default-image

Από 5 ετών… πότες τα Κρητικόπουλα

Κρήτη
Από 5 ετών… πότες τα Κρητικόπουλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σιωπηλό εχθρό που δεν κοιτά ηλικία μετατρέπεται μέρα με τη μέρα το αλκοόλ, που μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε σπιτιού. Τα στοιχεία τελευταίας έρευνας για το αλκοόλ στην Κρήτη είναι αποκαλυπτικά. Αποτυπώνουν πως το νησί έρχεται τρίτο σε όλη την Ελλάδα στη συχνότητα χρήσης αλκοόλ από ανήλικα παιδιά και δεύτερο στην υπερβολική κατανάλωση.  

Το χειρότερο απ' όλα είναι το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε η κοινωνιολόγος Κατερίνα Σφακιανάκη μιλώντας στην εκπομπή "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV" και στον Γιώργο Σαχίνη, παιδιά στην Κρήτη μπορεί να ξεκινήσουν να πίνουν ακόμα και από την τρυφερή ηλικία των μόλις 5 χρονών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών που έχουν γίνει, τα παιδιά στο νομό Ηρακλείου έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ για πρώτη φορά στην ηλικία των 5 και 6 ετών. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα. Μάλιστα, έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ μέσα από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον. Είτε γιατί στην περίπτωση κυρίως των αγοριών το να πιουν είναι ένδειξη ανδρισμού, ή γιατί πρέπει να διασκεδάσεις, οπότε και πίνοντας σε ένα οικογενειακό τραπέζι δείχνεις ότι συμμετέχεις και ότι περνάς καλά. Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ότι οι ίδιοι οι γονείς και οι ενήλικες απενοχοποιούν πλήρως το αλκοόλ στα παιδιά», είπε συγκριμένα η κ. Σφακιανάκη.

Και αυτό τη στιγμή που, όπως πρόσθεσε, αν ρωτήσει κανείς ένα γιατρό, θα του πει πως μετά τα 23 με 25 έτη είναι μια ασφαλής ηλικία προκειμένου να ξεκινήσει τη χρήση αλκοόλ, καθώς μέχρι τότε ολοκληρώνονται οι συνάψεις του εγκεφάλου.

«Πολλοί απογοητεύονται πάρα πολύ όταν τους λέμε πως η ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης αλκοόλ για μια γυναίκα είναι το 1 ποτήρι σε ημερήσια βάση και αντίστοιχα τα 2 ποτήρια για έναν άνδρα», υπογράμμισε η κ. Σφακιανάκη, τονίζοντας ταυτόχρονα πως βασικό ρόλο στη στάση που θα κρατήσει ένα παιδί απέναντι στο αλκοόλ παίζουν τα πρότυπα που θα δεχτεί από το κοντινό του περιβάλλον και εν συνεχεία θα μιμηθεί.

«Ωστόσο, μας έχει τύχει πολλές φορές και παιδί να μας πει ότι το αναγκάζουν να καταναλώνει αλκοόλ επειδή είναι για παράδειγμα 15 χρονών, οπότε και σύμφωνα με τις παραδόσεις πολλών περιοχών είναι ντροπή να βρεθεί, για παράδειγμα, ένας άνδρας 2 μέτρα σε ένα τραπέζι και να μην μπορεί να πιει», πρόσθεσε η κ. Σφακιανάκη σχολιάζοντας το πρόβλημα υπερκατανάλωσης αλκοόλ σε μικρές ηλικίες, που σημειώνεται με όλο και πιο αυξημένη συχνότητα τελευταία στην Κρήτη, αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ενημέρωση… «Μιλήστε στα παιδιά σας»

Η κ. Σφακιανάκη, συνεχίζοντας την αναφορά της στο έργο που γίνεται στα σχολεία σχετικά με την ενημέρωση για τις συνέπειες του αλκοόλ, λέει πως «ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε κατανοητό στα παιδιά είναι πως σε καμία περίπτωση δε θα είναι το αλκοόλ εκείνο που θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Αντιθέτως, θα τα εντείνει. Επισημαίνοντας την ίδια ώρα πως εκείνο που θα συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση του οποιουδήποτε ζητήματος τα προβληματίζει είναι ο διάλογος και η επικοινωνία».

Για το λόγο αυτό και, όπως σημείωσε, το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να γίνεται από πλευράς γονέων ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα, οι συνέπειες και ο εθισμός στο αλκοόλ, που μπορεί να προκύψει ανά πάσα ώρα και στιγμή, είναι να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα στα παιδιά τους, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, η άγνοια αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή.

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News