Ειδήσεις

Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Ζωνιανών

Στο πλαίσιο σεμνής τελετής πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 9 Μαΐου 2015 οι εκδηλώσεις για την 148η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ζωνιανών από τους Τούρκους το 1867 και η ετήσια Γιορτή Μνήμης και Αγάπης για τους ανά τους αιώνες πεσόντες Μυλοποταμίτες στους αγώνες του Έθνους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Ζωνιανά όπου στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε Δοξολογία και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων του χωριού.

Στην συνέχεια, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου πραγματοποιήθηκαν χαιρετισμοί από τον Αρχιερατικό Επίτροπο π. Γεώργιο Μυρθιανό, ως εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και τους Προέδρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών κ. Γιάννη Παρασύρη, Περιφερειακού Συμβούλου και του Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου κ. Αλέξανδρου Κοσκινά.

Στο καλωσόρισμα του ο κ. Παρασύρης τόνισε μεταξύ άλλων ότι  « όχι μόνο για τα Ζωνιανά και το Μυλοπόταμο αλλά για όλη την Κρήτη, η αυτοθυσία, η αυταπάρνηση, η πίστη, το θάρρος, το αγωνιστικό και ηρωικό φρόνιμα που επέδειξαν οι πρόγονοι μας απέναντι στην εκδικητική μανία των Τουρκοαιγυπτιακών στρατευμάτων κατοχής το 1867, αποτελούν φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση  και πηγή άντλησης δύναμης για όλους μας.

Και αν δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκ μέρους των νεκρών που βιώσαν τις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες του τουρκικού ζυγού,,  η παρουσία μας εδώ σε αυτή την σεμνή εκδήλωση που διοργανώνεται σαν μικρός φόρος τιμή στην μνήμη τους, δηλώνει ότι δεν ξεχνάμε τα όσα έπραξαν αυτοί για την πατρίδα μας. Γιατί ως γνωστό ο τόπος αυτός και οι άνθρωποι του, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τους πολυάριθμους, αιματηρούς αγώνες του κρητικού λαού και του έθνους, για ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.»

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «Σε όλες τις ιστορικές περιόδους έχουμε λαμπρά παραδείγματα ανδρών και γυναικών που μέσα από το έργο τους ανέδειξαν τον Μυλοπόταμο. Γι' αυτό και το χρέος μας σήμερα δεν εξαντλείται με ένα μνημόσυνο, λίγες δάφνες και ένα λόγο πανηγυρικό.

Ζούμε σε ένα τόπο, στον οποίο οφείλουμε πολλά.

Ο Ψηλορείτης περήφανος στέκεται και θα στέκεται.

Όμως η κοινωνία που περπατά στο ίσκιο του γνωρίζει αλήθεια πόσο σημαντικό είναι που βρέθηκε σε αυτή τη γη;

Αν βάλουμε ο κάθε ένας από εμάς ένα ερωτηματικό στο μυαλό μας και αναλογιστούμε τι καλό μπορούμε και εμείς να κάνουμε για το χωριό μας, τον δήμο μας, την επαρχία μας, το νησί μας και τη χώρα μας, θα είναι το μεγάλο κέρδος από την σημερινή μας σύναξη.

Αυτό θα ήταν το καλύτερο που θα μπορούσαμε να υποσχεθούμε στον εαυτό μας και στην γενέθλια γη μας, φεύγοντας σε λίγο από τα Ζωνιανά.

Να αναλογιστούμε, ότι δεν χύθηκε τόσο αίμα χωρίς λόγο. Δεν επετεύχθησαν τόσα σπουδαία έργα πολέμου ή ειρήνης χωρίς αιτία. Δεν είναι χρέος μας μόνο να τα αναδεικνύουμε με τον προφορικό ή τον γραπτό λόγο.

Πρέπει να αντλούμε παραδείγματα από τα πολλά θετικά του παρελθόντος, μεταβάλλοντας την δυναμική ενέργεια με την οποία μας εμπνέει η γενναιόδωρη φύση του Μυλοποτάμου, σε έργο καλό και σε συνεχή προσπάθεια ελπιδοφόρας προοπτικής.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Αντιδήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Μανώλης Καλυβιανάκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρίου κ. Καλομενόπουλος εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών, των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων καθώς επίσης πλήθος κόσμους.

Η εκδηλώσεις στα Ζωνιανά ολοκληρώθηκαν με απαγγελία ποιήματος από τον λαϊκό στιχοπλόκο Νίκο Σκουραδάκη και κρητικούς χορούς από τα παιδικά τμήματα του  Παραδοσιακού Συλλόγου «Τ' Αόρι».

Εορτάστηκε η Παγκρήτια Εργατική Πρωτομαγιά στον Μπράχιμο Μυλοποτάμου

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Αυγούστου 2015 ο ετήσιος Παγκρήτιος Εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο μνημείο του Πρωτοπόρου Αγωνιστή των εργατικών δικαιωμάτων Σταύρου Καλλέργη στον Μπραχίμο του Δήμου Μυλοποτάμου.

Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον Δήμο Μυλοποτάμου και το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου με την συμμετοχή εργατικών και συνδικαλιστικών σωματείων από όλη την Κρήτη.

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Υπουργός κ. Ξανθός, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου κ. Γιώργης Νικολιδάκης ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Στέλιος Βοργιάς, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Γιάννης Μανωλικάκης, ο Πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μονιάκης και ο εκπρόσωπος της οικογένειας Καλλέργη, Ιατρός κ. Μανώλης Καλλέργης.

Με ιδιαίτερη αναφορά στο ιστορικό σύνθημα του Σταύρου Καλλέργη «Πάντες δι' έκαστον και έκαστος δια πάντας» επισημάνθηκε, ότι η ετήσια συνάντηση στον Μπραχίμο γίνεται για να ενώσουμε τη φωνή μας και να διατρανώσουμε όλοι μαζί το δικαίωμα στην εργασία, την ανάγκη για ανάπτυξη, την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, αφού όπως τονίστηκε, τα μηνύματα του Σταύρου Καλλέργη συνεχίσουν να εμπνέουν, να αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο για τους κοινωνικού αγώνες και εφαλτήριο δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Μυλοποτάμου κ. Μιχάλης Σωπασής και Αστρινός Νύχταρης, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ρεθύμνου κ. Ελευθέριος Κοτσαρίδης, συνδικαλιστές από ολόκληρη την Κρήτη και πλήθος κόσμου.

Σχόλια