Ειδήσεις

Χάσμα Δήμου Ηρακλείου-οικιστών

Συμφώνησαν πως... διαφωνούν στα πλέον βασικά χθες δημοτική Αρχή Ηρακλείου και ιδιοκτήτες αυθαιρέτων, που προχώρησαν σε μαζική "απόβαση" στη Λότζια! Δεκάδες οικιστές έδωσαν το "παρών" στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Διά του προέδρου του Συλλόγου τους Μιχάλη Βλαχάκη ζήτησαν από τη δημοτική Αρχή να στηρίξει και να συνταχθεί με τα αιτήματα που θα θέσουν στα αρμόδια υπουργεία.

Αν και οι οριστικές απαντήσεις αναμένονται σε σημερινή συνάντηση, οι οικιστές εισέπραξαν χθες ένα πρώτο «όχι» διά στόματος Βασίλη Λαμπρινού. Για την ακρίβεια, τρία «όχι» στα βασικά αιτήματα, με το σκεπτικό των οποίων η δημοτική Αρχή διαφωνεί και δε θα τα στηρίξει σε κεντρικό επίπεδο...

Τα τρία "όχι"

Αναλυτικότερα, τα 3 βασικά αιτήματα στα οποία καταγράφεται όχι σύγκλιση χάσμα μεταξύ δημοτικής αρχής και Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου αφορούν στα εξής:

- "Πάγωμα" των προστίμων μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα και εδώ στον τόπο μας.

- "Πάγωμα" των ελέγχων των οικονομικών επιθεωρητών.

- Αναστολή ισχύος του τρέχοντος νόμου τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών, αφού καυτηρίασε το γεγονός, όπως είπε, πως έχει ζητηθεί συζήτηση με το δήμαρχο εδώ και εβδομάδες και δεν πήραν απάντηση επειδή δεν το έμαθε ο δήμαρχος (!), κάλεσε τη δημοτική Αρχή να στηρίξει τα αιτήματα μέσω σχετικής απόφασης που θα έβγαινε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα συνόδευε πλέον, δίνοντας άλλο ενισχυτικό "αέρα", το υπόμνημα του Συλλόγου στα αρμόδια υπουργεία.

Το "άκυρο"

Το μπαλάκι επεστράφη όπως ρίχτηκε από τη δημοτική Αρχή στο Σύλλογο χωρίς πολλά-πολλά!

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, έστω και με εύσχημο τρόπο, διά ερωτήσεων, ουσιαστικά έριξε «άκυρο» και στα 3 αυτά βασικά αιτήματα.

«Είχαμε συναντηθεί και προ καιρού για το θέμα των προστίμων. Είχαμε πει τότε πως θα γίνει προσπάθεια διεκδίκησης σε κεντρικό επίπεδο. Έγινε ένα βήμα με την παράταση της ρύθμισης των αυθαιρέτων για ένα ακόμα χρόνο, ως το Φεβρουάριο του 2016.

Βλέπετε ότι ως τώρα δεν έγινε καμία κίνηση εκ μέρους μας ενάντια σε κάποιον οικιστή», ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρινός, υπό μουρμούρες πάντως παρευρισκόμενων αυθαιρετούχων, που έλεγαν πως δεν ισχύει το περί «καμίας κίνησης».

Συνεχίζοντας, επί της «ταμπακιέρας», ο δήμαρχος παρέθεσε τη λογική της δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας: «Βάζετε κάποια θέματα, κάποια αιτήματα. Για το "πάγωμα" των προστίμων, τη διαγραφή προστίμων με βάση κοινωνικά κριτήρια. Μπορεί να γίνει; Μπορούμε εμείς ως δημοτική Αρχή να το πούμε αυτό στον αρμόδιο υπουργό;

Μπορούμε ακόμα να ζητήσουμε από τον υπουργό να σταματήσουν οι έλεγχοι των οικονομικών επιθεωρητών;

Ομοίως, πώς, αλήθεια, μπορούμε να πάμε και να πούμε στον υπουργό ότι πρέπει να ανασταλεί ο νόμος 4178, η γνωστή ρύθμιση των αυθαιρέτων;

Πώς θα το πούμε, από τη στιγμή που χιλιάδες κόσμου τη θέλει τη ρύθμιση, έχει υπαχθεί στη ρύθμιση; Και δεν είναι μόνο οι πολίτες. Είναι και οι ίδιοι οι δήμοι που θέλουν τη ρύθμιση για να νομιμοποιήσουν κτήρια, σχολεία, γήπεδα, στάδια κ.τ.λ.».

Η απάντηση

Η απάντηση αυτή "πάγωσε" αρχικά τους δεκάδες παρευρισκόμενους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων. Μάλιστα, υπήρξε απάντηση του Μιχάλη Βλαχάκη προς τον Βασίλη Λαμπρινό:

«Μα και βέβαια μπορεί να γίνει αναστολή του νόμου. Με το αίτημά μας αυτό για αναστολή εμείς αποσκοπούμε στο να σταματήσουν οι διώξεις και τα πρόστιμα. Γιατί λοιπόν, κύριε δήμαρχε, αμφισβητείτε τη λογική μας αυτή;», επισήμανε απευθυνόμενος στο δήμαρχο ο κ. Βλαχάκης.

Λίγο αργότερα τα πνεύματα ηρέμησαν στο άκουσμα μιας αναγγελίας εκ μέρους του δημάρχου.

Η αναγγελία αφορά στη συνάντηση που θα γίνει στις 11 σήμερα το πρωί, στη Λότζια, με τη συμμετοχή του Βασίλη Λαμπρινού, των αρμόδιων αντιδημάρχων, εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπων του Συλλόγου Οικιστών.

Στη συνάντηση θα επιχειρηθεί σύγκλιση, ενόψει επαφών Δήμου και οικιστών στα υπουργεία.

Πάντως, από τις χθεσινές απαντήσεις και τη λογική της δημοτικής Αρχής, τα περιθώρια μοιάζουν ιδιαίτερα στενά για το κατά πόσον μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος στα 3 βασικά αιτήματα.

Οι συντελεστές

Βεβαίως, οι οικιστές έχουν και άλλα αιτήματα, όπως η μείωση των συντελεστών βάσει των οποίων καθορίζεται το ύψος των προστίμων.

Για το τελευταίο, η δημοτική Αρχή άφησε χθες «παράθυρο» ικανοποίησης.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Αναστασάκης, στο Δήμο εξετάζουν το σενάριο να οριστεί μελλοντικά και μια ενδιάμεση κατηγορία συντελεστή για πρόστιμα. Μια κατηγορία συντελεστή, όπως ανέφερε, της τάξης του 1,30-1,35% που θα αφορά περιοχές εκτός σχεδίου που είναι σε φάση πολεοδόμησης αλλά έχουν «κολλήσει» λόγω γραφειοκρατίας...

Γιάννης Κουράκης

Από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Κουράκης παρέθεσε τις πολιτικές και κοινωνικές παραμέτρους του διαχρονικού προβλήματος.

Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα με νόημα πως μπορεί κάλλιστα ο Δήμος να θέσει ακόμα και περισσότερο ακραία ή απίθανα αιτήματα στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου και πως δε θα πρέπει να φοβάται να το πράξει. Ο κ. Κουράκης στάθηκε μάλιστα στο κομμάτι της πολιτικής ευθύνης που έχει ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός διαφώνησε με την αναστολή του νόμου περί αυθαιρέτων, αλλά σημείωσε πως θα πρέπει να διεκδικηθούν βελτιωτικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις στη νομοθετική ρύθμιση. Όπως η αύξηση του αριθμού των δόσεων και η αλλαγή των συντελεστών.

Από πλευράς Λαϊκής Συσπείρωσης ο Μιχάλης Κασσαπάκης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου και της διαγραφής των προστίμων για ορισμένες κατηγορίες αυθαιρετούχων.

Αιχμηρή απέναντι στη δημοτική Αρχή η Μόνα Αμανατίδου από την "Άμεση Δημοκρατία" σχολίασε με νόημα πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλέγεται για να προστατεύει τον πολίτη και όχι την κάθε κυβέρνηση».

ΔΗΚΕΗ: Σοβαρές ενστάσεις και διαμαρτυρίες

Έντονη αντιπαράθεση και ένταση σημειώθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο με φόντο διαγωνισμό της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης, της ΔΗΚΕΗ, για τον τακτικό οικονομικό έλεγχο στο εσωτερικό της επιχείρησης.

Η απόφαση της διοίκησης της ΔΙΚΕΗ επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία και μονάχα από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, καθώς σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άσκησαν έντονη κριτική ως προς την απόφαση, «βλέποντας» σοβαρές παρατυπίες! Πού υπήρξαν οι σοβαρές ενστάσεις και διαμαρτυρίες;

Η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης, θέλοντας να κάνει τακτικό έλεγχο, αποφάσισε να βγάλει διαγωνισμό, αν και θα μπορούσε να πάει, λόγω χαμηλού προϋπολογισμού, περί τα 3.000 ευρώ, σε απευθείας ανάθεση έργου.

Ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε, δίχως όμως στην προκήρυξη, όπως κατήγγειλαν σύμβουλοι της μείζονος πλειοψηφίας, να αναφέρονται κριτήρια επιλογής αναδόχου!

Στη συνέχεια, με το που ανοίχτηκαν οι κατατιθέμενες προσφορές, σε μια ασυνήθιστη στα χρονικά κίνηση, η διοίκηση της ΔΙΚΕΗ αποφάσισε πως ο οικονομικός έλεγχος δεν πρέπει να ανατεθεί στην εταιρεία ορκωτών λογιστών που κατέθεσε την καλύτερη οικονομικά προσφορά, αλλά στην τρίτη εταιρεία με την ακριβότερη προσφορά!

Εκ μέρους της επιχείρησης ο πρόεδρος κ. Γιώργος Τσαγκαράκης υποστήριξε πως αυτό έγινε με πολιτικό σκεπτικό της εναλλαγής των εταιρειών. Επειδή, δηλαδή, η πρώτη εταιρεία, με την καλύτερη προσφορά είχε τον έλεγχο και τα προηγούμενα χρόνια. Ουσιαστικά επικαλέστηκε ζήτημα ηθικής χροιάς. Ωστόσο, όπως ανέφεραν από την πλευρά τους οι σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, είναι απορίας άξιον και νομικά, διοικητικά αίολο το να ακυρώνεται ένας μειοδότης επειδή δεν αρέσει σε πολιτικά πρόσωπα!

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που εκτίμησαν πως, λόγω εξόφθαλμης παρανομίας, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κινδυνεύει να καταπέσει δικαστικά, φέρνοντας και δικαστικές περιπέτειες στη ΔΙΚΕΗ και στο Δήμο.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια