Ειδήσεις

Τον Ιούνιο η συνέχεια της δίκης των 13 για τα ναρκωτικά

Διεκόπη για τις 3 Ιουνίου, αφότου ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, η δίκη για τη μεγάλη υπόθεση των ναρκωτικών που είχε απασχολήσει τις αστυνομικές Αρχές στα τέλη του 2012, με 13 κατηγορούμενους να κάθονται στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης προκειμένου να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό.

Κατά τη σημερινή διαδικασία κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας, ενώ η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις των αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Μετά δε από ολιγόωρη διακοπή, ακολούθησαν οι καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, που μόλις ολοκληρώθηκαν διεκόπη και η δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη των 13 στο Εφετείο είχε αρχίσει το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, οπότε εξέθεσαν τις θέσεις τους οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων άλλοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην υπόθεση και κάποιοι άλλοι ομολόγησαν κάποιες από τις πράξεις που τους καταλογίζονται. Λόγω όμως φόρτου εργασίας του δικαστηρίου, που ασχολήθηκε με πλήθος υποθέσεων πριν από τη συγκεκριμένη, η αποδεικτική διαδικασία είχε διακοπεί για σήμερα.

Όσον αφορά στους κατηγορούμενους, πρόκειται για Έλληνες από τους νομούς Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου, αλλά και αλλοδαπούς που πρωτόδικα τον Απρίλιο του 2014 καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης που ξεκινούν από 5 έτη και αγγίζουν τα 18 έτη.

Τότε στο σκαμνί του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν συνολικά 32 κατηγορούμενοι.

Κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν κριθεί ένοχοι για εμπλοκή σε χασισοφυτεία στο νομό Ρεθύμνου, κάποιοι άλλοι για τη φυτεία στο νομό Ηρακλείου, ενώ κάποιοι καταδικάστηκαν και για τις δύο χασισοφυτείες.

Στη φυλακή, ωστόσο, οδηγήθηκαν 6 κατηγορούμενοι, ενώ σε κάποιους άλλους η δίωξη έπαψε και άλλοι κρίθηκαν ένοχοι για πλημμεληματικές πράξεις.

Οι βαρύτερες ποινές είχαν επιβληθεί σε έναν Ηρακλειώτη, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών και χρηματική ποινή 25.000 ευρώ, και σε ένα Λασιθιώτη, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ.

Τα μέτρα ασφαλείας τόσο εντός όσο και εκτός της δικαστικής αίθουσας του Πενταμελούς Εφετείου ήταν δρακόντεια με την παρουσία δεκάδων αστυνομικών, ενώ ιδιαίτερα αυστηροί ήταν και οι σωματικοί έλεγχοι σε όσους ήθελαν να εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα. Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης το Δικαστικό Μέγαρο είχε κατακλυστεί από φίλους και συγγενείς των κατηγορουμένων, που με αγωνία ανέμεναν την απόφαση του Εφετείου, η οποία ωστόσο δεν ήλθε καθώς το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία, ενώ και σήμερα είχαμε δεύτερη διακοπή.

Κατά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τότε είχαν συλληφθεί και δύο αστυνομικοί, ενώ η υπόθεση, που στηρίχτηκε στην πολύμηνη παρακολούθηση των τηλεφώνων των κατηγορουμένων εξαρχής, αμφισβητήθηκε από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Σχόλια