Ειδήσεις

Ημέρα της Μητέρας και οικονομική κρίση

H Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας είναι μέρα εορτασμού της μητρότητας και των ευχαριστιών προς τη μητέρα, μια γιορτή με αρχαιοελληνικές αναφορές στην λατρεία της θεάς Κυβέλης, της μητέρας των θεών, όπως την προσφωνεί ο Πίνδαρος («Κυβέλα, Μάτερ θεών»).

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτινίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μάιου του 1914, όταν ο τότε αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας, επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια, την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης? το άρωμά του, τη μνήμη και τις προσευχές της».

Παρά τις αντιδράσεις της εμπνεύστριάς της, η Ημέρα της Μητέρας γρήγορα εμπορικοποιήθηκε από τη βιομηχανία των λουλουδιών, που βρήκε μία «θεόσταλτη» ευκαιρία να αυξήσει τους τζίρους της...

 H Μητέρα... της κρίσης

Η Ημέρα της Μητέρας αποτελεί μια ημέρα χαράς που δίνει την ευκαιρία στα παιδιά (μικρά και μεγάλα) να εκφράσουν για μια ακόμη φορά -ίσως και με ένα δωράκι - την αγάπη, το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους, στη γυναίκα που τα έδωσε όλα για να τα μεγαλώσει.

Όμως, η Ημέρα της Μητέρας μαζί με όλα αυτά τα ευχάριστα, φέρνει στην επιφάνεια και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μητέρες που εργάζονται.

Οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών άρα και των μητέρων σε ό,τι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα αυξήθηκαν και εντάθηκαν στην περίοδο της κρίσης.

Και αυτό το έχει τονίσει σε σχετική ημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, είχε επισημάνει ο κ. Στρατούλης, οι πολιτικές λιτότητες τόσο στην Ευρώπη όσο και ειδικότερα στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και να ενταθούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε ότι αφορά τα εργασιακά τους δικαιώματα, τους μισθούς τους και την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Χαρακτηριστικά, το 65% της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα αφορά γυναίκες εργαζόμενες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τη λιγότερο εξασφαλισμένη ασφαλιστική τους πορεία.

Τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) τα τελευταία πέντε χρόνια δείχνουν ότι οι παραβιάσεις δικαιωμάτων εργαζόμενων γυναικών έχουν αυξηθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα μητρότητας.

Όπως σημείωσε ο κ. Στρατούλης πολλές γυναίκες, επιστρέφοντας στην εργασία τους, μετά την εγκυμοσύνη τους, έχουν να αντιμετωπίσουν την υποβάθμισή τους (σε ό,τι αφορά τη θέση ευθύνης) ή/και τη μείωση του μισθού τους.

Σχετικά με όλα αυτά, ο κ. Στρατούλης επεσήμανε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σ.ΕΠ.Ε.

Ο υπουργός ανέφερε, επιπλέον, ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ενισχύσει κοινωνικές παροχές όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

Συνήγορος του Πολίτη

«Η οικονομική επιβράδυνση έχει διευρύνει ακόμη περισσότερο την άνιση μεταχείριση των φύλων στην αγορά εργασίας», αναφέρει η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για την ισότητα των φύλων Σταματίνα Γιαννακούρου σε σχετική έκθεση.

«Η κρίση ανατρέπει το σύνολο των εργασιακών σχέσεων καθιστώντας τες περισσότερο ελαστικές και άτυπες.

Κατ' αυτόν τον τρόπο μειώνονται οι ευκαιρίες των γυναικών να βρουν σταθερές, μη επισφαλείς και ικανοποιητικά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να τύχουν επαγγελματικής κατάρτισης ώστε να βελτιώσουν τα προσόντα τους.

Παράλληλα, η κρίση επιμηκύνει τα ωράρια εργασίας, πλήττοντας κυρίως τις γυναίκες που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, λόγω του μεγαλύτερου επιμερισμού ευθυνών στην φροντίδα της οικογένειας.

Εξάλλου, σε περίοδο οικονομικής κρίσης σημαντικός αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων θεωρούν ασύμφορη την πρόσληψη γυναικών, λόγω της νομοθετικής προστασίας της θέσης εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για έναν χρόνο μετά τον τοκετό αλλά και της συνακόλουθης κατοχύρωσης μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα των παιδιών.

Χαρακτηριστικά, σε προηγούμενη έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη ανέφερε ότι ο κύριος όγκος των αναφορών που του είχαν γίνει αφορούσε παραβίαση δικαιωμάτων που συνδέονται με την προστασία της μητρότητας.

Σχόλια