Ειδήσεις

Παρέμβαση Δερμιτζάκη στη συζήτηση στη Βουλή για την έρευνα

"Οι κατευθυντήριες γραμμές για την Εθνική Στρατηγική στην Έρευνα και Τεχνολογία" ήταν το θέμα ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε στη Βουλή στις 6/5/2015, για το οποίο παρενέβη ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό και μεταφέροντας την αγωνία της περιφέρειας και δη της Κρήτης για το θέμα, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε τα εξής:

«Κύριε υπουργέ, εγώ κουβαλάω μαζί μου την αγωνία της περιφέρειας. Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, της ελληνικής επαρχίας και εγώ θα πρόσθετα ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, που εκεί ευελπιστούμε ότι μπορεί να γίνει μια ανασυγκρότηση.

Με τρομάζει το γεγονός βλέποντας τον περιφερειακό σχεδιασμό, που συζητάμε στην περιοχή μας, ότι η έρευνα στον πρωτογενή τομέα, που έχει να κάνει με τις δομές του ΕΘΙΑΓΕ, έχει συρρικνωθεί τα προηγούμενα χρόνια επικίνδυνα. Υπήρχαν δηλαδή μονάδες, οι οποίες ήταν πάρα πολύ επιτυχημένες, οι οποίες έχουν κλείσει και οι υποδομές τους "αραχνιάζουν" στην κυριολεξία και δε γίνεται κάποια νύξη ότι αυτές θα ξαναλειτουργήσουν, θα ξαναζωντανέψουν. Επαναλαμβάνω ότι έχουν προσφέρει στο παρελθόν πάρα πολλά.

Θέλω να σας πω και έναν προσωπικό προβληματισμό μου, όσον αφορά γενικότερα την έρευνα, επειδή είδαμε και στις διαφάνειες ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να συνεισφέρει. Συνήθως, όμως, όχι πάντα, η ιδιωτική πρωτοβουλία στρέφει τις καταναλωτικές ανάγκες του  κόσμου και δημιουργεί ένα πλασματικό τοπίο, είτε άμεσα μέσα από τις πληροφορίες που διαχέονται είτε μέσα από τις εικόνες ή μέσα από τα πρότυπα που βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη.

Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα η έρευνα να είναι κατά παραγγελία, δηλαδή να είναι καλουπωμένη, να είναι προσανατολισμένη σε αυτά που επιδιώκει το κέρδος, σε αυτά που επιδιώκει η κερδοφορία, η οποία πολλές φορές δεν έχει να κάνει με την ανάγκη της κοινωνίας.

Η ερώτησή μου είναι πώς πραγματικά μπορεί να υπάρξει νέα δομή, ένας τομέας που θα δίνει κάποιες οδηγίες στην έρευνα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Ζήσαμε στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ένα πλήθος από ευχολόγια, που δεν έγιναν πράξη, είδαμε και το νόμο, ο οποίος ήρθε και δεν προήγαγε την έρευνα στην κυριολεξία, αντίθετα της έβαζε φρένο. Σήμερα, ακούσαμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά το σημαντικό είναι να γυρίσουν οι ερευνητές που έχουν φύγει από την Ελλάδα και έχει φτωχύνει πολύ η πατρίδα μας».

Σχόλια