Ειδήσεις

Βαθύ το χάσμα των γονιών με τα παιδιά τους

Έξω από το γραφείο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου Μαρίας Πολιτάκη βρίσκονται αυτήν την ώρα οι δύο κοπέλες που χθες βρέθηκαν τετ-α-τετ μέσα στη δικαστική αίθουσα με τους γονείς τους, τους οποίους η ανήλικη μήνυσε καθώς φέρονται να τις έκλεισαν έξω από το σπίτι αλλάζοντας την κλειδαριά. Η ανήλικη και η αδελφή της συνοδεύονται από τις δύο ετεροθαλείς αδελφές τους με τις οποίες έχουν την ίδια μητέρα και παρουσιάστηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο για να ζητήσουν βοήθεια από την εισαγγελέα αλλά και να της περιγράψουν λεπτομέρειες για την υπόθεση.

Χθες η ανήλικη φιλοξενήθηκε στο σπίτι των ετεροθαλών αδελφών της και σύμφωνα με τα λεγόμενά τους τα δύο κορίτσια δε θέλουν επουδενί να επιστρέψουν και να μείνουν κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους.

Χθες, στα Δικαστήρια δεν αντάλλαξαν ούτε κουβέντα με τις δύο κόρες τους οι γονείς από τη Μεσαρά που φέρονται να άφησαν έξω από το σπίτι τα παιδιά τους αλλάζοντας την κλειδαριά, με αποτέλεσμα εκείνες να πάνε στο Αστυνομικό Τμήμα και η ανήλικη να καταθέσει μήνυση εναντίον τους. Το δικαστήριο κατά τη χθεσινή διαδικασία έκρινε ένοχους τους δύο γονείς, ενώ μετά την απόφαση ο πατέρας και η μητέρα αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα χωρίς να μιλήσουν καν με τα παιδιά τους, ούτε όμως και εκείνα μαζί τους.

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη κόρη, που ήταν στο Ηράκλειο αναζητώντας εργασία, έλαβε μια κλήση από την ανήλικη αδελφή της που της ανέφερε κλαίγοντας πως σχόλασε από το σχολείο, πήγε στο σπίτι και η κλειδαριά ήταν αλλαγμένη. Έτσι, εκείνη άμεσα πήρε το πρώτο λεωφορείο και έφτασε στην περιοχή που διαμένουν και βρήκε την αδελφή της χτυπημένη.

Σύμφωνα πάντα με τα όσα κατέθεσε στο Δικαστήριο η μεγάλη κόρη, ο πατέρας τους δεν έμενε στο σπίτι εδώ και αρκετό καιρό. Όταν, δε, πήγε στο χώρο εργασίας της μητέρας της να ζητήσει τα κλειδιά, εκείνη την έδιωξε και της είπε να πάει να τα ζητήσει από τον πατερά της, με τον οποίο ήξερε πως δε μιλούσαν καθώς δεν είχαν καλές σχέσεις. Σύμφωνα πάντα με την κοπέλα, έσπασαν παράθυρο του σπιτιού με τη μικρή αδελφή για να μπουν μέσα και να πάρουν τα πράγματά τους, ενώ ο πατέρας και η μητέρα τους, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, φώναζαν πως οι δυο κόρες πρέπει να κλειστούν σε αναμορφωτήριο.

«Είχα πάρει ένα σκύλο στο σπίτι στην αδελφή μου και η μάνα μου τον άφησε να φύγει. Όταν της είπαμε γιατί, την έπιασε από τα μαλλιά και τη χτύπησε στον τοίχο. Πριν πάμε στην Καλυβιανή μετά το επεισόδιο μάς φιλοξένησε μια φίλη μου. Πήγαμε στο σπίτι που δουλεύει η μάνα μας για τα κλειδιά και μας έδιωξε». Όπως συμπλήρωσε, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να φτιάξουν οι σχέσεις τους με τους γονείς τους. «Δε θέλαμε τον πατερά στο σπίτι. Μας έβριζε, μας χτυπούσε και μας φερόταν σαν αντικείμενα. Η μητέρα μου τον ήθελε σπίτι. Της είπα "αν τον πάρεις τον πατέρα στο σπίτι θα φύγουμε"».

Σύμφωνα με την κατάθεση της ανήλικης κόρης στην Αστυνομία, η οποία αναγνώστηκε, αφού λόγω της ηλικίας της δεν κατάθεσε στο ακροατήριο, ο πατέρας ήταν βίαιος. «Πήγα σχολείο. Όταν γύρισα και είδα την κλειδαριά πήγα από εκεί που δουλεύει η μάνα μου για τα κλειδιά. Μου είπε να τα ζητήσω από τον πατέρα μου».

«Δε με νοιάζει πού θα μένετε», φέρεται, σύμφωνα με την ανήλικη, να της είπε η μητέρα της.

Σύμφωνα με τον πατέρα, εκείνος κατά την απολογία του είπε πως ένα χρόνο έλειπε από το σπίτι γιατί δεν τον ήθελαν τα παιδιά του και πως τσακώθηκαν για χρήματα με τη μια κόρη, στην οποία έριξε ένα "μπάτσο", όπως χαρακτηριστικά είπε, γιατί τον έβρισε. Έτσι κάπως ανέφερε στο Δικαστήριο πως έφυγε από το σπίτι, για να φτιάξει η κατάσταση.

«Μου λέει η γυναίκα μου ότι τη βρίσανε, πως έβαλαν μέσα σκυλί. Έφυγε ο σκύλος. Της είπα να αλλάξω κλειδαριά μετά που έφυγε ο σκύλος. Την άλλαξα και ωστόσο με πήρε τηλέφωνο ένας φίλος. Ξεχάστηκα. Πήρα τη μεγάλη κόρη και της το είπα. Της είπα "θα αλλάξω την κλειδαριά, μόνο να το ξέρεις. Θα δώσω τα κλειδιά στη μάνα σου". Τα ξέχασα στο αμάξι. Πήγα μετά αλλά είχαν κάνει τη φασαρία πιο μπροστά (…)», είπε ο πατέρας.

Η μάνα κατά την απολογία της είπε πως οι κόρες είχαν ένα σκυλάκι που αυτή δεν το ήθελε. «Τσακωθήκαμε και είπα "αφού δε με θέλετε, να φύγετε". Η πόρτα δεν κλείδωνε και πήρα τον άνδρα μου να αλλάξει την κλειδαριά και πήγα στη γυναίκα που προσέχω». Όπως συνέχισε, το μεσημέρι πια η κόρη της χτύπησε την πόρτα εκεί όπου δούλευε και η μητέρα της είπε πως τα κλειδιά τα έχει ο πατέρας της. «Η μικρή φώναξε στη μεγάλη, που έλεγε διάφορα. Πήγανε στην Αστυνομία και μετά φέρανε και τον παπά. Εγώ τα θέλω στο σπίτι να είναι ήρεμα, να είναι και ο πατέρας τους».

Εν συνεχεία ανέφερε πως πίστεψαν πως έδιωξε το σκύλο, ενώ παραδέχθηκε πως μια φορά τράβηξε τα μαλλιά της μιας κόρης της και της έδωσε χαστούκι. «Ο άνδρας μου δεν τα κακοποιούσε. Απλά μαλώνανε. Μου λέγανε πως δε με θέλουν».

Μετά την απόφαση, μόλις αποχώρησαν από τη δικαστική αίθουσα χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα με τα παιδιά τους, ασκήθηκε έφεση. Αρχικά από το συνήγορο υπεράσπισης των δυο γονέων ζητήθηκε αναβολή για να προσέλθουν δυο μάρτυρες, το άτομο που φέρεται να άλλαξε την κλειδαριά και ένας ιερέας που φέρεται να ήταν παρών όταν οι κόρες πήγαν να ζητήσουν τα κλειδιά από τη μητέρα. Ωστόσο, το Δικαστήριο προχώρησε κανονικά τη διαδικασία και τους έκρινε ένοχους.

Οι ποινές

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου επέβαλε και στους δυο ποινή φυλάκισης 10 μηνών για την κατηγορία της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, που τους άσκησε η εισαγγελέας μετά τη μήνυση σε βάρος τους.

Όσον αφορά στη μητέρα, το Δικαστήριο αποφάσισε η ποινή φυλάκισης των δέκα μηνών να ανασταλεί επί τριετία, ενώ για τον πατέρα η ίδια ποινή μετατράπηκε προς 5 ευρώ ημερησίως, καθώς έχει μια καταδικαστική απόφαση για υπόθεση που φέρεται να σήκωσε χέρι σε παιδί. Επιπροσθέτως τους αφαιρέθηκε η μια μέρα κράτησης στο τμήμα, ενώ τους επιβλήθηκαν και τα δικαστικά έξοδα. Πρωτύτερα η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης ενός έτους.

Μαρία Μαυρομάτη

Σχόλια