default-image

Αναβολή της δίκης των 73 αγροτών

Κρήτη
Αναβολή της δίκης των 73 αγροτών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβολή για τις 15 Ιουνίου πήρε η δίκη των 73 αγροτών από ολόκληρη την Κρήτη που κατηγορούνται για παρακώλυση συγκοινωνιών στις κινητοποιήσεις του 2009.

Τότε στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς παγκρήτιας, παναγροτικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας, συνδικαλιστές και αγρότες απέκλεισαν με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" μπαίνοντας μάλιστα και στην πίστα του αερολιμένα.

Σήμερα επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, ωστόσο το δικαστήριο εξέτασε το αίτημα που υπέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για μία τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί και αφορά σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, όπου η δίωξη θα παύει. Συγκεκριμένα η τροπολογία αφορά εξάλειψη του αξιόποινου και παύση ποινικής δίωξης πλημμελημάτων που προβλέπονται στις διατάξεις συγκεκριμένων άρθρων του Ποινικού Κώδικα που τελέστηκαν έως τις 31/12/2014 από αγρότες κατά τη διάρκεια αγροτικών κινητοποιήσεων.

Όμως το δικαστήριο δε δέχτηκε αυτόν το λόγο αναβολής, αλλά ανέβαλε προκειμένου να προετοιμαστεί συνήγορος υπεράσπισης που έχει αναλάβει συγκεκριμένο κατηγορούμενο και έτσι η δίκη ορίστηκε να γίνει στις 15 Ιουνίου, με την πρόεδρο της έδρας να αναφέρει πως δεν πρόκειται να πάρει άλλη αναβολή.

Υπενθυμίζεται ότι πρωτόδικα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, το Νοέμβριο του 2013, αθώωσε τους συνολικά 92 κατηγορούμενους (ο 93ος κατηγορούμενος δε βρίσκεται πια εν ζωή) που κατηγορούνταν και για τη φθορά ξένης ιδιοκτησίας, όμως καταδίκασε 86 από αυτούς για την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών.

Για παρακώλυση συγκοινωνιών αθωώθηκαν μονάχα 6 κατηγορούμενοι, με τους υπόλοιπους 86 να καταδικάζονται σε πολύμηνη φυλάκιση με αναστολή.

Αρκετοί δεν άσκησαν έφεση, ενώ οι περισσότεροι αναγνώρισαν πως ήταν παρόντες στα γεγονότα της κινητοποίησης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Στο πρώτο δικαστήριο το Νοέμβριο του 2013 η καταδικαστική σε βάρος των αγροτών απόφαση που τους επέβαλε 6 μήνες με αναστολή, σε καθένα από τα 86 άτομα, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στον αγροτικό κόσμο και στο Δικαστικό Μέγαρο προκλήθηκε ένταση.

Όπως είχε δηλώσει τότε στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Τζωρτζάκης, πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, «δυστυχώς για μια ακόμη φορά ταλαιπωρείται ο αγροτικός κόσμος για τις κινητοποιήσεις που κάναμε το 2009. Εκεί που πρέπει να είναι αμείλικτη η δικαιοσύνη δεν είναι και ο κόσμος που βγαίνει να διαμαρτυρηθεί και να διατρανώσει τα αιτήματά του σέρνεται στα δικαστήρια».

Το χρονικό των επεισοδίων

Από τις 3 το μεσημέρι της 20ής Ιανουαρίου του 2009 το αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" είχε τεθεί υπό κατάληψη από αγρότες του Ηρακλείου και του Λασιθίου.

Τότε, λίγο μετά τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Ηρακλείου-Χανίων στο ύψος της Παντάνασσας, οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Οι εικόνες αυτές είχαν κάνει τότε το γύρο του κόσμου. Μάλιστα, δεν υπήρχε προηγούμενο μιας τέτοιας δυναμικής, παναγροτικής κινητοποίησης.

Οι αγρότες εισέβαλαν στην πίστα, την οποία κατέλαβαν, με αποτέλεσμα να απαγορευτούν οι απογειώσεις και προσγειώσεις αεροσκαφών. Αργότερα μετακίνησαν στην πίστα τα τρακτέρ τους και στις 5:30 το απόγευμα άρχισαν να καίνε λάστιχα.

Μπάμπης Σαββίδης, Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News