default-image

Δεκαέξι χρόνια χωρίς τον Πέτρο Βουζουνεράκη (video)

Αθλητισμός
Δεκαέξι χρόνια χωρίς τον Πέτρο Βουζουνεράκη (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα πριν 16 χρόνια ο ΟΦΗ θρήνησε τον χαμό του δικού του μεγάλου ήρωα, ενός από τους μεγαλύτερους Κρητικούς ποδοσφαιριστές στην ιστορία και του πρώτου διεθνούς ποδοσφαιριστή στην ιστορία του «Ομίλου».

 Στις 11 Μαΐου του 1999 άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος Πέτρος Βουζουνεράκης, ο άνθρωπος που έθεσε γερά θεμέλια στην ιστορία του ΟΦΗ και έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία.

Γεννημένος το 1942 στην Ιεράπετρα της Κρήτης ο Βουζουνεράκης έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στις ομάδες της ιδιαίτερης πατρίδας του, Διαγόρα και Θύελλα. Το 1960 σε ηλικία 18 ετών έγινε μέλος των ακαδημιών του ΟΦΗ, έμεινε όμως έναν χρόνο μόνο και επέστρεψε στην Ιεράπετρα.

Το 1964 έχοντας ήδη γίνει γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα για το ταλέντο του βρέθηκε ένα βήμα πριν τον Ολυμπιακό με τον Βαγγέλη Χέλμη να ζητάει τη μεταγραφή του, αλλά το… deal να ναυαγεί λόγω εσωτερικών διαφωνιών στους «ερυθρόλευκους».

Ο ΟΦΗ εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία και έκανε δικό του τον Βουζουνεράκη. Μέχρι το 1972 ο Κρητικός επιθετικός πέτυχε 101 γκολ με τη φανέλα του ΟΦΗ και το 1968 «υπέγραψε» την πρώτη άνοδο του ΟΦΗ στην Α’ Εθνική, με το 3-0 επί της Ελευσίνας να «σφραγίζει» την άνοδο του «Ομίλου» στη μεγάλη κατηγορία.

Βέτο της Χούντας και διεθνής!

Ένα χρόνο μετά την άνοδο του ΟΦΗ ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας ενδιαφέρθηκε για την απόκτηση του Βουζουνεράκη, όμως ο γενικός γραμματέας αθλητισμού της Χούντας των Συνταγματαρχών Κωνσταντίνος Ασλανίδης άσκησε… βέτο και μπλόκαρε τη μεταγραφή.

Αυτό δεν πτόησε τον Κρητικό άσο ο οποίος συνέχισε να… κεντάει με τη φανέλα του ΟΦΗ και στις 28 Οκτωβρίου του 1970 ο Λάκης Πετρόπουλος τον καλεί στην εθνική Ελλάδας για το ματς με την Ισπανία, στο οποίο η Εθνική ηττήθηκε 2-1. Ο Βουζουνεράκης μπαίνει ως αλλαγή στον αγώνα στη θέση του Μιχάλη Κρητικόπουλου και στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα κάνει ασίστ στον Μίμη Παπαϊώαννου για το μοναδικό τέρμα της Ελλάδας. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ΟΦΗ που φοράει τη γαλανόλευκη!

Άδοξο τέλος

Τρία χρόνια μετά, το 1972, ο Βουζουνεράκης μεταγράφεται στον ΠΑΟΚ, πετυχαίνει ένα γκολ σε τέσσερις εμφανίσεις αλλά δυο απανωτοί τραυματισμοί στον ώμο στους αγώνες με τον Παναθηναϊκό και την Καβάλα τον αναγκάζουν να αποσυρθεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 30 ετών.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Πέτρος Βουζουνεράκης ζούσε στην Ιεράπετρα. Ήταν παντρεμένος με δυο παιδιά και έκανε σύντομη προπονητική καριέρα στον ΟΦ Ιεράπετρας πριν φύγει από τη ζωή σαν σήμερα το 1999. Μετά τον θάνατό του αναγνωρίστηκε η προσφορά του με το γήπεδο της Ιεράπετρας να ονομάζεται «Βουζουνεράκειο».

Υ.Γ. Ναι, στην πρώτη φωτογραφία είναι ο Πέτρος Βουζουνεράκης με τον «θρύλο» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόιφ! Η φωτογραφία είναι από το site του ΟΦ Ιεράπετρας!

Πηγή: Onsports.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News