default-image

Τραγωδία με δύο νεκρούς αναρριχητές στη Σητεία (video)

Κρήτη
Τραγωδία με δύο νεκρούς αναρριχητές στη Σητεία (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον τραγικότερο τρόπο γράφηκε ο επίλογος της νέας εξερεύνησης του φαραγγιού των Κάτω Περβολακίων Δήμου Σητείας, για δύο φιλέλληνες Αυστριακούς αναρριχητές, που τα τελευταία δέκα χρόνια έρχονται τακτικότατα να περάσουν τις διακοπές τους στο νότο του νομού Λασιθίου, έχοντας ως βάση για τις εξορμήσεις τους στη φύση, το "Κάκκος Bay Hotel" στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας.

Γύρω στη 1.20 μετά το μεσημέρι της Παρασκευής οι δύο αναρριχητές που είχαν ξεκινήσει από τη δυτική είσοδο του φαραγγιού των Κάτω Περβολακίων, με κατεύθυνση δυτικά προς τη Μονή Καψά, έπεσαν από τα 70 μέτρα, στο βάθος του φαραγγιού, ύψους 120 μέτρων, καθώς πιθανολογείται ότι ξεμπλόκαραν οι ασφάλειες των σχοινιών με τα οποία έκαναν την αναρρίχησή τους, και βρέθηκαν στο κενό, σοβαρότατα τραυματισμένοι.

Στο χαμηλότερο σημείο του φαραγγιού, όπου έπεσαν, το μέρος είναι ιδιαίτερα δύσβατο, και οι φίλοι τους που είδαν από την κορυφή την πτώση, κάλεσαν αμέσως από το κινητό τους, το ΕΚΑΒ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και τις ομάδες διάσωσης για να ανασύρουν τους δύο αναρριχητές.

Η ομάδα των Αυστριακών αναρριχητών συνοδευόμενη από τον γαμπρό (ιατρός στο επάγγελμα), και τη σύζυγο του ενός εκ των δυο θυμάτων, είχαν στόχο να σιγουρέψουν την ασφάλεια της διαδρομής, προκειμένου να δώσουν το "πράσινο φως", για να περάσουν την επόμενη μέρα και οι υπόλοιποι το φαράγγι με τα σχοινιά τους.

Ο 68χρονος Άλμπερτ Πρεχτ, ο πιο έμπειρος της ομάδας των αναρριχητών και ο 65χρονος Ρόμπερτ Γιολί είναι οι δύο νεκροί λάτρεις της Λασιθιώτικης φύσης, που πλήρωσαν με τη ζωή τους την αγάπη τους για τις άγριες ομορφιές του τόπου μας.

Ο ιατρός της παρέας με επιδεξιότητα επιχείρησε μέχρι να φτάσουν οι διασώστες, να πλησιάσει στο σημείο της πτώσης. Μόλις έφτασε στο βάθος του φαραγγιού, διαπίστωσε ότι ο θάνατος του ενός εκ των δύο ήταν ακαριαίος, ενώ ο δεύτερος πολυτραυματίας είχε τις αισθήσεις του, και υπήρχαν κάποιες ελπίδες να σωθεί.

Η μεγάλη απόσταση, η δυσκολία της επιχείρησης και η καθυστέρηση που μοιραία υπήρξε, μέχρι να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στον πολυτραυματία, δε βοήθησαν τον άτυχο αναρριχητή, που λίγο αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή, δίπλα στον αγαπημένο του φίλο και μέσα στο άγριο τοπίο του φαραγγιού που τόσο αγαπούσε και θαύμαζε.

Στην επιχείρηση της προσέγγισης και της ανάσυρσης των δυο νεκρών αναρριχητών, πήραν μέρος οι πυροσβέστες του Πυρσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας με επικεφαλής τον πυραγό κ. Παύλο Καπετανάκη, η ΕΜΑΚ, οι Ομάδες Διάσωσης Σητείας και Ιεράπετρας, το ΕΚΑΒ και εθελοντές Σαμαρείτες του Περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του ΕΕΣ.

Στις 6 το απόγευμα, μετά από προσπάθειες τεσσάρων ωρών, το ΕΚΑΒ παρέλαβε τους δυο νεκρούς αναρριχητές και τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Σητείας.

Τα μέλη των οικογενειών των δύο άτυχων αναρριχητών ευχαρίστησαν όλες τις δυνάμεις, που πήραν μέρος στη δύσκολη αυτή επιχείρηση διάσωσης, άσχετα αν το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν όλοι.

Λάτρευαν τις ομορφιές του Λασιθιώτικου νότου

Ο 68χρονος Άλμπερτ Πρεχτ, ο πιο έμπειρος της ομάδας των αναρριχητών και ο 65χρονος Ρόμπερτ Γιολί είναι οι δύο νεκροί λάτρεις της Λασιθιώτικης φύσης, που πλήρωσαν με τη ζωή τους, το πάθος τους, την αγάπη τους για τις άγριες ομορφιές του τόπου μας, και το ριψοκίνδυνο χόμπι τους. Στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας περνούσαν τις διακοπές τους, δυο δεκαπενθήμερα κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία.

Δεν έμεναν κλεισμένοι στο ξενοδοχείο τους. Ζούσαν καθημερινά την περιπέτεια μέσα στα φαράγγια και τους μεγάλους γκρεμούς. Είχαν χαρτογραφήσει εννέα φαράγγια στην Ιεράπετρα και στη Σητεία και είχαν δημιουργήσει την ιστοσελίδα τους, όπου αναρτούσαν όλες τις σχετικές πληροφορίες για τους αναρριχητές όλου του κόσμου, οι οποίοι ήθελαν να ζήσουν την ίδια περιπέτεια με εκείνους.

«Πριν λίγες μέρες είχαν επισκεφτεί το Δήμο Ιεράπετρας για να δωρίσουν στη δημοτική Αρχή ένα βιβλίο που είχε γράψει ο Άλμπερτ Πρεχτ, έπειτα από δέκα χρόνια μελέτης και χαρτογράφησης αυτών των μοναδικών φυσικών μνημείων της Λασιθιώτικης γης», μας είπε ο ξενοδόχος κ. Αντώνης Κάκκος που φιλοξενεί κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο "Κάκκος Bay" αυτούς τους καταπληκτικούς φιλέλληνες.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News