδιαφέροντα στοιχεία σήμερα για τον αγώνα που δίνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, που μάλιστα την περασμένη Παρασκευή κατάφερε να υπογράψει τη ρύθμιση των υπέρογκων χρεών προς το ΙΚΑ, ενώ καταβάλλει ανάλογη προσπάθεια ρύθμισης και των χρεών που έχει προς το ελληνικό Δημόσιο (ΔΟΥ), ώστε να καταφέρει να απελευθερώσει τους μπλοκαρισμένους λογαριασμούς της. Έτσι, ξεμπλοκάροντας τους λογαριασμούς, θα αρχίσει να προγραμματίζει την εξόφληση των άλλων υποχρεώσεών της προς τους εργαζόμενους και τους παραγωγούς.

«Θα πετύχουμε»

Μιλώντας χαρακτηριστικά προς την εφημερίδα μας, ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης (πρώην ΕΑΣΗ) Ανδρέας Στρατάκης λέει: «Την περασμένη Παρασκευή κάναμε τη ρύθμιση προς το ΙΚΑ. Πρόκειται για μία ρύθμιση αποπληρωμής των οφειλών σε 150 δόσεις. Και τώρα προσπαθούμε να ρυθμίσουμε και ό,τι χρέη έχουμε προς το ελληνικό Δημόσιο».

Σύμφωνα με το συνεταιριστή, «παράλληλα όλα αυτά τα θέματα τα συζητάμε με την Τράπεζα Πειραιώς. Η τράπεζα έχει και αυτή τα δικά της θέματα που προκύπτουν μέσα από τη γενικότερη ανασφάλεια που επικρατεί στη χώρα μας. Είναι θέματα που τα βλέπουμε ένα-ένα».

Παρακάτω, ο Ανδρέας Στρατάκης αναφέρει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η ρύθμιση των χρεών προς το ΙΚΑ. «Το ποσό είναι τεράστιο. Και όσο εκκρεμούσε, είχαμε όλους τους λογαριασμούς μας δεσμευμένους με συνέπεια να μην μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό της αποπληρωμής των οφειλών μας».

Στο σημείο αυτό διαβεβαιώνει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους παραγωγούς προς τους οποίους εκκρεμούν οφειλές, ότι οι πληρωμές πλέον μετά το ξεμπλοκάρισμα των λογαριασμών θα γίνονται με καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο, αφού μέχρι τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα προγραμματισμού πληρωμών.

Παράλληλα, ο κ. Στρατάκης αισθάνεται την ανάγκη να απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο προς τους εργαζόμενους όσο και προς τους παραγωγούς. «Όλοι τους, ο καθένας με τον τρόπο του, στήριξαν και στηρίζουν το μεγάλο αγώνα που δίνει η ΕΑΣΗ για να καταφέρει να βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση».

Ξανά υποψήφιος

Ο Ανδρέας Στρατάκης αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" χθες ότι η ΕΑΣΗ προχωρά σε εκλογές την Κυριακή 14 Ιουνίου. Μάλιστα, ανακοινώνει και την προσωπική του απόφαση να διεκδικήσει ξανά, μέσα από το εννεαμελές νεοεκλεγέν Δ.Σ., την προεδρία της οργάνωσης. Θα πάρουν μέρος 102 συνεταιρισμοί που διαθέτουν συνολικά 537 μετοχές. Κάθε μερίδα έχει μία ψήφο και η κάθε μερίδα αποτελείται από 3 μετοχές.

«Μας χρησιμοποίησαν»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρχανών Μύρος Χιλετζάκης καταγγέλλει ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις ευθύνονται για τα χρέη των συνεταιριστικών οργανώσεων, αφού τις καταχρέωσαν χρησιμοποιώντας τις σαν μηχανισμό άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Και σήμερα τις οδηγούν ουσιαστικά στο λουκέτο μέσα από το Νόμο 4015 του Σκανδαλίδη.

«Δεν μπορεί να ήταν κακές όλες οι διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων. Και δεν είναι τυχαίο που και οι 6.000 περίπου συνεταιρισμοί της χώρας σήμερα βουλιάζουν από χρέη», λέει χαρακτηριστικά ο συνεταιριστής.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News