default-image

Τα σκουπίδια των νησιών μεταφέρονται... στην Κρήτη! (video)

Κρήτη
Τα σκουπίδια των νησιών μεταφέρονται... στην Κρήτη! (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία αποκάλυψη-βόμβα έρχεται στο προσκήνιο μετά την ειλημμένη, όπως φαίνεται, απόφαση μεταφοράς των σκουπιδιών όσων νησιών του Αιγαίου δεν έχουν ακόμη λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κρήτη και ειδικότερα στο ΧΥΤΑ της Χερσονήσου.

Η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη φαίνεται να έχει συντελεστεί τουλάχιστον το τελευταίο δεκαήμερο, όταν ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Βρούτσης έδωσε εντολή στο γ.γ. του υπουργείου να βρεθεί επειγόντως λύση σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ (Σύνδεσμος Απορριμμάτων Κρήτης). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις έχουν ήδη προχωρήσει και φαίνεται ότι τουλάχιστον - σε πρώτη φάση - τα απορρίμματα από τη Μήλο και τη Σαντορίνη σχεδιάζεται να μεταφέρονται στην Κρήτη και το ΧΥΤΑ της Χερσονήσου.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου, μάλιστα, φέρεται να έχει ενημερώσει τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τις προηγούμενες ημέρες για το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο φαίνεται ότι στη συνάντηση στο πλαίσιο του συνεδρίου, που διεξάγεται στη Χαλκιδική, έχουν συντελεστεί περαιτέρω εξελίξεις στη συγκεκριμένη συζήτηση, που φέρνουν πολύ πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκουπίδια Μήλου και Σαντορίνης είναι όσα παράγει ο Δήμος Χερσονήσου, οπότε γίνεται αντιληπτή η επιβάρυνση του ΧΥΤΑ, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ότι έχει διάρκεια ζωής πολύ μικρή (ορισμένοι μιλάνε για «μήνες»).

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_k4g6u925/

Αντίδραση από ΝΟΔΕ

Την πλήρη αντίθεσή της στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εσωτερικών να μετατρέψει, όπως αναφέρει, την ευρύτερη περιοχή της Χερσονήσου σε σκουπιδότοπο άλλων νησιών, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Χερσόνησος ο σκουπιδότοπος της Σαντορίνης και της Μήλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Νομαρχιακή της Ν.Δ., και επισημαίνει πως αν υλοποιηθεί η απόφαση αυτή θα μεταφέρονται στην Κρήτη και από τα δύο νησιά περίπου 40.000 τόνοι σκουπιδιών ετησίως.

«Ο ΧΥΤΑ Χερσονήσου δε γίνεται να μετατραπεί σε ΧΥΤΑ του νοτίου Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται, τη στιγμή, μάλιστα, που καλύπτει οριακά τα απορρίμματα της περιοχής», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ Ηρακλείου, που καλεί «τους τοπικούς βουλευτές να πάρουν πρωτοβουλίες τέτοιες, που να αναγκάζουν την κυβέρνηση να αλλάξει τους σχεδιασμούς της για τη Χερσόνησο, διαφορετικά», όπως καταλήγουν τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, «το θέμα αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής και της Κρήτης γενικότερα».

Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News