default-image

Κερδίζει έδαφος και στην Κρήτη το σύμφωνο συμβίωσης

Κρήτη
Κερδίζει έδαφος και στην Κρήτη το σύμφωνο συμβίωσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έδαφος κερδίζουν τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ των ζευγαριών. Περισσότερα από 60 ζευγάρια στο νησί μέσα στο 2014 αντί για γάμο υπέγραψαν σύμφωνο συμβίωσης, με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό την απόφαση αυτή, που έχει όμως σε πολλές περιπτώσεις και ιδεολογική βάση.

Την ίδια ώρα, σχεδόν σοκάρουν τα στοιχεία για τα διαζύγια, αφού, όπως αποκαλύπτεται, σε ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 30% τα ζευγάρια μετά από κάποιο χρόνο παύουν να είναι μαζί, λαμβάνοντας συναινετικά ως επί το πλείστον διαζύγια, τα οποία στοιχίζουν λιγότερο, όπως εξηγούν οι δικηγόροι.

Ενδεικτικό της αυξητικής τάσης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στα σύμφωνα συμβίωσης και στην Κρήτη είναι το ότι στο Ηράκλειο το 2014 υπογράφηκαν 41, στα Χανιά 11, στο Ρέθυμνο 5 και στο Λασίθι 7.

Τα σύμφωνα συμβίωσης, που ως διαδικασία επίσημης συνένωσης ενός ζευγαριού υπογράφονται στην Ελλάδα από το 2008, από πολλούς χαρακτηρίζονται μόδα, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις ανθρώπων που με την υπογραφή του συμφώνου πετυχαίνουν μια πιο απλή και οικονομική διαδικασία, και άλλοι, με πρώτο διδάξαντα τον ίδιο τον πρωθυπουργό και τη σύντροφό του, που προσδίδουν ιδεολογική διάσταση στην επιλογή τους.

Όπως εξηγούν οι δικηγόροι, τα σύμφωνα συμβίωσης έχουν την ίδια ακριβώς ισχύ με το θρησκευτικό γάμο, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με τη ζωή του ζευγαριού και σε ό,τι έχει να κάνει με την περιουσία των συντρόφων αλλά και την απόκτηση παιδιών.

«Έχει αρχίσει και παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα αύξηση των συμφώνων συμβίωσης, γιατί με αυτόν τον τρόπο καλύπτεται η ανάγκη δύο ανθρώπων να συμβιώσουν χωρίς πολλές διαδικασίες και πολύπλοκα πράγματα. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου δεν απαιτούνται μάρτυρες. Απαιτείται μόνον η υπογραφή του συμφώνου ενώπιον του συμβολαιογράφου. Και στη συνέχεια η κατάθεσή του στο ληξίαρχο», τόνισε ο δικηγόρος-μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιώργος Γερωνυμάκης.

«Ο γάμος για την Εκκλησία μας είναι ιερό μυστήριο. Και μάλιστα αναφέρεται στην ακολουθία "το μυστήριο τούτο μέγα εστί", και η εκκλησία δε θα πάψει έτσι να το προβάλλει και να καλεί τους πιστούς, όσους επιθυμούν, το πιστεύουν και το βιώνουν με αυτόν τον ευλογημένο τρόπο, να ενώνονται», είπε ωστόσο από πλευράς της Εκκλησίας ο Αρχιμανδρίτης-γενικός αρχιερατικός επίτροπος ΙΑΚ π. Πρόδρομος Ξενάκης.

1.238 ζευγάρια χώρισαν το 2014 - Ένας στους τρεις γάμους καταλήγει σε διαζύγιο

Την ώρα πάντως που ανάμεσα στο θρησκευτικό γάμο, τον πολιτικό και το σύμφωνο συμβίωσης υπάρχουν αναπτυγμένες ολόκληρες θεωρίες που διαμορφώνουν επί της ουσίας ένα διαφορετικό χάρτη των νόμιμων ζευγαριών και στην Κρήτη, τα στοιχεία για τα διαζύγια μάλλον σοκάρουν, αφού στο ένα τρίτο τους οι σχέσεις αυτές καταλήγουν στο διαζύγιο.

Συγκεκριμένα, στην Κρήτη το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία, έγιναν 3.668 γάμοι και εκδόθηκαν 1.238 διαζύγια. Πιο αναλυτικά, στο Ηράκλειο κόντρα στους 1.744 γάμους εκδόθηκαν 617 διαζύγια. Σα Χανιά, οι γάμοι έφτασαν τους 947 και τα διαζύγια 328. Στο Ρέθυμνο έγιναν 560 και βγήκαν 142 διαζύγια, ενώ τέλος στο Λασίθι τελέστηκαν 417 γάμοι και εκδόθηκαν 151 διαζύγια.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι το εύρος των διαζυγίων σχετίζεται άμεσα με την οικονομική κατάσταση, αν και οι περισσότεροι διατυπώνουν ως λόγους διάλυσης μιας επίσημης σχέσης το σύγχρονο τρόπο ζωής και την προσωπικότητα των συντρόφων. Σίγουρα πάντως, όπως λένε οι δικηγόροι, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε ένα άλλο δεδομένο που αφορά στα διαζύγια, που σε καθολικό σχεδόν βαθμό βγαίνουν συναινετικά και αυτό όχι γιατί τα ζευγάρια έχουν πολιτισμένη αντίδραση, αλλά γιατί αυτά τα διαζύγια κοστίζουν λιγότερο.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News