default-image

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε τη ζωή των αναρριχητών

Κρήτη
Το μοιραίο λάθος που στοίχισε τη ζωή των αναρριχητών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τα βαριά τραύματα που είχαν υποστεί, φαίνεται ότι ο θάνατος των δύο Αυστριακών αναρριχητών, που έπεσαν από τα 70 μέτρα στο βάθος του φαραγγιού των Κάτω Περβολακίων δήμου Σητείας την Παρασκευή το μεσημέρι, δεν ήταν ακαριαίος.

Η φρίκη και η αγωνία που έζησαν τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής δεν περιγράφεται, καθώς ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια για να σωθούν οι δύο έμπειροι ορειβάτες. Οι κάτοικοι της περιοχής, που γνώριζαν καλά την ομάδα των ορειβατών, έψαχναν τρόπο να κινητοποιήσουν ακόμη και ελικόπτερο, καθώς ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τη ζωή τους.

«Το λάθος έγινε όταν σκαρφάλωναν μια διαδρομή. Η τεχνική είναι ο ένας να ασφαλίζει τον άλλον, όμως στην άκρη του σχοινιού δεν είχαν κάνει έναν κόμπο», όπως εξηγεί ο υποδιοικητής της 3ης ΕΜΑΚ Σταύρος Καλογιαννάκης, ο οποίος συντόνισε στην επιχείρηση μεταφοράς των σορών των θυμάτων.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_no3vkgct/

«Αυτό είχε ως συνέπεια, όταν έπεσε ο ορειβάτης, να τραβήξει το σχοινί από την ασφάλεια του συντρόφου του και έτσι να πέσει. Επειδή και ο δεύτερος δεν ήταν ασφαλισμένος πάνω στην πλακέτα - το ρελέ που εγκαθιστούμε εμείς - έπεσε και αυτός, με κατάληξη μοιραία. Τους κρατούσε αυτός ο κόμπος και τους δύο. Απλά θα έκαναν ένα εκκρεμές στο βράχο επάνω, μπορεί να χτυπούσαν, αλλά θα τους έσωζε τη ζωή σίγουρα», είπε ο κ. Καλογιαννάκης.  

Ο 68χρονος Άλμπερτ Πρεχτ, ο πιο έμπειρος της ομάδας των αναρριχητών, και ο 65χρονος Ρόμπερτ Γιολί ήταν λάτρεις της λασιθιώτικης φύσης, που πλήρωσαν με τη ζωή τους το πάθος τους, την αγάπη τους για τις άγριες ομορφιές του τόπου μας και το ριψοκίνδυνο χόμπι τους.

Οι δύο φιλέλληνες Αυστριακοί αναρριχητές τα τελευταία 10 χρόνια έρχονταν τακτικότατα να περάσουν τις διακοπές τους στο Νότο του νομού Λασιθίου, έχοντας ως βάση για τις εξορμήσεις τους στη φύση το "Κάκκος Bay hotel" στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας.

Γύρω στη 1:20 χθες το μεσημέρι οι δύο αναρριχητές, που είχαν ξεκινήσει από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού των Κάτω Περβολακίων, με κατεύθυνση δυτικά προς τη Μονή Καψά, έπεσαν από τα 70 μέτρα στο βάθος του φαραγγιού, ύψους 120 μέτρων, καθώς πιθανολογείται ότι ξεμπλόκαραν οι ασφάλειες των σχοινιών με τα οποία έκαναν την αναρρίχησή τους, και βρέθηκαν στο κενό σοβαρότατα τραυματισμένοι.

Στο χαμηλότερο σημείο του φαραγγιού, όπου έπεσαν, το μέρος είναι ιδιαίτερα δύσβατο, και οι φίλοι τους, που είδαν από την κορυφή την πτώση, κάλεσαν αμέσως από το κινητό τους το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις Ομάδες Διάσωσης για να ανασύρουν τους δύο αναρριχητές.

Η ομάδα των Αυστριακών αναρριχητών, συνοδευόμενη από το γαμπρό (γιατρός στο επάγγελμα) και τη σύζυγο του ενός εκ των δυο θυμάτων, είχαν στόχο να σιγουρέψουν την ασφάλεια της διαδρομής, προκειμένου να δώσουν το "πράσινο φως" για να περάσουν την επόμενη μέρα και οι υπόλοιποι το φαράγγι με τα σχοινιά τους.

Ο 68χρονος Άλμπερτ Πρεχτ, ο πιο έμπειρος της ομάδας των αναρριχητών και ο 65χρονος Ρόμπερτ Γιολί είναι οι δύο νεκροί λάτρεις της λασιθιώτικης φύσης, που πλήρωσαν με τη ζωή τους την αγάπη τους για τις άγριες ομορφιές του τόπου μας.

Ο γιατρός της παρέας με επιδεξιότητα επιχείρησε, μέχρι να φτάσουν οι διασώστες, να πλησιάσει στο σημείο της πτώσης. Μόλις έφτασε στο βάθος του φαραγγιού, διαπίστωσε ότι ο θάνατος του ενός εκ των δύο ήταν ακαριαίος, ενώ ο δεύτερος πολυτραυματίας είχε τις αισθήσεις του και υπήρχαν κάποιες ελπίδες να σωθεί.

Η μεγάλη απόσταση, η δυσκολία της επιχείρησης και η καθυστέρηση που μοιραία υπήρξε μέχρι να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον πολυτραυματία δε βοήθησαν τον άτυχο αναρριχητή, που λίγο αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή δίπλα στον αγαπημένο του φίλο και μέσα στο άγριο τοπίο του φαραγγιού που τόσο αγαπούσε και θαύμαζε.

Στις 6 μ.μ., μετά από προσπάθειες 4 ωρών, το ΕΚΑΒ παρέλαβε τους δύο νεκρούς αναρριχητές και τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Σητείας.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News