default-image

Μπάνιο δίπλα σε σκουπίδια - Σκηνικό παρακμής στις παραλίες

Μπάνιο δίπλα σε σκουπίδια - Σκηνικό παρακμής στις παραλίες

Με τοπία που θυμίζουν υπανάπτυκτη χώρα έρχεται αντιμέτωπος όποιος θελήσει να κάνει τη βόλτα του στον παλιό εθνικό δρόμο με θέα τη θάλασσα και προορισμό τις περιοχές Αρίνα, Κοκκίνη Χάνι, Γούρνες-Γούβες. Τουριστικά θέρετρα ένα βήμα έξω από το Ηράκλειο, που όμως με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται κανείς ότι όσο πλησιάζει σε αυτά... αρχίζει το "δράμα".

Κάπως έτσι λοιπόν, περνώντας το Κακό Όρος και κοιτώντας προς τη θάλασσα στην παραλία του "Αρίνα", το πρώτο σοκ έρχεται με το σωρό των σκουπιδιών που φιγουράρει σε απόσταση μόλις 10 μέτρων από τις ξαπλώστρες όπου κάνουν το μπάνιο τους καθημερινά δεκάδες άνθρωποι και μικρά παιδιά (βλ. φωτογραφία επάνω). Καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχει ευαισθητοποιηθεί να τα απομακρύνει, παρά το ότι βρίσκονται εκεί μέρες τώρα. Εικόνα αποκρουστική που, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί τραγική εντύπωση και απορία.

Σκουπίδια, μπάζα και δεκάδες άλλα απορρίμματα βρίσκονται πεταμένα σε απόσταση αναπνοής από τις παραλίες και ουδείς σκέφτεται να τα απομακρύνει.

Φωτογραφίζεται από τους ξένους που σταματούν με το αυτοκίνητό τους για να απαθανατίσουν το... ωραίο αυτό δείγμα πολιτισμού και φιλοξενίας και να το εντάξουν στο άλμπουμ των αναμνήσεών τους από την Κρήτη. Θέαμα που συνάμα προκαλεί θυμό και στους ντόπιους, λόγω της περιβαλλοντικής μόλυνσης που προκαλείται.

Όμως, τα δυσάρεστα δε σταματούν εκεί... αφού προχωρώντας η φθορά, η εγκατάλειψη και η αδιαφορία συνεχίζονται σε όλο το δρόμο από Κοκκίνη Χάνι με κατεύθυνση τις Γούρνες-Γούβες, όπου ειδικά το βράδυ η έλλειψη φωτισμού είναι έντονη. Με τα μισά φώτα να είναι σπασμένα και τα άλλα μισά να μην ανάβουν καν και μάλιστα σε επικίνδυνα σημεία, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα ορατότητας στους οδηγούς. Εξού και τα πολλά τροχαία και οι παρασύρσεις πεζών που σημειώνονται στο τμήμα αυτό του επαρχιακού δρόμου αρκετά συχνά.

Θλιβερό σκηνικό κατά μήκος του παλιού εθνικού δρόμου στο ύψος του Κοκκίνη αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα εδώ και χρόνια κτίσματα. Αλλά και τα δεκάδες καταστήματα που έβαλαν λουκέτο.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η στενότητα των δρόμων και τα παρκαρισμένα εκατέρωθεν οχήματα έρχονται να διογκώσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα σε μια περιοχή όπου καθημερινά διέρχονται δεκάδες τουριστικά λεωφορεία τα οποία αναγκάζονται να κάνουν μανούβρες έως ότου καταφέρουν να περάσουν, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές φορές τη σωματική ακεραιότητα των επιβατών τους. Το σκηνικό συμπληρώνει η έλλειψη πεζοδρομίων, πεζόδρομων αλλά και διαβάσεων πεζών, με τους τουρίστες αλλά και τους ντόπιους κάθε φορά που θα θελήσουν να περάσουν από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη να παίζουν τη ζωή του κορώνα-γράμματα.

Την ίδια στιγμή κατάσταση για γέλια και για κλάματα αποτελούν οι πεπαλαιωμένες πινακίδες και τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που είτε έχουν κρυφτεί πίσω από θάμνους και δέντρα, είτε έχουν φθαρεί, είτε έχουν ξεθωριάσει. Παρ' όλα αυτά ουδείς αρμόδιος ενδιαφέρθηκε όλα αυτά τα χρόνια να τα αντικαταστήσει.

Γέφυρα των στεναγμών έχει καταντήσει το γεφυράκι ανάμεσα σε Γούρνες και Γούβες. Από τη μια η παλαιότητα και από την άλλη η στενότητά του κάνει τους οδηγούς να καρδιοχτυπούν όποτε το περνούν.

Μια ακόμη θλιβερή εικόνα, όσον αφορά το οδικό δίκτυο στις εν λόγω περιοχές, αποτελεί και το γεφυράκι μεταξύ Γουρνών και Γουβών που μετά βίας παραμένει όρθιο, έχοντας υποστεί όλα αυτά τα χρόνια τεράστια διάβρωση, σε σημείο μάλιστα να έχει πάρει επικίνδυνη κλίση.

Κοκκίνη Χάνι: Με τρενάκι... βλέπουν τα χάλια μας

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση που συναντά κανείς στον παραλιακό δρόμο που ξεκινά από του Κοκκίνη και διασχίζει τις Γούβες, περνώντας διαμέσου της πρώην αμερικανικής βάσης. Μια διαδρομή που γίνεται και με τρενάκι για Γάλλους, Άγγλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Πολωνούς, και Τσέχους τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην ευρύτερη περιοχή. Διαδρομή η οποία, αν και θα μπορούσε να προκαλεί θαυμασμό και ευχάριστη εντύπωση στους ξένους, αφού έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το γαλάζιο της θάλασσας, προκαλεί ντροπή, με την εικόνα της παραλιακής να χαρακτηρίζεται μόνο με τη λέξη "αίσχος", αφού το θέαμα που συναντούν οι τουρίστες είναι αποκρουστικό...

Οι ελλείψεις στον παλιό εθνικό δρόμο είναι εμφανείς από την πρώτη στιγμή, αφού τα πεζοδρόμια, οι διαβάσεις πεζών αλλά και ο φωτισμός σε πολλά σημεία είναι υποδομές σχεδόν άγνωστες.

Παράλληλα, το κατεστραμμένο οδόστρωμα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Κάδοι γεμάτοι σκουπίδια, σωροί από μπάζα, παρατημένα, ετοιμόρροπα κτίσματα, ξερά χόρτα που κανείς δε φρόντισε να κόψει συνθέτουν ένα τριτοκοσμικό σκηνικό. Με το κερασάκι στην τούρτα να αποτελεί το κολπάκι που έχει σχηματιστεί προς το τέλος της παραλιακής του Κοκκίνη στα σύνορα με Γούβες, τα νερά του οποίου έχουν λιμνάσει, έχουν γεμίσει σκουπίδια, μπάζα και φύκια δημιουργώντας μια φρικτή εικόνα. Σημειωτέον ότι τα νερά αυτά καταλήγουν στη θάλασσα.

Άλλο ένα καθημερινό πρόβλημα στου Κοκκίνη είναι η στενότητα των δρόμων, με τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων να αναγκάζονται να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς για να τους διασχίσουν.

Κτήρια-"φαντάσματα": Εγκαταλελειμμένα σπίτια αλλά και καταστήματα

Θλίψης δημιουργούν σε όποιον πέσει το βλέμμα του πάνω τους τα κτήρια-"φαντάσματα" που συναντά κανείς κατά μήκος του εθνικού δρόμου προς τις Γούβες. Πολλά παραμένουν ανεκμετάλλευτα για πάνω από 40 χρόνια. Με το μαρασμό της περιοχής που μέχρι και πριν από μια δεκαετία έσφυζε από κόσμο, ενώ σήμερα ερημώνει, να ολοκληρώνουν τα δεκάδες λουκέτα που έχουν μπει σε καταστήματα. Οι ιδιοκτήτες τους αποφάσισαν να τα κλείσουν μετά την κατακόρυφη πτώση τζίρου που σημειώθηκε λόγω της συνεχούς μείωσης της αγοραστικής κίνησης. Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή τόσο του Κοκκίνη όσο και των Γουρνών-Γουβών έχει να κάνει με τις διακοπές υδροδότησης αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώνονται αρκετά συχνά ιδίως μέσα στο καλοκαίρι.

Ραγδαία πτώση τζίρου - Στενάζουν οι επιχειρηματίες

Όπως λένε οι καταστηματάρχες, οι τουρίστες που έρχονται κλείνουν πακέτα των 15 ημερών με μάξιμουμ 200 ευρώ. Τις περισσότερες φορές, λοιπόν, δεν κρατάνε άλλα μετρητά πάνω τους, αφού με το να τα έχουν όλα κλεισμένα στο πακέτο δε χρειάζεται να ξοδέψουν άλλα χρήματα. Αυτό όμως, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες, έχει ως συνέπεια η πτώση του τζίρου στα καταστήματα της περιοχής να ξεπερνά το 50%, γεγονός που αποτυπώνεται στα λουκέτα που έχουν μπει στα περισσότερα καταστήματα που συναντά κανείς στη διαδρομή του από Αρίνα μέχρι Γούρνες, ενώ την ίδια στιγμή και σε αυτά που παραμένουν ανοιχτά οι καταστηματάρχες... σκοτώνουν μύγες, αφού όλη μέρα μπορεί να μπουν 2-3 πελάτες. Το άνοιγμα νέων μαγαζιών, την ίδια στιγμή, φαντάζει αδύνατο, αφού υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει κανένα κίνητρο για τον οποιονδήποτε να σκεφτεί να επενδύσει.

Φθαρμένα οδοστρώματα λόγω έργων αλλά και λόγω φθοράς τους από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το χειμώνα θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο στου Κοκκίνη.

Όλα τα παραπάνω προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του Κοκκίνη Χάνι και των Γουρνών συντελούν ως ένα βαθμό και στη μείωση του τουρισμού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πάρει την κατιούσα σε σχέση με παλιότερα, με τους επαγγελματίες μέσα από τις δηλώσεις τους να σχολιάζουν το χθες και το σήμερα. Να επισημαίνουν τις ελλείψεις και παράλληλα να στέλνουν το δικό τους μήνυμα στο κράτος και τις αρμόδιες Αρχές, ζητώντας στήριξη και μέτρα προτού, όπως υπογραμμίζουν, εκλείψει εντελώς το τουριστικό ενδιαφέρον, αν δε γίνει άμεσα κάτι δραστικό που θα φέρει ανάπτυξη και θα "ξυπνήσει" παλιές ακμάζουσες τουριστικές περιοχές, μετατρέποντας τις ξανά σε πόλους έλξης.

Τι λένε οι πολίτες: «Μας έχουν εγκαταλείψει»

«Η περιοχή στενάζει, υποφέρει με τις ελλείψεις σε υποδομές να είναι ορατές από την πρώτη στιγμή. Οι δρόμοι και ο φωτισμός είναι έννοιες ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστη για έναν πεζό που θα βγει το βράδυ έξω και δε θα βλέπει πού πατάει. Το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια είναι φθαρμένα, η συγκοινωνία μειωμένη, τα σκέπαστρα στις στάσεις σχεδόν ανύπαρκτα. Και από την άλλη έχει σκουπίδια πεταμένα παντού. Στα Καμένα Βούρλα ο Δήμος τα έχει όλα καθαρά και περιποιημένα. Εδώ θυμίζει τσαντιρούπολη και όχι τουριστικό θέρετρο, αφού οι ελλείψεις σε υποδομές είναι πολλές και τα πάντα γίνονται με απόλυτη προχειρότητα», μας είπε ο Μιχάλης Βιζιράκης που για χρόνια καταπιάνεται με τον τουρισμό.

«Ο ξένος που θα βρεθεί στην περιοχή δε βλέπει κίνηση, δε βλέπει φώτα. Έρχεται αντιμέτωπος με δυσάρεστες εικόνες εγκατάλειψης και σου λέει... ¨"πού ήρθα;"», τόνισε ο επαγγελματίας Ισίδωρος Κάργατζης, ο οποίος δραστηριοποιείται 22 χρόνια τώρα στην περιοχή.  «Δυστυχώς, στην περιοχή δεν υπάρχουν υποδομές. Δεν έχει κάτι το αξιόλογο. Ύστερα ο κόσμος που έρχεται δε χαλάει χρήματα, ενώ φέτος υπάρχουν και πολλές ακυρώσεις», είπε η Εμμανουέλα Κουκάκη, που, αν και ζει στο Ηράκλειο, διατηρεί τουριστικό κατάστημα στην περιοχή.

«Αν θα προσέξετε, στο δρόμο δεν κυκλοφοράει κόσμος, ενώ τα ξενοδοχεία έχουν κόσμο, με αποτέλεσμα τα μαγαζιά να μην έχουν καθόλου δουλειά. Αν δε δουλεύει όμως η αγορά, πώς θα κάνει έργα ο Δήμος; Το κράτος έπρεπε να ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στις τουριστικές περιοχές. Αυτήν τη στιγμή γίνονται έργα σε περιοχές που δεν ήταν σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ όφειλαν πρωτίστως να προσέξουν την εικόνα των περιοχών που δέχονται τουρισμό. Μια δεκαετία πριν εδώ γινόταν πανικός. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τον κατήφορο. Η αδιαφορία σιγά-σιγά μια περιοχή την τελειώνει και αν δε ληφθούν μέτρα, σε λίγο καιρό δε θα εκδηλώνεται κανένα τουριστικό ενδιαφέρον, παρά το γεγονός ότι τουριστικά αποτελεί μια από τις πιο καλές περιοχές του βόρειου Ηρακλείου. Κάποτε εδώ θυμάμαι λειτουργούσαν εκατοντάδες τουριστικά μαγαζιά. Σήμερα είναι 30 όλα και όλα και η περιοχή δυστυχώς έχει μείνει πίσω 100 χρόνια», είπε ο κ. Λάμπρος Κοκκινάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News