default-image

Πανελλήνια διάκριση για το ΕΠΑ.Λ. Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου

Κρήτη
Πανελλήνια διάκριση για το ΕΠΑ.Λ. Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μαθητές της ομάδας "Θησέας" του ΕΠΑ.Λ. Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό "FREE MOBILITY-Ελεύθερη και Ανεμπόδιστη μετακίνηση στις πόλεις μας" διακρίθηκαν με το 1ο Πανελλήνιο Βραβείο Δημιουργικότητας στην κατηγορία "Ηλεκτρονική Έκφραση".

Η ομάδα "Θησέας" πρότεινε λύσεις και ένα χειροπιαστό εργαλείο καταγραφής των προβλημάτων στους δρόμους που μπορεί να λειτουργήσει σαν το μίτο που έδωσε η Αριάδνη στον Θησέα προκειμένου να βγει από το λαβύρινθο και έτσι η πόλη του Ηρακλείου να γίνει μια πόλη βιώσιμη και προσβάσιμη σε όλους.

Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Απριλίου 2015 στο κατάμεστο με μαθητές, καθηγητές, γονείς, φορείς και δημοσιογράφους αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου "Δαΐς", έγινε η απονομή των βραβείων για το Διαγωνισμό Ecomobility και Freemobility.

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς του ΕΠΑ.Λ. Ειδικής Αγωγής, «η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον τρόπο σκέψης και να εμβαθύνεις στην οπτική του άλλου, να συναισθάνεσαι και να βλέπεις πέρα από τα στενά πλαίσια των συμφερόντων σου αλλά και το σθένος να συμμετέχεις ενεργά σε συζητήσεις και διαλογικές αντιπαραθέσεις είναι μερικοί από τους στόχους του πολυβραβευμένου αυτού προγράμματος. Απώτερος στόχος είναι η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση ενός δίκαιου και βιώσιμου πλανήτη στον οποίο η πολιτική δύναμη και οι πόροι είναι δίκαια μοιρασμένοι και τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρωμένα για όλους. Πρόκειται για ένα δυναμικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που βασίζεται σε τρεις βασικούς άξονες: τον εθελοντισμό, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη βιώσιμη κινητικότητα.

Τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα συμβάλλουν καταλυτικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και στην απόκτηση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη του ατόμου. H εκπαίδευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων, την ανάπτυξη, την αειφορία αποτελούν βασικές έννοιες και είναι πιο επίκαιρες από ποτέ και αφορούν άμεσα την ελληνική κοινωνία και συνεπώς την εκπαίδευση, καθώς οι σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συγκυρίες έχουν φέρει στο προσκήνιο ποικίλες ανισότητες, φτώχεια και βαθιά ανθρωπιστική κρίση».

Από την περιφέρεια Κρήτης φέτος συμμετείχαν 2 σχολεία Ειδικής Αγωγής σε αυτόν το διαγωνισμό ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης: το ΕΠΑΛ Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου που διακρίθηκε σε πανελλήνιο επίπεδο αλλά και το ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, που συμμετείχε σε αυτό το πρωτοπόρο και δυναμικό πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και άλλων σημαντικών υπουργείων και αξιόλογων επιστημονικών ιδρυμάτων και οργανισμών.

«Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μαθητές του ΕΠΑ.Λ. Ειδικής Αγωγής Ηρακλείου», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί τους, «όχι μόνο γιατί κατέκτησαν το 1ο βραβείο αλλά πολύ περισσότερο γιατί συνεργάστηκαν για ένα κοινό σκοπό - τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη του Ηρακλείου».

Στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου 2015 στην αίθουσα "Ανδρόγεω", οι ιδέες και οι απόψεις των μαθητών είχαν καθηλώσει τους παρευρισκόμενους. Η δράση των μαθητών και η συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης είχε συνοδοιπόρο το Δήμο Ηρακλείου, που αγκάλιασε και συνδιοργάνωσε την εκδήλωση. Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ινιωτάκης δεσμεύτηκε να υιοθετήσει τις προτάσεις τους και να ξεκινήσει έργα διορθωτικά που θα κάνουν την πόλη του Ηρακλείου πιο ανθρώπινη και πιο βιώσιμη για όλους τους δημότες, διακρίνοντας τη χρησιμότητα της αλληλεπιδραστικής ιστοσελίδας που δημιούργησαν οι μαθητές.

«Καθώς σήμερα είναι περισσότερο επιτακτική η ανάγκη αλλαγής και αναθεώρησης του τρόπου που σκεφτόμαστε και ενεργούμε, τέτοιες προσπάθειες ενεργούς συμμετοχής και συλλογικής προσπάθειας από μαθητές αξίζουν σεβασμού και προσοχής και επιβράβευσης.

Ας δώσουμε στις μελλοντικές γενιές το μέλλον που τους αξίζει!!!», καταλήγουν οι εκπαιδευτικοί των παιδιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News