default-image

Νέος τραυματισμός σε φαράγγι

Κρήτη
Νέος τραυματισμός σε φαράγγι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη ανησυχία προκαλούν και τη φετινή τουριστική περίοδο τα σχεδόν καθημερινά ατυχήματα που σημειώνονται στα φαράγγια και στα βουνά του νησιού, με τους ξένους κυρίως επισκέπτες, που επιθυμούν να ανακαλύψουν τις όμορφες αλλά δύσβατες ορεινές περιοχές του νησιού, να εγκλωβίζονται ή να τραυματίζονται ακόμα και θανάσιμα.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή δύο άτυχοι Αυστριακοί αναρριχητές έχασαν τη ζωή τους όταν, θέλοντας να διασχίσουν το φαράγγι των Κάτω Περβολακίων δήμου Σητείας, στη διαδρομή με κατεύθυνση δυτικά προς τη Μονή Καψά, έπεσαν από τα 70 μέτρα στο βάθος του φαραγγιού, ύψους 120 μέτρων, καθώς πιθανολογείται ότι άνοιξαν οι ασφάλειες των σχοινιών με τα οποία έκαναν την αναρρίχησή τους.

Στον απόηχο της τραγωδίας, τη διάρκεια του σαββατοκύριακου διασώστες και Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκαν και πάλι να επέμβουν σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις διάσωσης σε φαράγγια, που όμως, ευτυχώς, αυτή τη φορά και οι τρεις περιπτώσεις περιορίστηκαν σε μικροτραυματισμούς.

Συγκεκριμένα, η πρώτη κλήση για βοήθεια ήρθε χθες το πρωί από το χωριό Προδρόμι Κισσάμου του νομού Χανίων, όταν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων τουριστών επιχείρησε να κάνει πεζοπορία. Η γυναίκα έπεσε και έσπασε το πόδι της. Χρειάστηκε η συνδρομή δύο οχημάτων της Υπηρεσίας με 4 άνδρες, προκειμένου να μεταφερθεί στο σημείο όπου περίμενε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Λίγες ώρες αργότερα, σημειώθηκε ελαφρύς τραυματισμός περιπατητή στη διαδρομή από Σούγια προς το μονοπάτι Ε4, με τους άνδρες της Πυροσβεστικής να καταφθάνουν και πάλι στο σημείο προκειμένου να τον μεταφέρουν στο ασθενοφόρο.

Η τρίτη περίπτωση αφορούσε στον τραυματισμό στο πόδι ενός μικρού παιδιού όταν επιχείρησε να διασχίσει με τους γονείς του χθες το μεσημέρι το φαράγγι της Σαμαριάς. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι φύλακες του φαραγγιού, οι οποίοι αρχικά μετέφεραν το παιδί και τους γονείς του με μουλάρια στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, όπου τους περίμενε το πλωτό ασθενοφόρο του Δήμου Σφακίων για να τους πάει στο Περιφερειακό Ιατρείο της Χώρας Σφακίων.

Ακόμη, αργά χθες το απόγευμα με ορθοπαιδικά τραύματα μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου μια 60χρονη τουρίστρια, η οποία τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος περίπου 7 μέτρων σε παραλιακή περιοχή του Ηρακλείου.

Προσοχή! Έκκληση από τις Αρχές

Με αφορμή τα περιστατικά τραυματισμών σε περιπατητές, οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους λάτρεις της φύσης να είναι πιο προσεκτικοί, στην προσπάθειά τους να κάνουν πεζοπορία στα ορεινά. Επισημαίνουν πως πρέπει να μην αγνοούν τις δυσκολίες που επικρατούν στα βουνά, να είναι πάντα εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα ώστε η διαδρομή τους να γίνεται με ασφάλεια, να τηρούν πιστά τους κανόνες και τις οδηγίες που τους δίδονται αναφορικά με τα σημεία επικινδυνότητας που μπορεί να συναντήσουν και, τέλος, να φέρουν πάντα μαζί τους κινητό τηλέφωνο ώστε να μπορούν να στείλουν σήμα σε έκτακτες περιπτώσεις.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News