default-image

Μαξίμου εναντίον Στουρνάρα για διαρροές κατά της κυβέρνησης

Ελλάδα
Μαξίμου εναντίον Στουρνάρα για διαρροές κατά της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την οργή του Μαξίμου έχει προκαλέσει δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο εμφανίζει email με υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης που είχε αποσταλεί από το γραφείο του διοικητή τηςΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα με διαρροές  προς συγκεκριμένα ΜΜΕ.

Το Μαξίμου διά κύκλων του ζητεί εξηγήσεις από τον Γιάννη Στουρνάρα, δηλώνοντας πως η ΤτΕ ή θα πρέπει να διαψεύσει το δημοσίευμα ή θα πρέπει να ξεκινήσει διαδικασίες απόδοσης ευθυνών.

Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι «το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής "Εφημερίδας των Συντακτών" σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ». Καλούν μάλιστα την Κεντρική Τράπεζα να διαψεύσει τις πληροφορίες. «Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα», τονίζουν.

Σύμφωνα με το capital.gr, άλλες κυβερνητικές πηγές άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει την παραίτηση του Γ. Στουρνάρα, εάν οι εξηγήσεις που δώσει δεν κριθούν επαρκείς.

Το επίμαχο email

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο δημοσίευμά της η "Εφημερίδα των Συντακτών", το e-mail, με ημερομηνία 6 Μαΐου και τίτλο «Ο λογαριασμός 100 ημερών» φέρεται να έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα. Ερωτηματικά προκαλεί πώς το επίμαχο κείμενο έφτασε στα χέρια γνωστού δημοσιογράφου.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα παραθέτει τα εξής στοιχεία:

-η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.

-20 με 30 δισ. η πτώση των αξιών προς εισηγμένες και μη

-10 δισ. τα ρέπος

-3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Έπρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1

-20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία

-δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Έχουν 70 δισ. στα χέρια τους

-απαξίωση των ακινήτων

-3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες

-στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα "κόκκινα" δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Ο άγνωστος αποστολέας φέρεται να συνοδεύει τα παραπάνω στοιχεία με το εξής σχόλιο: «Και αυτά είναι πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία... και χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί η επενδυτική άπνοια που υποθηκεύει γενικότερα την οικονομία».

Τσίπρας για Στουρνάρα: «Να τηρεί την εθνική γραμμή»

Στο μεταξύ, μόλις πριν από ένα 24ωρο, ο Α .Τσίπρας, από βήματος Βουλής, απηύθυνε "προειδοποίηση" στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί και να φέρει εις πέρας την ορθή και ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Έχει μια μεγάλη ευθύνη και από αυτήν την ευθύνη θα κριθεί».

Επ' αυτού, ο πρωθυπουργός είχε προσθέσει αφήνοντας σαφείς αιχμές: «Απέναντι στους ανθρώπους που ασκούν με ευθύνη τούτες τις κρίσιμες ώρες ένα πολύ σημαντικό έργο, δεν ερχόμαστε με διάθεση να κρίνουμε το έργο τους βάσει του αν έχουμε τις ίδιες απόψεις ή όχι. Το αν συγκρουστήκαμε στο παρελθόν ή όχι. Δεν έχουμε καμία πρόθεση ρεβανσισμού ή αντεκδίκησης. Απαιτούμε, όμως, από όλους αυτούς να είναι συνεπείς στο έργο που έχουν αναλάβει και να τηρούν την εθνική γραμμή».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News