Ειδήσεις

Κλείνουν φαρμακεία και εργαστήρια τα "φέσια" του ΕΟΠΥΥ

Στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ φτάνει η μαύρη τρύπα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας. Η κατάσταση είναι τραγική και στην Κρήτη, με γιατρούς, φαρμακοποιούς και μικροβιολόγους να μετρούν οφειλές δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη βιωσιμότητα των ιατρείων τους.

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα φαρμακεία λόγω αδυναμίας κάλυψης των αναγκών τους. Στο Ηράκλειο μόνο το τελευταίο διάστημα 5 τουλάχιστον φαρμακοποιοί έχουν αναστείλει τη λειτουργία των φαρμακείων τους, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που, λόγω έλλειψης ρευστότητας, αδυνατούν να έχουν μέσα στα φαρμακεία τους τα σκευάσματα που πρέπει, κάνοντας μικρότερες παραγγελίες για να μειώσουν το κόστος.

Στο Ηράκλειο οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιάννης Τσικανδυλάκης, ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια, γεγονός που δεν αποκλείεται, όπως είπε, να τροφοδοτήσει το επόμενο διάστημα γενικευμένες κινητοποιήσεις.

«Δε θέλουμε να μείνουν δίχως φάρμακα οι ασθενείς. Είναι το τελευταίο μέτρο που θα μπορούσαμε να λάβουμε για να πιέσουμε την Πολιτεία. Από την άλλη όμως δεν αποκλείουμε τίποτα. Τα φαρμακεία βρίσκονται σε αδιέξοδο πια. Είναι τόσα τα χρέη που αδυνατούμε να καλύψουμε τις τρέχουσες ανάγκες», λέει ο κ. Τσικανδυλάκης.

Αν υπολογίσει κανείς το πλήθος των φαρμακείων στο νομό, που είναι 300, και από την άλλη τις οφειλές που ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια, μπορεί κανείς μεσοσταθμικά να υπολογίσει ότι οι οφειλές ανά φαρμακείο φτάνουν τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Τραγική είναι η κατάσταση και στα μικροβιολογικά εργαστήρια. Πέντε μήνες από το 2014 μένουν απλήρωτοι, ενώ μετά τον Ιανουάριο δεν έχει γίνει καμία πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ. Το μέγεθος της οφειλής, αν υπολογίσει κανείς ότι ανέρχεται από 8-10 χιλιάδες μηνιαίως για κάθε εργαστήριο, σε κάποιες περιπτώσεις μικροβιολόγων φτάνει μέχρι και τις 80 χιλιάδες ευρώ, με το ποσό να εκτοξεύεται σε κάποια εκατομμύρια για κέντρα που γίνονται μικροβιολογικές εξετάσεις.

Όπως τόνισε η πρόεδρος των Ιατρών Μικροβιολόγων του Ηρακλείου, η κ. Μαρία Τσακίρη, «το θέμα πια τείνει να μας μετατρέψει σε γραφικούς. Τα χρέη είναι τόσα που, ειδικά σε μεγάλες πόλεις, πολλοί συνάδελφοί μας κλείνουν τα εργαστήριά τους. Από την άλλη, όσο και να διαπιστώνουμε το πρόβλημα, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε ως κλάδος σε κάτι ενιαίο, και να συμφωνούμε να "εγκαταλείψουμε" τον ΕΟΠΥΥ για να πιέσουμε το υπουργείο, αυτό μέχρι σήμερα δεν το έχουμε πράξει.

Το σίγουρο είναι ότι όλη η κατάσταση δημιουργεί ένταση και η ένταση αυτή χωρίς να το θέλουμε και αδίκως περνάει στους ασθενείς. Είναι κρίμα για όλους να επικρατεί αυτή η κατάσταση. Όμως και εμείς είμαστε επαγγελματίες, ζούμε από την εργασία μας, έχουμε τόσα έξοδα για τα αντιδραστήρια... και χρήματα για να τα καλύψουμε δεν υπάρχουν λόγω των οφειλών».

Το ίδιο δύσκολα εξηγούν ότι είναι τα πράγματα και οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, όπως ο κ. Νίκος Λαθουράκης. Όπως τόνισε στη «Ν.Κ.», αν και δέχεται κανονικά τους ασθενείς όπως προβλέπει το πλαφόν, έχει από τον Ιανουάριο να πληρωθεί από τον Οργανισμό, με τις οφειλές να ξεπερνούν τις 8 χιλιάδες ευρώ.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, το πιθανότερο σενάριο στο οποίο δε δίνει χρόνο ζωής πάνω από ένα μήνα είναι η κατάρρευση του συστήματος, καθώς, όπως είπε, θεωρεί απίθανο να μπορέσει και μετά τον Ιούνιο το σύστημα να κρατήσει τους συμβεβλημένους γιατρούς, οι οποίοι μένουν εδώ και καιρό απλήρωτοι.

Χ. Βαβουρανάκης: «Τραγική η κατάσταση»

Ξεκάθαρος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρης Βαβουρανάκης, που είπε: «Η κατάσταση που επικρατεί στον ΕΟΠΥΥ είναι τραγική. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους ιατρούς και τους παρόχους υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ. Οι κλινικοί ιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν πληρωθεί για το 2015. Οι εργαστηριακοί έχουν πληρωθεί επτά μήνες για το 2014 και τον Ιανουάριο του 2015, ενώ τους έχουν παρακρατηθεί πέντε μήνες στα πλαίσια του περίφημου claw back και του rebate. Σημειώστε ότι σε όλους έχει γίνει παρακράτηση του 10% επιπλέον στο πλαίσιο του πρόχειρου λογιστικού ελέγχου.

Είναι προφανές ότι όσο δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία και η άμεση μεταφορά των εισφορών περίθαλψης από τα επιμέρους ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ, η μαύρη τρύπα των οφειλών του θα μεγαλώνει. Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό, τα προβλήματα δε λύνονται με τον ίδιο τρόπο σκέψης που δημιουργήθηκαν».

Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια