default-image

Η "παρατημένη" έκθεση της Εθνικής Αντίστασης

Κρήτη
Η "παρατημένη" έκθεση της Εθνικής Αντίστασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παρατημένη στο... έλεος του Θεού συλλογή με πολύτιμα κειμήλια της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα ενάντια στον κατακτητή, που βρίσκεται στην Πύλη Μακάσι των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, θα λειτουργήσει.

Αυτήν τη διαβεβαίωση έδωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος, η οποία επέδειξε τα πολύτιμα κειμήλια, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση αποθήκευσης και όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες δείχνουν μια εικόνα εγκατάλειψης και παραίτησης.

«Ο στόχος είναι το μουσείο της Εθνικής Αντίστασης να λειτουργήσει κανονικά στο χώρο αυτό», είπε η κ. Πλεύρη, η οποία ωστόσο δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μερικές από τις οικογένειες που είχαν δωρίσει τα κειμήλιά τους, τα ενθύμια από την οικογενειακή τους ιστορία, για να εκτεθούν στο μουσείο, τα ζητούν σήμερα πίσω, βλέποντας ότι η έκθεση παραμένει σε αποθήκευση.

Ωστόσο η κ. Πλεύρη τους διαβεβαιώνει ότι η έκθεση θα λειτουργήσει σύντομα και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες από τη δημοτική Αρχή για να προχωρήσει η υπόθεση αυτή.

Τραγική ειρωνεία

Στη στοά Μακάσι, όπου είχαν φυλακιστεί οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στον ίδιο χώρο βρίσκονται "φυλακισμένα"και στοιβαγμένα τα ιερά κειμήλια από την ηρωική αντίσταση της Κρήτης.

Όπλα, στολές, εξαρτήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, αρχειακό υλικό και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα βρίσκονται σε κούτες και σακούλες σκουπιδιών, από το 2013 μέχρι και σήμερα.

Εικόνες ντροπής, με τη δημοτική Αρχή αλλά και τους απογόνους αντιστασιακών να εκφράζουν την αγανάκτηση τους ενώ την ίδια ώρα αρκετοί συγγενείς αντιστασιακών ζητούν πίσω τα εκθέματα, όπως ο Φοίβος Ιωαννίδης.

Εδώ και δύο χρόνια, το Μουσείο της Μάχης της Κρήτης δε λειτουργεί και με τα εκθέματα του να σαπίζουν. Το 1994, το Μουσείο λειτουργούσε σε ημιυπόγειο χώρο επί της οδού Δουκός Μποφόρ μέχρι το 2013, οπότε μεταφέρθηκαν στη στοά Μακάσι.

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News