Ειδήσεις

Τη χαμένη του αίγλη βρήκε ο λέοντας του Κούλε

Ο λέοντας του Αγίου Μάρκου, υπερήφανος, υποδέχεται και πάλι τους Ηρακλειώτες και τους ξένους από τη πιο συμβολική θέση όπου τον τοποθέτησαν οι Βενετσιάνοι. Τον Κούλε.  

Το φρούριο στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, που μετά από τρία χρόνια εντατικών εργασιών αποκαλύπτει και πάλι σιγά-σιγά το εντυπωσιακό πρόσωπό του, καθώς τα έργα οδεύουν προς την ολοκλήρωση, οι σκαλωσιές απομακρύνονται και οι αρχαίες πέτρες λαμπυρίζουν και πάλι στο δυνατό φως του ανοιξιάτικου ήλιου. Ο Κούλες αποκτά νέα όψη, καθώς οι φθορές που συσσώρευσε πάνω του ο χρόνος αποκαθίστανται, χάρη στη σπουδαία δουλειά που πραγματοποιούν η Επιστημονική Επιτροπή Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης και η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Η αποκατάσταση

Το μνημείο, γνωστό από τους Βενετσιάνους ως Rocca al mare, δηλαδή βράχος στη θάλασσα, αναστηλώνεται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, χάρη σε ένα μεγαλόπνοο πρόγραμμα που αποκαθιστά όσα είχε συσσωρεύσει ο χρόνος από τα μέσα της δεκαετίας του '70, οπότε και χρονολογούνται οι τελευταίες επεμβάσεις στο εμβληματικό μνημείο του Ηρακλείου, όπως μας εξήγησε η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βάσω Συθιακάκη. Σύμφωνα με την ίδια, αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση της πρόσοψης και της πίσω όψης του φρουρίου από την πλευρά του φάρου, αν και δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από το τελευταίο αυτό σημείο η σκαλωσιά.

Λαμπερός και πάλι ο λέοντας του Αγίου Μάρκου στον Κούλε

Το ανάγλυφο σύμβολο

Εκτός από τη λιθοδομή, οι ειδικοί έδωσαν ιδιαίτερα έμφαση στα διακοσμητικά στοιχεία του αρχιτεκτονήματος και κυρίως στο σύμβολο της ίδιας της Βενετίας, το φτερωτό Λέοντα του Αγίου Μάρκου. Το ανάγλυφο κυριαρχεί και πάλι υπερήφανο στην πρόσοψη του Κούλε, διηγούμενο με το δικό του τρόπο ιστορίες από την εποχή που η Κάντια των Βενετσιάνων, ο Χάνδακας, το σημερινό Ηράκλειο ήταν το διαμάντι της Γαληνότατης Δημοκρατίας του Αδρία στην ανατολική Μεσόγειο, ως μια από τις πιο σημαντικές της κτήσεις. Οι εργασίες συνεχίζονται στο φρούριο και, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ως τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε η κ. Συθιακάκη.

Παρά το γεγονός ότι, όπως η ίδια επισήμανε, ούτε και σε αυτή την περίπτωση έλειψαν οι καθυστερήσεις λόγω... γραφειοκρατίας.

Β. Συθιακάκη: «Μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί»

«Το έργο αποκατάστασης του Κούλε, βάσει του χρονοδιαγράμματος, ολοκληρώνεται τέλος του έτους. Αυτό, βέβαια, αν όλα πάνε καλά από πλευράς εξέλιξης γενικώς της προγραμματικής και των χρηματοδοτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι παραλάβαμε το έργο από το Ταμείο Διαχείρισης Αρχαιολογικών Έργων, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά. Στην αρχή συναντήσαμε κάποιες δυσκολίες γραφειοκρατικού τύπου που είχαν σαν αποτέλεσμα να σημειωθεί μια καθυστέρηση.

Τα έργα αναστήλωσης στον Κούλε εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του χρόνου

Γενικότερα πάντως η προγραμματική αυτή του ΕΣΠΑ έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου. Τώρα, όμως, το τρέχουμε και αυτή τη στιγμή προχωράμε την εξωτερική στερέωση και την αποκατάσταση περιμετρικά. Ουσιαστικά το σχέδιο είναι ότι το μνημείο αναστηλώνεται. Δηλαδή, αντιμετωπίζονται τα στατικά προβλήματα στο κέλυφος. Και εσωτερικά ευπρεπίζεται, καθαρίζονται οι τοιχοποιίες και στερεώνονται, ενώ παράλληλα δίδονται χρήσεις σε κάποιους χώρους εσωτερικά για να είναι επισκέψιμο», είπε η κ Συθιανάκη.

Η ίδια ωστόσο εμφανίζεται καθησυχαστική στο ενδεχόμενο οι χρηματοδοτήσεις να στερέψουν και το έργο να μείνει στη μέση. Όπως επισήμανε η κ. Συθιακάκη, εκτός αν συμβεί κάτι απρόοπτο στα οικονομικά της χώρας, τέτοιος φόβος δεν υπάρχει, αφού τα χρήματα, όπως τόνισε, είναι προϋπολογισμένα, όπως «υποτίθεται ότι γίνεται μετά από την ένταξη του κάθε έργου σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα». Υπογράμμισε ωστόσο πως και αυτό το έργο υπέστη μείωση προϋπολογισμού γύρω στις 200.000 ευρώ, κάτι που μετά από προσπάθεια ευτυχώς δε στοίχησε πολύ στις απαιτούμενες εργασίες. Όμως τα προβλήματα που έχει το μνημείο λόγω του θαλάσσιου περιβάλλοντος που το περιβάλλει έχουν να κάνουν κυρίως με την αντοχή των υλικών. Για αυτό και μια τακτική φροντίδα τη χρειάζεται οπωσδήποτε σε ετήσια βάση, όπως ανέφερε η κ. Συθιανάκη. Το ευχάριστο όσον αφορά στο αναστηλωτικό του κομμάτι είναι ότι, μετά τις παρεμβάσεις που γίνονται, όπως πρόσθεσε η ίδια, «για τις επόμενες αρκετές δεκαετίες δεν θα έχει πρόβλημα».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Σταύρος Μουτνουφάρης

Σχόλια