Ειδήσεις

Έντομο... φονιάς των πεύκων

Κόβουν την ανάσα οι φωτογραφίες ορειβατών-αναγνωστών της "Ν.Κ." από πευκοδάση των Λευκών Ορέων στα Χανιά, αποκαλύπτοντας την καταστροφική δράση ενός εντόμου που - όπως μας λένε - «απελευθερώνουν οι μελισσοκόμοι για να αυξήσουν την τροφή της μέλισσας, αλλά αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για τα πεύκα της περιοχής, που το ένα μετά το άλλο αρχίζουν να ξεραίνονται»!

Η "Ν.Κ." αναζήτησε απαντήσεις για το φαινόμενο αυτό, επικοινωνώντας με το δασολόγο και οργανωτικό γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παντελή Αρβανίτη.

«Το έντομο αυτό», όπως μας είπε ο κ. Αρβανίτης, «λέγεται Marchalina hellenica. Το λέει και το όνομά του. Είναι ελληνικό έντομο. Υπάρχει στη φύση από μόνο του. Δε χρειάζεται να το μεταφέρουν οι μελισσοκόμοι για να βρεθεί σε συγκεκριμένα είδη πεύκου, όπως είναι το κρητικό πεύκο», πρόσθεσε ο δασολόγος. «Το έντομο αυτό δε δημιουργεί ρητίνη στο πεύκο. Απλά αφήνει τα περιττώματά του και αυτά τρώνε οι μέλισσες και παράγουν μέλι».

Στο ερώτημά μας αν αυτό το έντομο προκαλεί προβλήματα που οδηγούν στο θάνατο του πεύκου, η απάντησή του είναι ότι «το έντομο Marchalina hellenica και προκαλεί και δεν προκαλεί προβλήματα. Δηλαδή, μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σε συνδυασμό με άλλες συνθήκες, δηλαδή έντονη ξηρασία για παράδειγμα. Θεωρητικά πάντως δεν προκαλεί πρόβλημα στο δέντρο».

Βέβαια, ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες των αναγνωστών της "Ν.Κ." για το αν έβαλαν σκόπιμα οι μελισσοκόμοι το έντομο αυτό στα Λευκά Όρη. «Εμείς εδώ στο νομό Ηρακλείου δεν έχουμε τέτοιο ζήτημα. Πάντως, το συγκεκριμένο έντομο υπάρχει γενικότερα στη φύση. Και αν αυτό το έντομο υπάρχει μέσα σε έναν οικισμό, μπορείς να το καταπολεμήσεις. Έξω στη φύση δεν έχει νόημα να το κάνεις αυτό, αφού το έντομο συνυπάρχει. Η αλήθεια είναι ότι έχω ακούσει κι εγώ φήμες ότι σε κάποιες περιοχές οι μελισσοκόμοι πήραν κλαδιά από άλλο πεύκο για να μεταφέρουν το Marchalina hellenica και να αυξήσουν την παραγωγή του μελιού τους, αλλά αυτά είναι φήμες, δεν έχουμε αποδείξεις».

Η Marchalina hellenica στη γλώσσα των μελισσοκόμων λέγεται "εργάτης του πεύκου" ή απλά "εργάτης". Απομυζά χυμούς από το πεύκο και παράγει τα γλυκά μελιτώματα, που στάζουν και λερώνουν ό,τι βρίσκεται κάτω από το πληγωμένο δέντρο.

Στο μεταξύ, βέβαια, εδώ και χρόνια, αυτή η υπόθεση έχει χωρίσει τον κόσμο σε δύο στρατόπεδα. Στους μελισσοκόμους, που θεωρούν ότι υπάρχει κέρδος από την ύπαρξη του εργάτη και φροντίζουν για την αναπαραγωγή του, και στους πολίτες, που θεωρούν ότι το έντομο σε κάποιο βάθος χρόνου καταστρέφει το δέντρο και το ξεραίνει. Μάλιστα, πολλά ανάλογα προβλήματα έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια και στα πεύκα της Αττικής, όπου υπήρχε η σύγκρουση αυτών των δύο "στρατοπέδων".

Ο δασολόγος Παντελής Αρβανίτης, πάντως, επιμένει ότι «υπό προϋποθέσεις και μόνο μπορεί το έντομο αυτό να δημιουργήσει προβλήματα. Όταν ένα πεύκο αντιμετωπίζει πρόβλημα από την ξηρασία και την υπερβολική υπερβόσκηση και από άλλα προβλήματα, μπορεί το έντομο Marchalina hellenica να του προκαλέσει ξήρανση. Αλλά συνήθως προκαλεί μεμονωμένες ξηράνσεις. Δεν καταστρέφει το δάσος ολόκληρο». Στο σημείο αυτό διευκρινίζει ότι το έντομο επισκέπτεται συγκεκριμένα είδη πεύκου. Αυτά είναι η τραχεία πεύκη, που έχουμε εμείς εδώ στην Κρήτη, και η χαλέπιος πεύκη, σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

ΑΙΤΗΜΑ

Να γίνουν ψεκασμοί

Την ίδια ώρα στα Λευκά Όρη υπάρχουν φυσιολάτρες που ζητούν να γίνουν ψεκασμοί για την καταπολέμηση του εντόμου, για να μην πεθάνουν όλα τα πεύκα. Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά ότι θα πρέπει να γίνει αεροψεκασμός. Και αυτό έχει προκαλέσει την έντονα αρνητική θέση των μελισσοκόμων, που φοβούνται ότι με τους ψεκασμούς αυτούς θα δηλητηριαστούν και τα μελίσσια τους. Εξάλλου, εκτός αυτού, το έντομο Marchalina hellenica είναι γι' αυτούς ένας "πολύτιμος εργάτης" που τον χρειάζονται για να έχουν όσο γίνεται μεγαλύτερες παραγωγές μελιού.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Σχόλια