Ειδήσεις

Συντάξεις-χαρτζηλίκι θα έφερνε η ρήτρα

Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις συντάξεις, την οποία είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά για εφαρμογή από φέτος, θα είχε ως αποτέλεσμα το μηδενισμό των επικουρικών συντάξεων σε λιγότερο από τρία χρόνια και την πτώση των κύριων σε ένα ποσό μεταξύ 200 και 300 ευρώ!

Αυτήν την απίστευτη αποκάλυψη έκανε ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας σήμερα στο Mega, εκτιμώντας ότι επρόκειτο για μια πραγματική καταστροφή των συνταξιούχων, που δεν θα μπορούσαν να καλύπτουν ούτε τα απολύτως στοιχειώδη (φάρμακα και τροφή) πόσο δε μάλλον να επιβιώσουν κιόλας...

Συγκεκριμένα, αν ίσχυε αυτό που ζητούσαν οι δανειστές και είχε αποφασίσει (και εγκρίνει νομοθετικά) η προηγούμενη κυβέρνηση, η κύρια σύνταξη θα διαμορφωνόταν στα 200-300 ευρώ. Την ίδια ώρα τονίζει ότι  αν συνεχιστεί η εφαρμογή της ρήτρας για τις επικουρικές τότε αυτές θα μειώνονται τέσσερις φορές το χρόνο, μέχρι να μηδενιστούν σε περίπου 2 χρόνια και 8 μήνες!

Πρόκειται για μια πραγματικά εφιαλτική κατάσταση, που θα καθιστούσε τη σημερινή ανθρωπιστική κρίση ένα... ανέκδοτο!

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αποδεκτό και χαρακτήρισε ευχάριστη εξέλιξη το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να έχουν υποχωρήσει οι πιέσεις από την πλευρά των δανειστών για αυτό το ζήτημα. Ο κ. Ρωμανιάς όμως αποκάλυψε ότι το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί και εγγράφως πρόσφατα.

Σχετικά με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, εξήγησε ότι πρόκειται για νομοθετημένη διάταξη και ότι η τροπολογία που δρομολογεί την κατάργησή της έχει ήδη διαβιβαστεί, αναγνώρισε ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή οι επικουρικες «δεν βγαίνουν» λόγω του PSI.

Σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ανέφερε πως ήδη για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 αυτά τα όρια έχουν διαμορφωθεί στα 67 για πλήρη και στα 62 για μειωμένη.

Αυτό που, όπως είπε, προτείνει η κυβέρνηση είναι μόνο για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2012 να ενταχθούν στα ίδια όρια ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα ισχύσει από το 2025 και μετά.

Σχόλια