default-image

Έκοψαν χρήματα από το Amber Alert

Ελλάδα
Έκοψαν χρήματα από το Amber Alert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί, άραγε, ένα ευαίσθητο ζήτημα όπως η τεχνολογική ενίσχυση της έγκυρης ειδοποίησης και αντιμετώπισης περιστατικών εξαφάνισης ή απαγωγής παιδιών να μπαίνει στην ίδια ζυγαριά με άλλα έργα που επίσης κόπηκαν από το ΕΣΠΑ; Αυτό, όπως προκύπτει από σχετική παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου και τομεάρχη Υποδομών της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, συνέβη στην περίπτωση του εκσυγχρονισμού του γνωστού σε όλους μας προγράμματος Amber Alert Hellas, που "κόπηκε" από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης.

Όπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης, το Amber Alert Hellas είναι το εθνικό συντονιστικό πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι "Το Χαμόγελο του Παιδιού" μετράει ήδη 20 χρόνια δράσης, έχοντας δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια 2.755.193 κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, έχοντας διαχειριστεί μια σειρά σοβαρών θεμάτων 535.083 παιδιών, έχοντας κάνει 1.277 επιτόπιες παρεμβάσεις για 1.783 παιδιά σε άμεσο κίνδυνο, έχει λάβει και διαχειριστεί 5.594 καταγγελίες για συνολικά 13.476 παιδιά, 34.270 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, ενώ έχει διαχειριστεί 920 σοβαρά περιστατικά εξαφανίσεων παιδιών.

Ωστόσο, πρόσφατα απερρίφθη αίτημα χρηματοδότησης του "Χαμόγελου του Παιδιού" για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του "Amber Alert" - ένα έργο ύψους 725.700 ευρώ, από το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση. Η πράξη με τίτλο "Εκσυγχρονισμός και Διασυνοριακή Επέκταση του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος Ενημέρωσης για την Εξαφάνιση/Απαγωγή Ανηλίκων (Amber Alert)" ουσιαστικά αποτελεί επέκταση του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος Ενημέρωσης για την Εξαφάνιση/Απαγωγή Ανηλίκων, που πλέον έχει λάβει διαστάσεις στην ευρύτερη Βαλκανική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται «η απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης "Εκσυγχρονισμός και Διασυνοριακή Επέκταση του Εθνικού Συντονιστικού Προγράμματος Ενημέρωσης για την Εξαφάνιση/Απαγωγή Ανηλίκων (Amber Alert)", δημόσιας δαπάνης 725.700 ευρώ, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 152.579/ΨΣ5891 - Α2 / 23-10-2014 πρόσκλησης "Ψηφιακές Δράσεις για ομάδες πολιτών που βρίσκονται αποκλειστικά στις 8 περιφέρειες αμιγούς σύγκλισης».

Η αρνητική εξέλιξη με την απόρριψη του χρηματοδοτικού αιτήματος προκάλεσε την άμεση αντίδραση του τομεάρχη Υποδομών της Ν.Δ.

Η παρέμβαση Αυγενάκη - Εύλογα ερωτήματα στον Γ. Σταθάκη

Σε παρέμβασή του προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας Γιώργο Σταθάκη ο Λευτέρης Αυγενάκης επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Το "Χαμόγελο του Παιδιού" επιτελεί αξιέπαινο κοινωνικό έργο στη φροντίδα παιδιών που εγκαταλείφθηκαν. Προσφέρει επίσης αξιέπαινο έργο όσον αφορά στο μεγάλο πρόβλημα της εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων που πλέον έχει λάβει διαστάσεις το τελευταίο διάστημα. Η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά στον εθελοντισμό και στις δωρεές και, όπως γίνεται αντιληπτό, η Πολιτεία πρέπει να συνδράμει για τον εκσυγχρονισμό μιας τόσο σημαντικής δομής.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Για ποιους λόγους απερρίφθη το αίτημα του "Χαμόγελου του Παιδιού";

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εν λόγω έργο και να διασφαλιστεί η υλοποίησή του;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News