default-image

Εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου στα Χανιά

Κρήτη
Εκδήλωση μνήμης για τους Έλληνες του Πόντου στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων "Παναγία Σουμελά" και ο Σύλλογος Ποντίων Χανίων "Η Ρωμανία" διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 και ώρα 18:30 στο Ηρώο Πεσόντων (Πάρκο Ειρήνης & Φιλίας).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που αρχίζει στις 18:30 στο Ηρώο πεσόντων (πάρκο Ειρήνης και Φιλίας), θα πραγματοποιηθούν:

• Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

• Ομιλία

• Κατάθεση στεφάνων

• Ενός λεπτού σιγή

• Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου

• Παραδοσιακό κέρασμα

• Παρουσίαση παραδοσιακών χορών.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 213.000-368.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το 1922, στην Ελλάδα. Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος και την Αυστραλία αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του ελληνικού λαού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Κατόπιν εισήγησης του τότε πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News